Your browser (Internet Explorer 7 or lower) is out of date. It has known security flaws and may not display all features of this and other websites. Learn how to update your browser.

X

Kiralama Sektörü Birçok Faydayı Bir Arada Sunuyor – İnan EKİCİ

İçinde bulunduğumuz dönemde birçok sektör makroekonomik gelişmelerden olumsuz yönde etkilenmeye devam ediyor. Türkiye otomobil ve hafif ticari araç toplam pazarı, 2022 yılının ilk 5 aylık döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 12 oranında daraldı.

Otomotiv pazarında arz talep dengesinin bozulması araç kiralamaya olan talebe de yansıyor. Bununla birlikte, tedarik zincirindeki aksaklıklar araç kiralama şirketlerinin de ihtiyaç duyduğu araçlara erişimini zorlaştırıyor; büyüme potansiyeli olmasına rağmen sektör, arzu edilen araç filosu büyüklüğüne ulaşamıyor.

Daha fazla

Hyundai Assan Genel Müdürü – Murat BERKEL Röportajı

2022 yılında dünya ve Türkiye ekonomisine ilişkin beklentileriniz neler? Kısa ve orta vadede ekonomiye ve otomotiv sektörüne dair öngörüleriniz nelerdir?

Sadece ülkemizde değil tüm dünyada ekonomik anlamda ciddi değişimler söz konusu. Elbette Türkiye ekonomisi, dünyada yaşanan gelişmelerden çok daha fazla etkileniyor. Türkiye için 2022 büyüme tahmininin yüzde 2,3, 2023 için yüzde 3,2 ve 2024 için yüzde 4 olduğunu hazırlanan uluslararası raporlara bakarak anlıyoruz. Bunun yanı sıra Avrupa ekonomisinin de bu yıla ilişkin büyüme tahmini yüzde 4,2’den yüzde 2,5’e ve 2023 yılı beklentisi yüzde 2,1’den yüzde 1,9’a indirildi. Avrupa’nın 2024’te de yüzde 1,9 büyüyeceği öngörüldü.

Daha fazla

ALJ Finansman A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı – Nilüfer GÜNHAN Röportajı

2022 yılında dünya ve Türkiye ekonomisine ilişkin beklentileriniz nelerdir? Kısa ve orta vadede ekonomiye ve bankacılık / finans sektörüne dair öngörüleriniz nelerdir?

Başta FED olmak üzere, global merkez bankaları, artan enflasyon oranları ile mücadele kapsamında faiz oranlarında artışa giderek, bir yandan finansal koşulları sıkılaştırırken bir yandan da büyümeye dair endişelerle mücadele etmeye çalışıyor. 2022 yılında küresel çapta yükselen faiz oranları, borçlanma maliyetlerini artırmaya devam edecektir. Bu da finansal kuruluşlar için fonlama maliyeti artışı anlamına gelmektedir. Krediler açısından da enflasyon, tedarik zinciri kaynaklı sorunlar, artan kredi maliyetleri ve belirsizlik kaynaklı olarak, ticari ve bireysel müşterilerin talep ve ödeme performanslarının yakinen izleneceğini beklemekteyiz.

Daha fazla

Bosch Otomotiv Yedek Parça Türkiye, İran ve Ortadoğu Bölge Direktörü Arda ARSLAN Röportajı

Firmanızdan ve faaliyetlerinden bahseder misiniz?

Bosch Grubu bünyesinde faaliyet gösteren Otomotiv Yedek Parça Bölümü (AA), dünya genelindeki tüm müşterilerine, binek ve ticari araçlar için geniş yedek parça ürün yelpazesi ve komple çözüm servis ekipmanları sunuyor. Akülerden fren sistemlerine, dizelden elektrikli yedek parçaya, aydınlatmadan silecek sistemlerine kadar uzanan çok geniş bir portföyümüz var. Ürün portföyümüzde Bosch orijinal ekipmanı olarak üretilen ürünler ve ayrıca şirketimiz bünyesinde geliştirilen ve üretilen yedek parça ürünleri ve servisleri yer alıyor.

Daha fazla

Autorola Türkiye Genel Müdürü Oğuzhan SAYGI Röportajı

Firmanızdan ve faaliyetlerinden bahseder misiniz?

1996 yılında Danimarka’da kurulan, Avrupa, Kuzey Amerika, Latin Amerika ve Asya Pasifik’te olmak üzere 24 ülkede online yeniden pazarlama ve otomotiv IT çözümlerinde dünya lideri Autorola Grubunun bir parçası olarak, Türkiye’de 10 yıldır faaliyet gösteriyoruz.

