Filo Yönetiminde Verimlilik Ve Araç Takip Sistemleri
Araç takip sistemi ile araçları GPS uyduları üzerinden 7 gün 24 saat izleyerek, hızlarını, izlemiş oldukları güzergahı, duraklama yaptıkları yerleri ve daha birçok bilgiyi on-line olarak takip etmek mümkün.
Ülkemizde hemen her sektörde hızla büyüyen araç filoları beraberinde bazı yönetim sorunlarını da doğuruyor kaçınılmaz olarak. Araçların verimliliği kurumların karlılığını büyük ölçüde etkiliyor.
Mobil araçların ve bu araçlar içindeki insan kaynağının yönetim, kontrol ve planlanması için geliştirilmiş sistemler araç filoları için bu konuda profesyonel çözümler sunuyor. Bu alanda oldukça başarılı olarak uzun yıllardır hizmet veren firmalar mevcut.
Bu sistemler sayesinde araçların iş dışı kullanımının önüne geçerek; hız yapılmasını, yanlış ve kötü araç kullanımını engellemek ve böylece yakıttan önemli oranda tasarruf sağlamak mümkün. Özel yazılımlar ile araçların bakım, servis, onarım gibi faaliyetlerinin de takip edilmesine olanak sağlayan araç takip sistemleri, araçların yıpranma süresini uzatarak bakım ve kullanım maliyetlerinde de tasarruf sağlıyor.
Araç takip sistemleri dört ana bileşenden oluşuyor:
- Araçlara monte edilen Mobil Araç Terminalleri
- Haberleşme altyapısını hazırlayan GPS Uyduları
- Sistemin yönetimini sağlayan Network Yönetim Merkezi
- Kurum merkezinde kurulu Filo Yönetim Sistemi Yazılımı
Araçlara monte edilen mobil veri cihazları, GPS uydularından aldıkları konum bilgilerini GSM/GPRS şebekesi üzerinden iletişim merkezine (araç takip firması sistem sunucusuna) aktarır. Veriler buradan da müşteri filo yöneticisine internet ve GSM şebekesiyle aktarılır.
Araç Takip Sistemi Kullanımı İle;
Araç konumlarının anlık olarak saptanması ve raporlanması:
Bu sistemler, araçların anlık konumlarını bilgisayar ekranından görüntülenmesini sağlayarak çok daha az personelle bütün filonun kontrolünü sağlamayı mümkün kılmaktadır.
Müşteri ziyaretleri ve mal ikmal takibi:
Müşteri ziyaretleri ve mal ikmallerinin eksiksiz yapılmasını kontrol altına alabilmektedir.
Mesai saatlerinin etkin takibi:
İşin başlama ve bitiş zamanları, mesai içi ve özel kullanımın ayrılması ve kullanım miktarlarının raporlanması sayesinde iş dışı kullanımların kayıt altına otomatik olarak alınması sağlanabilmektedir.
Yakıt tasarrufunun sağlanması:
Araç ve sürücü performansı analiz edilerek aracın yakıt tüketimini ideal seviyeye çekmeyi sağlamaktadır.
İletişim masraflarından tasarruf edilmesi:
Bu sistemler sayesinde araç içine yüklenen dokunmatik ekran sayesinde araç sürücüsüyle ekran üzerinden yazılı iletişime geçilebilmektedir.
Araç ve sürücü performanslarının analizi:
Bu sistemler sayesinde istatistiksel olarak sürücü ve araç performansını analiz etmek mümkündür. Araçların hatalı kullanımını raporlamak ve sürüş eğitimiyle bu hataların düzeltilmesi gerek ekonomik, gerekse güvenli sürüş sağlanması için önemli bir fırsat yaratmaktadır.
Kural ihlal takibi: Şirketlerin ihtiyaçlarına göre sistemdeki tüm fonksiyonlar programlanabilmekte ve bu programın dışına çıkan araçlarla ilgili bilgilendirme e-mail ya da SMS yoluyla firma yetkililerine bildirilebilmektedir.
Merkezi Kontrol Sistemi: Önceleri filo yönetimi için birçok program ve modül kullanımı gerekliyken, artık tek bir program üzerinden filo yönetimi sağlanabilmektedir.