Your browser (Internet Explorer 7 or lower) is out of date. It has known security flaws and may not display all features of this and other websites. Learn how to update your browser.

X

Yeni Fırsat Cevherlerini Ortaya Çıkarmalıyız – İnan EKİCİ

İçinde bulunduğumuz 2021 yılının son çeyreğine girdiğimiz bu dönemde Covid-19 salgını, insanların sağlığını, ekonomik refahlarını, tüketim alışkanlıklarını, yaşam biçimlerini, bakış açılarını ve daha birçok unsuru etkilemeye devam ediyor. Bununla birlikte insanlık, ilk zamanlardaki bocalamanın ardından bu süreci nasıl yöneteceğine dair daha rasyonel ve planlı düşünmeye de başladı.

Daha fazla

Türkiye İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı – Murat BİLGİÇ Röportajı

Covid – 19 salgını halen tüm dünyayı etkilemeye devam ediyor. 2021 yılının kalan bölümünde dünya ve Türkiye ekonomisine ilişkin beklentileriniz nelerdir? Kısa ve orta vadede ekonomiye ve bankacılık / finans sektörüne dair öngörüleriniz nelerdir?

2020 yılında tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19 salgını; küresel bir ekonomik daralmaya neden oldu, alınan sosyal ve ekonomik hayatı kısıtlayıcı tedbirlerin etkisiyle küresel tedarik zincirlerinden hizmet sektörüne, tarımdan bilişime, eğitimden sağlığa kadar pek çok sektör olumsuz etkilendi. Bu sıra dışı süreci yönetebilmek için ülkeler toplum sağlığını koruma ve ekonomiyi rahatlatma politikalarını bir arada dengelemek için çaba gösterdi.

Daha fazla

Doğan Holding Otomotiv Grubu Şirketleri CEO’su – Kağan DAĞTEKİN Röportajı

Covid- 19 salgını halen tüm dünyayı etkilemeye devam ediyor. 2021 yılının kalan bölümünde dünya ve Türkiye’ye ilişkin beklentileriniz neler? Kısa ve orta vadede ekonomiye ve otomotiv sektörüne dair öngörüleriniz nelerdir?

Değer zinciri oldukça uzun ve her açıdan çok yönlü bir sektörün içerisindeyiz. İşimizin ne denli dış etkilere açık olduğunu özetlemek isterim. Bir aracın doğumu ham madde ile başlıyor. Maden ve petrol ürünlerinden parçalar üretilerek, binlerce parçanın tedariği yüzlerce yan sanayi firmasından geliyor ve fabrikada birleştiriliyor. Bu araçlar kilometrelerce uzaktaki ülkelere gemi, tren ve kamyonlarla taşınıyor. Daha fazla

Yeniden Değerleme Uygulamasındaki Bazı Önemli Noktalar – Hakan GÜZELOĞLU

Yeniden değerleme uygulamasına ilişkin Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği 16 Temmuz 2021 tarihli Resmi Gazete’de yayımlandı. Önceki yazımızda bu uygulamaya ilişkin detaylara yer vermiştik.

7326 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması Kanunu ile operasyonel kiralama şirketlerinin de gözünden kaçırmaması gereken bir değişiklik Vergi Usul Kanunu’nun geçici 31. Maddesinde yapılmıştı. Şimdi yayımlanan Genel Tebliğ ile uygulamaya ilişkin esaslar açıklanmış oldu.

Daha fazla

Yangın ve Sel Felaketleriyle İlgili Vergi Konuları – Recep BIYIK

Geçtiğimiz günlerde arka arkaya gelen yangınlar ve sel felaketleri bütün toplumu üzüntüye boğdu. Bugünlerde bu felaketlerle ilgili bir taraftan hasar tespitleri yapılıp yaralar sarılmaya çalışılırken bir taraftan da çeşitli kamu kurumları felaketlerden etkilenen vatandaşlar/mükellefler için koruyucu önlemler almaya çalışıyor. Bu çerçevede Cumhurbaşkanlığı felaketlerden etkilenenler için bir yardım kampanyası başlattı, Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Sosyal Güvenlik Kurumu felaketlerden etkilenen mükellefler/işyerleri için çeşitli düzenlemeler yaptı.

Daha fazla

Anonim Şirketlerin Temsili – Av. Duygu TURGUT

Giriş

Anonim şirketler, tüzel kişilik sahibi sermaye şirketleri olduklarından, “temsilci” denilen gerçek kişiler vasıtasıyla üçüncü kişilerle hukuki işlemler gerçekleştirirler. Temsil, şirketin üçüncü kişilerle ilişkilerinde hak ve borçlara sahip olmasına ilişkin bir kurumdur. Bu anlamda hukukumuzda anonim şirketlerde yönetim ve temsil kavramları birbirlerinden ayrılmıştır; yönetim (idare) hakkı, şirketin iç işlerinin yürütülmesini ifade ederken temsil, dış ilişkide etkisini gösteren bir kavramdır(1). Bu çalışmamızda anonim şirketlerin temsili konusunu 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu (“TTK”) çerçevesinde genel hatlarıyla ele alacak, özellikle temsile yetkili kişilerden ve temsil yetkisinin kapsam, sınır ve kullanma biçiminden bahsedeceğiz.

Daha fazla

Rekabet Hukukunda Güncel Gelişmeler – Emin Kutay ÇELEBİ&Batuhan ERBAY

Yakın zamanda Rekabet Kurulu tarafından yayımlanan gerekçeli kararlar değerlendirildiğinde, (i) Biletix Bilet Dağıtım Basım ve Ticaret A.Ş.’nin (“Biletix”) hâkim durumunun tasdik edildiği ve ancak hakim durumunu kötüye kullanmadığına karar verilen Rekabet Kurulu’nun 21.01.2021 tarihli ve 21-04/53-22 sayılı kararı ile (ii) küçük ev aletleri sektöründe faaliyet gösteren iki teşebbüse 27 milyon TL’den fazla idari para cezası verilen Rekabet Kurulu’nun 04.03.2021 tarih ve 21- 11/154-63 sayılı kararı dikkat çekmektedir.

Daha fazla

Çalışanlara Aşı Olma Zorunluluğu Getirilebilir mi? – Can YILDIZ

Covid-19 bizi, önceden düşünemeyeceğimiz maske, sosyal mesafe ve hijyen gibi zorunluluklara uymak zorunda bıraktı. Şu an ise toplumsal aşılamalara başlanmasıyla birlikte, özellikle işveren ve çalışanlar arasında aşılamaya ilişkin oluşabilecek birtakım sorunlar gündeme gelmeye başlamış bulunmaktadır. Belirtmek gerekir ki Amerika’da CDC’nin (Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi) araştırmasına göre iki doz aşısını da olmuş kişilerin toplam bütün vakaların yüzde 0,004 olduğu, bu kişilerin de sadece yüzde 0,001’inin öldüğü ortaya çıkmıştır. Öncelikle belirtilmesi gerekir ki; bu konuya ilişkin olarak herhangi bir Mahkeme kararı/içtihat henüz bulunmadığından, kendi görüşlerimiz ışığında soruna yanıt verilmeye çalışılacaktır.

Daha fazla

Top