Your browser (Internet Explorer 7 or lower) is out of date. It has known security flaws and may not display all features of this and other websites. Learn how to update your browser.

X

Sektörümüz İşletmelere ve Bireylere Birçok Faydayı Bir Arada Sunuyor – İnan EKİCİ

Uzun bir süredir tüm dünyayı tesiri altına almış olan Covid-19 salgınından etkilenen kişi sayısı Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre 10 milyon kişiyi aşmış durumda. Ezberleri bozduran nitelikteki salgının ülkeler üzerindeki etkileri halen devam etmekte ve salgın sonrası toparlanmanın ne kadar süreceği de ne yazık ki belli değil.

Türkiye de bu gelişmelerden etkilenmeye devam ediyor. Toplum olarak bir yandan yeni normal düzenine uyumlanmaya çalışırken, bir yandan da bu sürecin açtığı yaraları sarmaya çabalıyoruz.

Daha fazla

Ford Otosan Pazarlama, Satış ve Satış Sonrası Genel Müdür Yardımcısı – Özgür YÜCETÜRK Röportajı

Koronavirüs salgını sonrası dünya ve Türkiye’ye ilişkin beklentileriniz neler?

Ford Otosan olarak, Covid-19 pandemisi nedeniyle Avrupa pazarının bir önceki seneye göre yüzde 28 kadar daralarak 13 milyon adet seviyelerine düşeceğini öngörmekteyiz. Diğer yandan pandemi öncesinde Türkiye için 2020 yılı otomotiv pazarı 690 bin adet seviyelerinde öngörülüyordu. Salgının etkisi nedeniyle 2020 yıl sonu pazar tahmininin ortalama 150 bin adet gerileyerek yaklaşık 520-570 bin adet seviyelerinde olmasını bekliyoruz. Gerek Avrupa’nın durumu, gerek Türkiye’deki mevcut durum ve salgında 2. dalga ihtimali 2020 için öngörü yapmamızı oldukça zorlaştırıyor. Ancak, normale dönüş sürecinin hızlanması ile 2020 sonunda pazarın geçtiğimiz yıla kıyasla daha yüksek adetlere ulaşması da mümkün olacaktır.

Daha fazla

2Plan İcra Kurulu Başkanı – Orhan ÜLGÜR Röportajı

Türkiye otomotiv pazarını, özellikle ikinci el otomotiv pazarını nasıl değerlendiriyorsunuz?

2018 yılının Kasım ayında sıfır araçlara ÖTV indiriminin gelmesi ile birlikte ikinci el otomotiv pazarında daralma ve fiyatlarda düşüş yaşanmıştır. 2019 yılının ilk yarısında durgun geçen ikinci el otomotiv pazarı, ÖTV indiriminin sona ermesi ile birlikte Temmuz ayında yükseliş sürecine geçmiştir. Ta ki 2020 yılında başlayan Covid-19 salgınına kadar… Yaklaşık 2,5 aylık bir süreçte sektörde hem önemli bir daralma hem de yeniden bir fiyat düşüşü yaşanmıştır. Mayıs 2020 itibariyle yeni normalleşme sürecimizde ikinci el araç piyasası Covid-19 öncesi günlerine dönerek tekrar bir yükseliş trendine girdi. ikinci el araç fiyatlarındaki yükselişin ve sektördeki hareketliliğin 0 km araçlardaki tedarik sorunu çözülene kadar devam edeceğini düşünüyorum.

Daha fazla

Siyah Olduğu Sürece İstediğiniz Renge Sahip Olabilirsiniz – Erkin ŞAHİNÖZ

Henry Ford’un gezegene kitlesel üretimi öğrettiği günlere götüreceğim sizi. Ford fabrikalarının en önemli özelliği “hız” idi. Model T’nin montaj süresini 2 günden 93 dakikaya düşürdüler. Bunu üç şekilde başardılar. İşçilerin etrafına yerleştirilmiş yürüyen montaj hattı, sadece vida sıkmaktan sorumlu olacak derecede tek süreçte uzmanlaşmış işçiler ve tek renk üretim…