20 yılı aşkın online tecrübemizle; ikinci el araçların yeniden pazarlanma sürecinde 360° online hizmet sağlayarak; sektörde kiralama şirketleri, leasing firmaları, OEM’ler, bayi grupları, yetkili satıcılar, bankalar ve sigorta firmalarının veriye yönelik dijital iş modelleriyle çalışmalarını sağlıyoruz.

Daha fazla

MAKALE Yatırım Fonlarının Kurumlar Vergisi Avantajı – Hakan GÜZELOĞLU

Bu yazımızda yatırım fonlarına ilişkin Ocak ve Nisan 2022 tarihlerinde getirilen yeni düzenlemeler hakkında genel bilgi vermek ve yatırım fonlarından elde edilen gelirlerin kurumlar için vergisel avantajını değerlendirmek istedik.

Yatırım fonu nedir?

Yatırım fonları inançlı mülkiyet esaslarına göre oluşturulan mal varlıkları olup kurumlar vergisi uygulamasında tam mükellef sayılmaktadır. Sermaye Piyasası Kanunu düzenlemeleri gereği yatırım fonları inançlı mülkiyet esasına göre yatırımcılardan katılma belgesi karşılığında para toplayarak bu fonları sermaye piyasası araçları ve diğer yatırım enstrümanlarına yatırım yapan bir mal varlığıdır.

Daha fazla

Türk Hukukunda Senede Bağlanmamış Payın Devri – Av. Duygu TURGUT

Giriş

Türk hukukunda pay nama ya da hamiline yazılı olabilmekte, pay hamiline yazılı ise pay senedinin çıkarılması gerekmektedir. Anonim şirketlerde sermayenin en az onda birini, halka açık şirketlerde ise yirmide birini oluşturan pay sahiplerini ifade eden azlığın istemde bulunması durumunda ise nama yazılı hisseler için de pay senedi bastırılabilir. Bu bakımdan Türk Ticaret Kanunu uyarınca payın senede bağlanması kısmen de olsa zorunlu tutulmuştur. Daha fazla

Arama Motorunda Rakibin Ticari Unvanına Reklam Verilmesi – Av. Dr. Nazım Can IŞIKTAÇ

Google’ın, Google Ads platformundan sağladığı reklam geliri 2021 senesinde 209 Milyar Amerikan Doları seviyesinde gerçekleşmiştir[1]. Google’ın, söz konusu reklam gelirlerinin çok büyük kısmı arama reklamı (search advertising) üzerinden elde edilmektedir ve Google’ın arama motoru sektöründe yüzde 90’lık bir pazar payı olduğu söylenmektedir. Tüm bunlar söz konusu mecranın önemini ve ticari fonksiyonunu gözler önüne sermektedir.

Daha fazla

Merak Edilen Bazı Gelir İdaresi Özelgeleri – Recep BIYIK

Gelir İdaresi özelgeleri, vergi cezası ve gecikme faizine karşı koruma sağlıyor. Aynı nitelikli özelgeler sadece özelgenin verildiği değil bütün mükellefler için aynı sonuçları doğuruyor. Bu nedenle özelgeler oldukça önemli ve izlenmesi gereken kaynaklar.

İşte son zamanlarda verilen özelgelerden seçtiğim bazılarının özeti. Özelgelerin tam metinlerine Gelir İdaresi’nin internet sitesinden ulaşmak mümkün.

Daha fazla

sahibinden.com Hakkında Yeniden Karar Verildi – Damla ÇELEN & Nabi Can ACAR

Rekabet Kurulu, çevrim içi platform hizmeti üzerinden vasıta ve emlak satış/kiralama hizmetlerine yönelik pazarlarda hakim durumunu aşırı fiyatlandırma yoluyla kötüye kullandığı iddiasıyla başlatılan soruşturma sonucu, 2018 yılında Sahibinden Bilgi Teknolojileri Paz. Ve Tic. A.Ş. (“Sahibinden”) hakkında, Sahibinden ’in vasıta ve emlak satış/kiralama çevrim içi hizmet pazarlarında hakim durumda bulunduğuna, söz konusu pazarlarda aşırı fiyatlama yoluyla 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun’un (“Rekabet Kanunu”) 6. Maddesi bakımından hakim durumunu kötüye kullandığı tespitinde bulunmuş ve Sahibinden hakkında 01/10/2018 tarih ve 18-36/584-285 sayılı kararı ile 10.680.425,98 TL idari para cezası uygulanmasına hükmetmiştir.

Daha fazla

Top