Your browser (Internet Explorer 7 or lower) is out of date. It has known security flaws and may not display all features of this and other websites. Learn how to update your browser.

X

Homer Genel Müdürü – Haluk YEŞİLBAYRAKTAR Röportajı

Firmanızdan ve faaliyetlerinden bahseder misiniz?

Biz onarım ve onarım yönetimi çözümlerini tek çatı altında bir arada sunan teknoloji tabanlı bir yapıyız. 3 ayrı şirket ve 4 ayrı marka üzerinden araç onarımı için gerekli olan işçilik, yedek parça, yazılım ve onarım süreci yönetimi hizmetlerini tek bir çatı altında veriyoruz.

Amiral gemimiz HOMER Auto Service Network, onarım hizmetleri ve yönetimi yapmaktadır. HLD Otomotiv Yedek Parça Tedarik Yönetimi ve Lemma Yazılım ise GOSB Teknopark ta yazılım teknoloji geliştirme şirketimiz. Carmaestro ise kurumsal araç yönetim hizmetleri vermek üzere kendi filo yönetim yazılımı üzerinde çalışmak için yeni yapılandırdığımız markamız.

Teknopark bünyesinde 19 yıldır geliştirmekte olduğumuz ve tamamı bize ait olan yazılımlarımız üzerinde yedek parça katalogları, işçilik katalogları, servis yönetim programları, faturalama muhasebe vb. tüm gereksinimlerin entegre olarak çalıştığı bir teknoloji altyapısı ile network yönetimi ve operasyonel süreç yönetimi gerçekleştirdiğimiz bir operasyon merkezimiz var.

Ayrıca yaz-kış lastiği saklama ve değişim yönetimi hizmeti veriyoruz, HOMER Auto Service onarım networkünden başka bir de HOMER Lastik Service networkümüz var. Şu anda 90 bin civarında lastiğin değişim ve saklama süreçlerini yine kendi geliştirdiğimiz özel bir yazılım üzerinden takip ediyoruz.

Covid – 19 salgını halen tüm dünyayı etkilemeye devam ediyor. 2021 yılının kalan bölümünde Dünya ve Türkiye’ye ilişkin beklentileriniz neler? Kısa ve orta vadede ekonomiye ve sektörünüze dair öngörüleriniz nelerdir?

Salgın konusu artık sıradanlaştı ve kanıksandı. (maalesef) Sadece ülkemizde değil, gördüğümüz kadarı ile tüm Dünya’da bu şekilde. Hayat hızla normale dönüyor ve yıl başından itibaren çok büyük ölçüde normalleşmiş olacak. Çünkü insanlar psikolojik eşiği atlattılar.

Pandemi döneminde birçok sektör tamamen ya da büyük ölçüde durmuş olduğu halde otomotiv tamir sektöründe durma söz konusu olmadı, çünkü her koşulda her türlü iletişim en temel gereksinim. Mobilite olmadan hayatın devam etmesi mümkün değil.

Biz pandemi döneminde başta sağlık çalışanlarımız olmak üzere tüm servislerimiz ile müşteri kurumlarımıza hizmet vermeye devam ettik, mottomuzda yazdığımız gibi yolculuklarının kesilmemesi için tüm Homer ailesi olarak gerekli tüm teknik hijyen koşullarını sağlayarak organize bir şekilde çalışmaya devam ettik.

Türkiye dinamikleri farklı bir ülke, ben sıklıkla Gebze’deki yazılım ofisine giderim sabahları erken saatte, pandemi dönemi dahil sabahın o saatinde İstanbul’dan sanayi üretim bölgelerine yönelmiş araç kalabalığını gördüğünüzde bu ülkedeki büyük iç gücü ve enerjiyi hissedebiliyorsunuz.

Geçen hafta Güneydoğu illerindeki Homer servislerini ziyaret ettim, 7 ile gittim, tüm sanayii bölgeleri ayakta ve çalışıyor.

İnsanlarımız pandeminin psikolojik etkisini atmış durumda, ekonomide büyük bir hızla normale dönüş süreci yaşanıyor. 2022 yılının ilk çeyreğinde hayat normale dönmüş olur. Ancak otomotiv üretimi ve yedek parça konusunda maalesef dışa çok fazla bağımlıyız ve diğer ülkelerdeki üretim aksamalarının yansımalarını yaşamaya devam edeceğiz gibi görülüyor.

Operasyonel kiralama ve günlük kiralama firmalarına ne gibi hizmetler sunuyorsunuz? Bu hizmetlerinizin sağladığı faydalardan bahsedir misiniz?

HOMER Auto Service Network olarak, onarım ve onarım yönetim sürecini bir bütün halinde değerlendirerek yola çıktık. Çünkü 10 yıl boyunca yaptığımız Ar-Ge çalışmasında maliyetin sadece onarımda değil, sürecin yönetilmesi aşamasında da oluştuğunu gördük.

