Your browser (Internet Explorer 7 or lower) is out of date. It has known security flaws and may not display all features of this and other websites. Learn how to update your browser.

X

Ezber Bozabileceğimiz Konular Bizleri Bekliyor – İnan EKİCİ

Çok önemli bir yıla giriyoruz. Cumhuriyetimizin 100. yaşı ve önemli bir seçim dönemi bizleri bekliyor. Ülkemizdeki her türlü koşulun iyiye gitmesi temennisiyle başlayalım söze. Bununla birlikte, içinde bulunduğumuz ekonomik koşullar ticari hayatta birçok zorluğa sebep olmaya devam ediyor. Küresel ekonominin enflasyon gerçeği ile karşı karşıya kalması, yakın coğrafyamızda başlayan ve hiç olmamış olmasını dilediğimiz Rusya-Ukrayna savaşı da Türkiye ve bölge ülke ekonomilerini olumsuz etkilemeye devam ediyor, iş ortamındaki zorluk ve risklerin artmasına neden oluyor.

Daha fazla

Yüce Auto – ŠKODA Genel Müdürü – Zafer BAŞAR Röportajı

2022 yılının kalan bölümü ve 2023 yılı için dünya ve Türkiye ekonomisine ilişkin beklentileriniz neler? Kısa ve orta vadede otomotiv sektörüne dair öngörüleriniz nelerdir?

2022 yılı, pandemi koşullarının kontrol altına alınması ile birlikte başta kapanma sürecinden olumsuz etkilenen turizm ve hizmet sektörlerinin güçlü toparlanma beklentisi ile ekonomik durağanlığın sonlanacağı bir dönemin başlangıcını temsil ediyordu. Ancak Şubat ayı sonunda başlayan Ukrayna Savaşı, dünyada özellikle Uzakdoğu menşeili ürünlerde başlamış olan tedarik darboğazına yeni bir boyut daha eklerken aynı zamanda özellikle emtia fiyatlarında baş gösteren ani artışlar ile birlikte küresel anlamda enflasyonist bir ortamla baş başa kalmamıza sebep oldu.

Daha fazla

Fiorent Genel Müdürü – Şenol KARAKAYA Röportajı

Firmanızdan ve faaliyetlerinden bahseder misiniz?

2009 yılından bu yana başta otomotiv olmak üzere, gıda, ilaç, iş makinaları ve benzeri sektörlerde uçtan uca ERP projeleri gerçekleştiriyoruz. 2011 yılı itibarıyla de ERP üzerinde filo kiralama sektörüne özel projeler geliştirmeye başladık. ERP yazılımlarındaki tecrübemiz ve sektöre olan ilgimiz sebebi ile filo kiralama sektörüne Fiorent markası adı altında web tabanlı bir ürün kazandırdık. Fiorent; kiralama firmalarının tüm ihtiyaçlarını karşılayabilecek, kolayca müşteri isteklerine göre revize edilebilecek, her türlü platform ile entegre olabilecek , yeni teknolojiler ile donatılmış, Mobil ve Web platformları da sunan yeni nesil bir yazılım olarak sektördeki yerini almıştır.

Daha fazla

Birlas Garage Proje Müdürü – Memduh SAPMAZ Röportajı

Firmanızdan ve faaliyetlerinden bahseder misiniz?

Birlas Motorsporları şirketi 1990 yılında Sabancı Holding’in ortaklarından olan Yakup Sabancı tarafından kurulmuştur. 32 yıldır Türkiye’de otomotiv satış sonrası pazarında lastik, servis, otomobil aksesuar ve tuning ekipmanları ile satış ve servis hizmeti vermektedir. Birlas Garage otomobil ve hafif ticari araçlar için tüm markalarda bireysel ve kurumsal müşterilere (sigorta şirketleri, filolar, kamu kuruluşları ve KOBİ’ler gibi) mekanik ve hasar bakım onarım hizmetleri verecek bağımsız bir servis zinciri ağı oluşturmak amacı ile 2019 yılında kurulmuştur. Amacımız müşterilerimize Türkiye’nin her yerinde aynı kalitede, uygun maliyetli bakım ve onarım hizmetlerini yüksek teknoloji kullanarak sunmaktır. Bunun için sektördeki gelişmeleri de yakından takip edip geleceğe de yatırım yapıyoruz. Bugün itibarıyla 3 tanesi kendimize ait 25 tanesi franchise olmak üzere 28 noktada Birlas Garage şubelerimiz var. 18 ilde müşterilerimize hizmet veriyoruz. Şubelerimizde toplam 42 bin m2 kapalı servis alanında, ayda 5 bin müşteriye hizmet verebilecek kapasitemiz var. 2022 yılı sonuna kadar şube adedimizi 40 adet seviyesine getirmeyi planlıyoruz.

Daha fazla

Ekspar Genel Müdürü – Emre DEVECİOĞLU Röportajı

Firmanızdan ve faaliyetlerinden bahseder misiniz?

Ekspar, 2015 yılında kurulmuştur. Sigorta şirketlerine, araç kiralama firmalarına; teknik ve operasyonel iş süreçleri ile yazılım destek çözümleri hususunda ürün ve hizmetler sunan 2i Grup şirketinin bir parçasıdır.

