Your browser (Internet Explorer 7 or lower) is out of date. It has known security flaws and may not display all features of this and other websites. Learn how to update your browser.

X

Fiorent Genel Müdürü – Şenol KARAKAYA Röportajı

Firmanızdan ve faaliyetlerinden bahseder misiniz?

2009 yılından bu yana başta otomotiv olmak üzere, gıda, ilaç, iş makinaları ve benzeri sektörlerde uçtan uca ERP projeleri gerçekleştiriyoruz. 2011 yılı itibarıyla de ERP üzerinde filo kiralama sektörüne özel projeler geliştirmeye başladık. ERP yazılımlarındaki tecrübemiz ve sektöre olan ilgimiz sebebi ile filo kiralama sektörüne Fiorent markası adı altında web tabanlı bir ürün kazandırdık. Fiorent; kiralama firmalarının tüm ihtiyaçlarını karşılayabilecek, kolayca müşteri isteklerine göre revize edilebilecek, her türlü platform ile entegre olabilecek , yeni teknolojiler ile donatılmış, Mobil ve Web platformları da sunan yeni nesil bir yazılım olarak sektördeki yerini almıştır.

Fiorent; Filo Kiralama, Satış Sonrası Hizmetler, Müşteri Portalı, Mobil uygulamalar ile uçtan uca bir çözüm sunarken firmaların Özmal Filo Yönetim ve Merkezi Filo Yönetim süreçlerini de yönetebileceği bir çözüm ayrıca sunmaktadır.

Fiorent’in; gelişmiş altyapısına güvenimiz sayesinde Ağustos ayı itibarıyla yurt dışında faaliyetlerimize başladık. Yurt dışında sadece filo kiralama sektörü özelinde değil, ‘’Ekipman Kiralama’’ olarak kiralanabilecek tüm ekipmanların Fiorent üzerinden yönetilmesi amaçlanmaktadır.

Fiorent olarak amacımız sadece yurt içinde çalışmalar yapmak değil. Üretilen ürünün ihraç edilebilir olmasını fazlası ile önemsiyor ve yatırımlarımızı bu yönde planlıyoruz.

2022 yılının kalan bölümü ve 2023 yılı için dünya ve Türkiye ekonomisine ilişkin beklentileriniz neler? Kısa ve orta vadede sektörünüze dair öngörüleriniz nelerdir?

2021 yılı ve sonrasında oluşan ekonomik düzen işletmelerin farklı çözümler aramasına yol açtı. Özellikle 2022 yılı itibarıyla sadece filo kiralama sektöründe değil, özellikle teknolojik cihaz kiralama ve günlük yaşantımızı kolaylaştıracak ekipmanların kiralanmasında ciddi artış görüyoruz. Bu artış ve ihtiyaçlar doğrultusunda farklı kiralama firmaları ve platformlar ortaya çıktı. Bu sayede kiralama sektöründe de yatırımların devam etmesi kaçınılmaz oldu.

Bizler de bu sektörde çözümler üreten bir firma olarak 2022 yılında başlayan etkinin 2023 yılında da artarak devam edeceğini öngörüyoruz.

Operasyonel kiralama ve günlük kiralama firmalarına ne gibi hizmetler sunuyorsunuz? Bu hizmetlerinizin sağladığı faydalardan bahseder misiniz?

Fiorent olarak, “Yeni Nesil Online Filo Yönetim Çözümleri‘’ vizyonu ile kiralama firmalarına, tamamen yeni ve teknolojik altyapılar ile donatılmış uçtan uca çözümler sunuyoruz.

Filo Kiralama uygulaması ile müşterilerimiz; Araç ve donanımların tanımlanması, satın alma, tescil işlemleri ile teklif ve kira sözleşmelerini takip ederken satış sonrası hizmetler ve destekleyen tüm entegrasyonlar ile filosunu etkin bir şekilde yönetebilir.

Fiyat hesaplama; Müşterilere verilen tekliflerde, sözleşme süresi ve km, araç ve donanımlara göre, tüm maliyet kalemlerini dinamik şekilde tanımlayarak, öngörülen maliyetlerini hesaplayabilir, projeden elde edilecek planlanan ve fiili karlılıklarını analiz edebilir.

Hızlı, online ve doğru teklif vererek bir adım öne geçilebilir. Müşterilerimizin Fiorent ile birlikte maliyet ve fiyatlamasının excelde değil cebinde olmasını önemsiyoruz.

Dinamik Araç Durumu; Sektördeki temel konulardan bir tanesi de araçlarım nerede? Fiorent ile takip etmek istediğiniz tüm araç durumlarını tanımlayabilir ve raporlayabilirsiniz.

Stok-Kirada-Hasar-İkame-Yolda gibi durumları sistem yapılan işlemlere göre tayin eder, stok ve araç durumları anlık olarak güncellenir.

Fiorent’in aracın nerede olduğunu takip edebilme kabiliyeti sayesinde, müşterilerimiz planlama ve iş süreçlerine daha fazla vakit ayırabilmektedir.

Sözleşme ve Kontrat Takibi; Müşterilerimiz Fiorent ile teklif sonrası oluşan kontratlarını, sözleşme şartlarını, ödeme planlarını sisteme tanımlayabilir, müşteri ile olan anlaşma sürecini ve evrak yönetimini filo sistemi ile yönetebilir.