Araç onarımında müşteri hizmetlerine başvuru ile başlayan ve memnuniyet sorgulaması ile biten süreçte, araç sürücüsünün servise yönlendirilmesi, araç üzerindeki tespitlerin yapılması, fiyatlanması, ilgili kurumdan onay alınması ve kurumun direktifleri doğrultusunda sigorta şirketi üzerinden veya kurumun kendi operasyon servisi üzerinden onarım sürecinin yürütülmesi işlemlerini yapıyoruz.

Aynı zamanda eğer sigorta şirketi üzerinden onarım yapılacak ise hasar dosyasının açılması, eksper takibi, yedek parça takibi ve temin desteği hizmeti de tarafımızdan verilmekte.

Sonuç olarak; müşteri kurum Türkiye genelinde hangi servis noktamıza ne kadar aracı var ise tek bir merkezden fiyatlama ve yönetme imkanına sahip oluyor.

Her kurum, müşteri temsilcisi uzmanlarımız vasıtası ile süreci takip etmiş oluyor. Müşterilerimize operasyon maliyeti konusunda da önemli katkıda bulunmuş oluyoruz.

Kendi yazılım şirketimizde geliştirmiş olduğumuz yazılım ortamında müşteri kurumlarımıız anlık olarak sürecin yönetimini yapabildikleri gibi 8 bin 100 kalem detaylandırılmış grafik işçilik kataloğu üzerinde merkezi olarak yapılan tespit ve ücretlendirme ortamı sayesinde Türkiye’nin her yerinde sabit fiyat uygulaması ile maliyet tasarrufu sağlamış oluyoruz.

Teknolojik altyapı gücümüz, uzman personelden oluşan genel merkezimiz ve bizim kurumsal standartlarımız ile eğitmiş olduğumuz bir anlamda formatladığımız servislerimiz ile hız, tasarruf ve memnuniyet garanti ediyoruz.

Bu tarz bir hizmet alırken, operasyonel kiralama ve günlük kiralama firmaları nelere dikkat etmelidir?

Ekonomi hızla büyüyor, çünkü Dünyadaki devinim şu anda ekonomideki büyüme üzerine kurgulanmış durumda. Büyüyen ekonomi içerisinde her iş kolunda faaliyet gösteren işletme de doğal olarak büyüyor.

İşletmeler ve insanlar için mobilite bu büyümenin en önemli yoldaşı, aracı. Dolayısı ile operasyonel kiralama ve günlük kiralama şirketleri ekonomideki büyümeye paralel olarak kaçınılmaz şekilde büyümeye devam edecektir.

Büyümenin sürdürülebilir olması kurumsal çözümler ile mümkün olur, hepimizin ve her işletmenin bulunduğu bölgede bir çözümü mutlaka vardır, ancak 782 bin km2’lik bir ülkede sürdürülebilir bir büyüme için kendi iş modellerine uygun olarak çalışabilecekleri kurumsal iş ortakları olması gerektiği ve kendi kurumsal standart ve kurallarına göre iş modelleri geliştirmeleri gerektiğine inanıyorum.

Araç onarımı ve bakımı konusu aslında son derece basit ve yüzde 95 oranında standart bir iş. Önemli olan maliyet yönetimi ve hizmet.

Filo ve kiralama şirketleri, araçları, yani sermayeleri Türkiye’nin her yerinde ve kendi kontrolleri dışında dolaşmakta olan kurumlar. Mal varlıklarına sahip çıkacak ve müşterilerine kurumsal muhataplıkla hizmet verecek bir yapı ile çalışmaları gerektiğine inanıyorum.

Önemli olan genel iş modeli, işin bütününe yaklaşım, gerisi tefferruat..

Günlük kiralama ve operasyonel kiralama firmaları ile çalışma ortamı yakalayabilmek için neler yapıyorsunuz?

Biz aslında bir teknoloji şirketiyiz. Önce 2003 yılında 2 bin 500 m2 bir Ar-Ge ortamı oluşturduk. Araç onarım süreçlerini izledik ve onarım süreçlerinin her aşamasında tüm tarafların ihtiyaçlarını dikkate alarak çözümler içeren yazılım ortamlarını oluşturduk.

İlk yazılımlarımızı yaptıktan sonra filo şirketlerini ziyaret etmeye başladığımız günden bu yana 16 yıl geçti. Bu zaman zarfında filo ve kiralama şirketlerini ziyaret ederek kendimizi ve kuruma sağladığımız faydaları anlatmaya çalıştık.

Ziyaretler yaparak, yazılı ve görsel medyada kendimizi ifade ederek filo ve kiralama şirketlerine ulaşmaya çalışıyoruz.

Bu 16 yılda filo ve kiralama şirketleri ile sigorta şirketlerinin filo kiralama şirketlerine yaklaşımlarındaki değişimi ve bu işletmelerin özelikle hasar onarımı konusundaki hassasiyetlerindeki değişimi ve yaklaşımı çok net gözlemledik.

Hizmet verdiğimiz sigorta şirketleri de kendi müşterisi olan filolara bizler ile çalışma konusunda tavsiyede bulunuyorlar. Bu durumda her iki tarafı da koruyan yönetim ve onarım hizmetini vermiş oluyoruz.