Ekspar, Oto ve Oto Dışı (Konut/İş yeri/Elektronik) satış sonrası alanlarında hizmet vermektedir. Hizmet almak isteyen tüm paydaşları en gelişmiş sistemler ve en uygun fiyat seçenekleriyle aynı platformda buluşturan bir teknoloji firması olarak faaliyet göstermektedir.

Daha fazla

Operasyonel Kiralama İşlemlerine İlişkin Son Gelir İdaresi Görüşü – Hakan GÜZELOĞLU

Bu yazımızda daha evvel dergimizde bahsetmiş olduğumuz uzun dönem operasyonel kiralama işlemlerinde işlemin finansal kiralama olarak değerlendirilmemesi için dikkat edilecek hususlara ilişkin verilen Gelir İdaresi Özelgesi yani yazılı son görüşünden bahsetmek istiyoruz.

Gelir İdaresi 05.10.2022 tarih ve E-11395140-105[- VUK-3-1055]-1128196 sayılı görüşünde; 48 ay üzeri uzun vadeli kiralama işlemlerinin 10 yıllık ekonomik ömrün yüzde 80’ini aşmamak üzere gerçekleştirilmesinin Vergi Usul Kanunu’nun mükerrer 290’ıncı maddesi kapsamında finansal kiralama olarak değerlendirilip değerlendirilmeyeceği hususunda değerlendirmede bulunmuştur.

Daha fazla

Anonim Şirketlerde Kâr Payı Dağıtımı – Av. Duygu TURGUT

Giriş

Diğer tüm ticaret ortaklıkları gibi anonim şirketlerin de kuruluş amacı belirli bir dönem boyunca gerçekleştirilen ticari faaliyetler sonucunda kâr elde edilmesi ve elde edilen dağıtılabilir kârın pay sahiplerine dağıtılmasıdır. Anonim şirketlerin esas sözleşmelerinde veya alınacak bir genel kurul kararıyla farklı bir süreç öngörülmedikçe, faaliyet dönemleri boyunca elde ettikleri kâr 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu (“TTK”) hükümlerindeki usullere dayanılarak, genel kurulun yetkisi kapsamında alınacak kâr payı dağıtımı kararı ile pay sahiplerine dağıtılacaktır.

Daha fazla

EYT Düzenlemesi Çalışma Hayatını Nasıl Etkileyecek? – Celal ÖZCAN

Genel olarak yaşlılık sigortası kolundan bir kişinin emekli olabilmesi için (istisnai durumlar hariç) kural olarak “sigortalılık süresi”, “prim gün sayısı” ve “yaş şartını” birlikte yerine getirmesi gerekmektedir.

İlk kuruluş yıllarında da Emekli Sandığı, SSK ve Bağ- Kur’a tabi kişilerin emekli olabilmesi için belirli prim gün sayısını / sigortalılık süresini / hizmet yılını doldurmalarının yanı sıra ayrıca belirli bir yaş şartı da aranmaktaydı. Bu yaş şartı genel olarak kadınlarda 55, erkeklerde 60 olarak uygulanıyordu. Ancak, daha sonra yapılan yasal düzenlemeler ile emeklilik sisteminde önemli değişiklikler yapılmış, belirli prim gün sayısını / sigortalılık süresini / hizmet yılını dolduranlara, yaş şartı aranmaksızın emekli olma imkanı getirilmişti.

Daha fazla

Rekabet Kurulu Birinci El ve İkinci El Araç Satışında Rekabete Aykırı Fiyatlama ve Stok Hareketleri İddialarını Asılsız Buldu – Caner K. ÇEŞİT & Cansen ERENSOY

Giriş

Rekabet Kurulu’nun birinci el (sıfır) ve ikinci el araç satışı pazarlarında faaliyet gösteren distribütörlerin ve araç kiralama şirketlerinin fiyatlama ve stok hareketlerine yönelik yürütülen soruşturmaya (“Soruşturma”) ilişkin 03.03.2022 tarih ve 22-11/170-69 sayılı kararının (“Karar”) gerekçeli hali, 19 Ağustos 2022 tarihinde Rekabet Kurumu’nun internet sitesinde yayımlanmıştır. Karar’da ilgili faaliyetler 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun’un (“Rekabet Kanunu”) rekabeti sınırlayıcı anlaşma, uyumlu eylem ve kararlara ilişkin 4. maddesi kapsamında değerlendirilmiştir.

Daha fazla

Yapay Zekanın Sözleşme Dışı Hukuki Sorumluluğu – Av. Dr. N. Can IŞIKTAÇ

2020’li yıllarda hukukun en çok tartışmasını beklediğim konu yapay zekadır. Yapay zekanın belli bir gelişim çıtasını aşması ile, hukuki sorumluluk gerektiren işlerde fazlaca kendini gösterecektir. Yapay zekaya ilişkin sorumluluğun, eski hukuki kavramlarla tespiti ise fazlaca bilinmezlik içermektedir. Nitekim, 2020 yılında yapılan bir ankette[1] yapay zekanın etkin kullanımı önündeki en önemli engelin, bu konuda hukuki düzenleme olmaması olduğu ortaya konulmuştur.

Daha fazla

Top