Daha fazla

Evde Hayat Var Dönemi, Sonrası ve Krizden Çıkış – Mehtap ALANYALI

Covid 19 pandemisinin, gelişmiş, gelişmekte olan, az gelişmiş tüm kategorilerdeki hiçbir ülkeyi es geçmeden, küresel boyutta etkilemesiyle, hayat ve şirket düzenleri değişti. Pek çok etkisinin yanı sıra DÜNYA AÇIK ÜNİVERSİTE haline geldi. Tedavi, aşı çalışmaları hızlandı, bu alanda yeni bilimsel araştırma yatırımları gerçekleşti, hala her gün Covid19 ile ilgili yeni şeyler öğreniyoruz. Kendimizi, etrafımızı, çalışanları korumak için kaliteli bilgi edinmek ve gelişmeleri izlemek şart oldu. Açık Üniversite, bizi C19 sonrası için şirketler ve çalışanlar için öngörü, strateji ve plan geliştirmek için keşiflere ve yeniliklere zorluyor, zorlamaya devam edecek…

Daha fazla

Fesih Halinde Ödenen Tutarların KDV Karşısındaki Durumu – Hakan GÜZELOĞLU

Bu yazımızda, operasyonal kiralama şirketlerinde feshe konu edilen sözleşmelerden doğan ödemelerin katma değer vergisi kanunu uygulamasındaki durumuna kısaca değinmek istedik. Özellikle araç iadeleri nedeniyle sözleşmeye bağlı olarak sözleşmedeki hesaplama matematiğine göre erken araç iadesi bedelleri kiracılara fatura edilebilmektedir.

Uygulamada, düzenlenecek erken araç iadesi faturalarının KDV’li mi ,KDV’siz mi olacağı konusunda farklı yorumlar olduğu görülmektedir.

Daha fazla

Elektronik Ortamda Genel Kurul ve Yönetim Kurulu Toplantıları – Duygu TURGUT

1 Aralık 2019 tarihinde Çin’in Hubei bölgesinin başkenti olan Vuhan’da ortaya çıkan ve oldukça kısa bir sürede Dünya geneline yayılan COVID- 19 salgını nedeniyle ülkede başlatılan karantina süreci ve sosyal mesafe uygulamaları pek çok şirketin gerek yönetimsel gerekse operasyonel faaliyetlerine ara vermesine yol açtı. Piyasadaki bu ani duraksama üzerine şirketlerin yönetimsel faaliyetlerinin her koşulda devamlılığının ve hızlı karar almanın önemi bir kez daha ortaya çıktı.

Borsada işlem gören şirketlerin genel kurul toplantılarının elektronik ortamda yapılabilmesi için esas sözleşmelerinde ilgili düzenlemeyi yapmaları kanunen zorunlu olmakla birlikte halka açık olmayan şirketler için toplantıların elektronik ortamda yapılması ihtiyari ve belli koşulların gerçekleştirilmesine bağlıdır.

Daha fazla

Rekabet Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Yayımlandı – M. Fevzi TOKSOY & Bahadır BALKİ

Son dönemde 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun’un (“Rekabet Kanunu”) değiştirilmesi ile ilgili çalışmalar oldukça hızlanmıştı. Son 10 yıl içerisinde bu çalışmalar dönem dönem yapılmış olmakla birlikte sonuca ulaşmamıştı. Herkes tarafından uzun süredir beklenen ilgili değişiklikler 16.06.2020 tarihi itibariyla Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kabul edilmiştir ve ve 24.06.2020 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

Daha fazla

Yeni Reeskont Oranı ve Reeskont Uygulaması – Recep BIYIK

13 Haziran 2020 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın Reeskont ve Avans İşlemlerinde Uygulanacak Faiz Oranları Hakkında Tebliği’yle;

  • Vadesine en çok 3 ay kalan senetler karşılığında yapılacak reeskont işlemlerinde uygulanacak iskonto faiz oranı yıllık yüzde 12,75’den yüzde 9’a, 
  • Avans işlemlerinde uygulanacak faiz oranı ise yıllık yüzde 13,75’den yüzde 10’a

indirildi.

Daha fazla

İşyeri Kira Sözleşmeleri – Av. Muhip Şeyda IŞIKTAÇ

11.01.2011 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisinde kabul edilip, 01.07.2012 tarihinde yürürlüğe giren 6098 sayılı Yeni Türk Borçlar Kanunu ile Gayrimenkul Kiraları Hakkında Yasa yürürlükten kaldırılmış ve kira ilişkilerine yeni bir boyut getirilmiştir.

Borçlar Kanunu’nun yürürlüğe girmesinden kısa bir süre sonra yapılan değişiklik ile, kira sözleşmelerine ilişkin bazı hükümlerin kiracının Türk Ticaret Kanunu’nda tacir olarak sayılan kişiler ile özel hukuk ve kamu hukuku tüzel kişileri olduğu işyeri kiralarında 8 yıl ertelenerek, 01.07.2020 tarihine kadar uygulanmayacağı kabul edilmiştir.

Daha fazla

Top