Her bir kontrat iş akışı gereği farklı aşamalar ile araçların iade alınmasına kadar takip edilebilir.

Kontratlardaki araçların dönüş planlaması; yenileme, ek araç, yeni araç olarak ve aynı zamanda süre uzatma, km revize, firma devri gibi protokoller ile doküman akışı bağlantılı bir şekilde takip edilebilir.

Gelir Gider Takibi; Müşterilerimizin ileriye dönük planlama yapabilmesi, gelir ve gider takibini hızlıca karşılaştırabilmesi ve araç bazında karlılık görebilmesi planlanarak uygulama geliştirilmiştir. Teklifte fiyat hesaplama ile planlanan gelir ve giderler, projeden öngörülen karlılık belirlenir.

Sözleşme süresi boyunca hareket eden araç üzerinde ödeme planlarından, müşteriye ek yansıtmalardan elde edilen gelir, satış sonrası hizmetlerden kaynaklanan fiili giderler, her bir araç ve kontrat özelinde kayıt altına alınır. Bu sayede araç bazında gelir gider takibi rahatlıkla yapılabilir.

Teklifte planlanan gelir ve gider, ikinci el satış ile birlikte sonlanan araç hareketleri karşılaştırılarak gerçek kar-zarar analizi yapılabilir.

Satış Sonrası Hizmetler; Bakım, Arıza, Lastik, HGS, Trafik Cezası ve İkame Araç vb. modüllerimiz ile müşterilerimiz satış sonrası hizmetlerini takip edebilir, ayrıca Müşteri Portal ve Mobil uygulamalar ile kendi müşterilerinin de takip etmesini sağlayabilir.

SSH modülü istenirse servisler ile, sigorta firmaları ile entegre edilebilir. Müşterilerimiz bu sayede otomasyon ile süreçlerini daha hızlı yönetebilir, veriye ulaşma ve doğrulama hızlarını arttırabilir.

Doküman Yönetimi; Tüm süreçler öncesi ve sonrası oluşan belgelerini sistemden yazdırabilir, müşteri veya iş ortakları ile e-mail olarak paylaşabilir.

Sistemden müşteriye gönderilen; Teklif Formu, Sözleşme Formu ya da araç teslim edilirken Teslimat Formu, Tedarikçi ve servislerden gelen proforma veya gerçek faturalar ile iş emri formlarını sistemde kayıt altına alabilir, belgeler ile ilişkilendirerek takip edebilir.

Raporlama; Müşterilerimiz günlük iş planlarını gösteren günlük, haftalık, aylık, yıllık operasyon raporlarını sistemden anlık olarak alabilir.

Ayrıca dashboardlar ile görselleştirerek özet raporlar alabilir, kullanıcılar kendi kişisel raporlarını oluşturabilir.

Filo araçları, teslim edilecek ve alınacak araçlar, iş emri durum raporu, dashboardlarda anlık statüye göre stok durumu, satın alma veya ödeme bekleyen araçlar gibi raporlar bunlardan bazılarıdır.

Her iş gereksinimine ve isteğe göre raporlar tasarlayıp hem günlük operasyona hem yönetimsel raporlamaya destek oluyoruz.

Bu özelliklerin dışında, Müşteri Portalı, Araç Teslim ve Müşteri Mobil Uygulamaları gibi hazır çözümlerimiz de bulunuyor. Bu uygulamalar ile uçtan uca bir çözüm sağlıyoruz. Müşterilerimizin isteğine göre SAP, Logo vb ERP ya da Muhasebe programları ile de Fiorent entegre olabilmektedir.

Covid – 19 salgını ezberlerimizi bozdu. Bu dönemde müşteri alışkanlıkları değişime uğradı. Dijitalleşme hayatımızın her alanında daha fazla yer almaya başladı. Dijitalleşme konusunda şirketinizin ne tür çalışmaları var?

Dijitalleşmenin önemini Covid ile tüm dünya yeniden hatırladı. Değişimin devam ettiği bu süreçte bizler yazılım firması olarak ürünlerimizi tasarlarken, geliştirirken tüm yeni teknolojileri takip etmeyi, özellikle mobilite için adımlar atmayı uygun bulup, planlamamızı bu şekilde yapıyoruz. Ürünlerimiz Ar-Ge aşamasında sadece bugünü ve bugünkü teknolojiyi kapsayacak şekilde değil, gelecekteki yeniliklere de ayak uyduracak şekilde planlanıyor. Günümüzde artık araçlarımızla, saatlerimizle, kimi zaman giyilebilir teknolojilerin kullanıldığı kıyafetlerimiz ile bile iletişim halindeyiz. Bu durumdan dolayı hem şirket içi çözümlerimiz, hem de müşterilerimize sunmayı planladığımız çözümler arasında IoT,Yapay Zeka,Blockchain gibi teknolojiler yer alacak. Şimdiden bu teknolojilerin sistemlerimize entegrasyonunu tasarlayıp, sektörde ne gibi yenilikler yapabiliriz diye Ar-Ge çalışmaları yapıyoruz.

Top