İlk yıllarda her bir işletme kendi bünyesinde bulunan personele bağlı olarak onarım çözümleri üretmeyi tercih ederken, bugün artık, Türkiye’nin herhangi bir yerinde yüzünü hiç görmediği herhangi bir onarım noktası bulmak ve orada süreci yönetmek için zaman harcamak yerine yani kişisel ilişkiler yerine kurumsal ilişkiyi tercih etmek konusunda çok daha istekliler.

Covid – 19 salgını ezberlerimizi bozdu. Bu dönemde müşteri alışkanlıkları değişime uğradı. Dijitalleşme hayatımızın her alanında daha fazla yer almaya başladı. Dijitalleşme konusunda şirketinizin ne tür çalışmaları var?

Aslında şöyle düşünmek gerektiği kanaatindeyim; Pandemi olduğunda elimizin altında bu teknolojik imkanlar olmasaydı bu süreci nasıl geçirirdik? Ve bundan sonra oluşacak benzer bir durum için hayatın akışının bozulmadan devamı için çok daha fazla hazırlıklı olmalıyız.

Bilgisayar çağı 2000’lerin başında bitmişti, benim gibi konunun mesleki olarak içinde olanlar bunu görmüştü, 2000 lerin başından itibaren “telekomünikasyon – bilgi iletişimi“ çağını yaşamaya başladık. Her türlü yazılım büyük bir hızla web tabanlı ortamlara taşınmaya başlandı.

Yukarıda da bahsettiğim gibi biz bir teknoloji şirketiyiz, başlangıç noktamız kara taşıtları için onarım ve onarım süreçleri yazılım çözümleri üretmekti ve de bu yolculuğumuz devam ediyor. Biz teknoloji tabanlı yapı olarak zaten bunun bilincinde çalışmaya başladığımız için tüm yazılım altyapımızla ilgili taraflar için kolaylıklar sağlayan bir yapıya sahibiz.

Zaten marka sloganımız “YOLCULUĞUN KESİLMEDİĞİ BİR DÜNYA”. Bu amaçla yola çıktık, onarım ihtiyacı olduğu andan itibaren yola çıkana kadar bize ulaşan her bir sürücünün yanında oluyoruz.

Hayatın diğer alanlarında olduğu gibi insanların otomobillerinin onarımı konusunda tercihlerini değiştireceğini bildiğimiz için iletişim tabanlı ve aracın başında olmadan ancak başındaymışçasına maliyeti ve süreci yönetebileceği altyapımızı zaten yıllar önce oluşturmuştuk ve geliştirmeye de devam ediyoruz. Tüm çalışma kurallarımız ile altyapımızı bu sözümüzü yerin getirebileceğimiz şekilde kurgulanmış durumda.

Altyapımızın iki ana platformu var, müşterinin gördüğü taraf ve servislerimizin gördüğü taraf. Her iki tarafta da kullanıcı hassasiyetleri ve gereksinimleri ile teknolojik değişimleri esas alan geliştirmeleri sürekli olarak gerçekleştiriyoruz.

“Daha basit ve daha hızlı..” Sihirli cümle bu. Çünkü gelecek “hizmet” kavramının yapılmakta olan işin önüne geçtiği bir zaman dilimi olacak. Hatta oldu bile denilebilir.

Örneğin, Mobil uygulamamız sayesinde sürücülerin bize ve servislerimize ulaşımı son derece kolay, randevu organize edilmesini sağlıyoruz ve acil durum başta olmak üzere her zaman kendilerine haritada yerleri görerek ve uygulama üzerinden iletişim kurarak çözüm üretebiliyoruz. Araçlarını tüm hasar – arıza resimleri ve evraklarını diledikleri zaman bu uygulama üzerinde ulaşabiliyorlar ve indirebiliyorlar. Ödemelerini mobil uygulama ile yapabiliyorlar.

Tüm onarımlar için cep telefonlarına onarım detaylarını da içeren dijital garanti belgemizi gönderiyoruz. Ve memnuniyetsizlik durumunda hiçbir şekilde sorgulama yapılmadan onarım tekrarı garantisi veriyoruz.

Özetle; Biz Türkler için otomobil son derece önemli bir değer ve otomobil bakımı ile onarımı konusunda, kurumsal yapılarda dijital dönüşümün etkisi hızla hissedilmiş olsa bile bireysel kullanıcılarda alışkanlıklar dijitalleşmeden henüz hayatın diğer alanlarında olduğu kadar etkilenmedi.

Ancak; özellikle otomotiv sektöründe yeni teknolojilerin hayatımıza hızla girmesi ve şu anda henüz yetişkin olmayan jenerasyonun günlük hayatta aktif rol almaya başlaması ile birlikte bu değişim birkaç yıl içerisinde hızla yaşanacak, bundan eminiz.

Biz HOMER Auto Service olarak ve diğer grup şirketlerimiz ile birlikte 19 yıldır bunun için hazırlanıyoruz ve kendimizi geliştirmeye devam ediyoruz.

“İHTİYAÇ OLDUĞU ANDAN İTİBAREN YOLA ÇIKANA KADAR SÜRÜCÜLERİN YANINDAYIZ.”

Top