Your browser (Internet Explorer 7 or lower) is out of date. It has known security flaws and may not display all features of this and other websites. Learn how to update your browser.

X

Sektörümüzün Direnci Her Zaman Yüksek – İnan Ekici

Küresel, bölgesel ve yerel dinamiklerin etkisiyle 2018 yılının ikinci yarısında yaşanan olumsuzluklar, bir yandan ekonomimizde daralma yaratırken diğer yandan da enflasyonda ve faizlerde artışa neden oldu. Bu gelişmelerin doğal sonucu olarak ticaret hayat olumsuz yönde etkilendi. Elbette sektörümüz de kaçınılmaz olarak bu olumsuzluklardan nasibini aldı. Bu olumsuzlukların kimi etkilerinin 2019 yılı ilk çeyreğinde de sürdüğü hepimizin malumudur. Bu konuyu aşağıda irdelemeye çalışacağım. Ama önce iyi bir haber: Bütünsel olarak bakıldığında bu tür dalgalanmalara ve olumsuzluklara karşı sektörümüzün direncinin yüksek olduğunu ve böylesi zamanlarda kenetlenebildiğimizi görüyoruz. Bu çok önemli ve değerlidir.

Daha fazla

Nissan Türkiye Genel Müdürü – Sinan Özkök Röportajı

2019 yılında dünyayı ve Türkiye’yi neler bekliyor?

2019 yılını değerlendirdiğimizde büyümenin yavaşladığı, risk olasılıklarının arttığı bir sene görüyoruz. ABD-Çin arasındaki ticaret savaşları, Brexit’teki belirsizlikler ve bazı gelişmiş ekonomilerdeki riskler nedeniyle dünyadaki büyüme rakamları öngörüleri yüzde 3’ler seviyesine çekilmiş durumda. Ayrıca IMF’nin yılbaşında yayınladığı rapora göre dünyada bir resesyon beklentisi var. Dünyadaki bu belirsizliklerin, küresel ekonomiyle ilişkili olarak Türkiye’ye de bir yansımasının olacağı öngörülerini de beraberinde getiriyor.

Daha fazla

Otomotiv Birçok Sektörün Gelişimine Katkı Sağlıyor – Özgür Tezer

Otomotiv sektörü bugün birçok sektör ile etkileşim içerisinde bulunuyor ve teknoloji firmaları ile beraber bu alandaki gelişmelere önemli katkılar yapıyor. Üst nitelikte istihdamı ile gelişimine katkı verdiği sektörlerin ekonomik dönüşüme en büyük katkıyı sağlayan sektörlerin başında geliyor. Bugün baktığımızda markalarıyla dünya pazarlarında var olan ülkelerin neredeyse tamamı gelişmiş ülkelerdir. Keza otomotiv sektörünün yarattığı büyüklüklere de bakacak olursak, otomotiv sektörüyle paydaş olan iş kollarını da eklediğimizde dünya genelinde yaklaşık 50 milyondan fazla kişiye istihdam sağladığını söyleyebiliriz. Dolayısıyla otomotiv sektörünün toplam cirosunu düşünürsek dünyanın en büyük 6’ncı ekonomisine eşdeğer olduğunu görürüz. Yani başka bir deyişle, otomotiv sektörü bir ülke olsaydı dünyanın en büyük 6’ncı ekonomisine sahip ülke olabilirdi.

Daha fazla

BOBİ FRS Geliyor, 4 Bin 700 Şirketin Finansal Tabloları Değişiyor – Aslı Gedik

Evet, doğru duydunuz! Bu seneki genel kurulda şirketinizin finansal tablolarının değişmiş olduğunu görürseniz şaşırmayın. Şirketiniz bağımsız denetime tabi olup, zorunlu olarak Türkiye Finansal Raporlama Standartları’nı (TFRS) uygulamıyorsa, TTK uyarınca bu sene genel kurulda Büyük ve Orta Boy İşletmeler için Finansal Raporlama Standartları’na (BOBİ FRS) veya isteğe bağlı olarak TFRS’ye göre hazırlanmış finansal tablolar sunmak zorunda.

Daha fazla

Mahkemelere Alternatif Bir Yol Olarak Tahkim – Av. N. Can Işıktaç

1. Giriş

Tahkim, taraflar arasındaki uyuşmazlığın mahkemeler yerine hakem olarak anılan kişi veya kişilerce kesin ve bağlayıcı olarak karara bağlanmasıdır. Tahkim kararları, mahkeme kararları gibi icra edilebilmektedir. Tarafların yargılamayı yürütecek hakemleri ve yargılama usulünü serbestçe kararlaştırabilmeleri tahkimin en önemli avantajlarındandır. Tahkimin bir diğer avantajı ise tahkim yargılamasında gizliliğin esas olmasıdır.

Daha fazla

Şirketler İçin Kısa Kişisel Verilerin Korunması Rehberi – S.İrem Akın & Baran Can Yıldırım

Kişisel Veri ve Korunması

Kimliği belirli veya belirlenebilir gerçek kişiye ilişkin her türlü bilgi” olarak tanımlanan kişisel veri, günümüz ekonomisi çerçevesinde şirketler için en önemli varlıklardan bir tanesi haline gelmiştir. Özellikle mevcut veya potansiyel müşterileri ile yakın temasta olan ve müşteri alışkanlıkları doğrultusunda politikalarını oluşturan şirketler için kişisel veriler, bu şirketlerin başarılı işleyişleri bakımından vazgeçilmez bir unsur olarak yer almaya başlamıştır. Nitekim, dünyada da kişisel verilerin şirketlere ne denli bir rekabet avantajı sağlayabileceği son zamanlarda sıkça gündeme getirilen ve tartışılan bir husus olarak ön plana çıkmaktadır.

Daha fazla

Yeni Kiralama Standardı TFRS 16 ve Vergisel Etkileri – Hakan Güzeloğlu

Uluslararası Muhasebe Standartları Kurulu ve Finansal Muhasebe Standartları Kurulu tarafından yayınlanan Kiralama Standardı (UFRS 16) 1 Ocak 2019 tarihi itibarıyla regülasyona tabi şirketler için yürürlüğe girmiştir. KGK tarafından da “UFRS 16 Kiralamalar” Standardı ile birebir uyumlu olarak yayımlanması amacıyla yürütülen çalışmalar tamamlanmış ve “TFRS 16 Kiralamalar” ve diğer standartlarda yapmış olduğu değişiklikler de 16 Nisan 2018 tarihli ve 30393 Sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmış ve TFRS 16’nın yürürlük tarihi , 1 Ocak 2019 veya sonrasında başlayan yıllık hesap dönemleri olmuştur.

Daha fazla

Birleşme ve Devralma Faaliyetlerine Genel Bakış – Duygu Turgut

1. 2018 yılına ilişkin kısa bir değerlendirme

Geçtiğimiz yıllarda gerek dünyada, gerekse Türkiye’nin içerisinde bulunduğu bölgede pek çok çalkantılı siyasi ve ekonomik gelişme yaşandı. (i) Orta Doğu’da artan siyasi belirsizlik, (ii) ABD ve Çin arasındaki ticaret savaşı, (iii) euro’nun değerini korumak için konan gümrük vergileri ve kotalar, (iv) Brexit ve (v) Amerikan Merkez Bankası’nın faiz artırımları bu gelişmelerden yalnızca birkaçı olarak gözümüze çarpmakta.

Daha fazla

Top