Your browser (Internet Explorer 7 or lower) is out of date. It has known security flaws and may not display all features of this and other websites. Learn how to update your browser.

X

Borusan Otomotiv İcra Kurulu Başkanı – Hakan TİFTİK Röportajı

2025 yılı için dünya ve Türkiye ekonomisine ilişkin beklentileriniz neler? Kısa ve orta vadede otomotiv sektörüne dair öngörüleriniz nelerdir?

2023 yılını rekor satış adedi ile kapatan otomotiv pazarı 2024’e de hızlı bir giriş yaptı. Yılın ilk 9 ayını değerlendirdiğimizde; kurlardaki yatay hareket ve GSR 2 yönetmeliği sonrası markaların uyguladığı kampanyalar gibi dinamiklerin satışlara olumlu katkısı olduğunu ve pazarı beklentilerin üzerine taşıdığını söyleyebiliriz.

2025 yılına girerken dünya ve Türkiye ekonomisinin çeşitli zorluklarla karşı karşıya kalacağını düşünüyoruz. Küresel ekonomi, pandemi sonrası toparlanma sürecine girmiş olmasına rağmen enflasyon ve yüksek faiz oranları gibi etmenler ekonomik büyümeyi sınırlayabilir. Türkiye’nin de bu küresel dinamiklerden etkilenmesi kaçınılmaz olacaktır. Bugün, mevcut küresel ekonomik koşullar otomotiv üreticilerini oldukça zorlamaktadır. Örneğin, Çin’deki ekonomik yavaşlama Çin pazarının satışlarında önemli bir paya sahip olan Avrupalı otomotiv üreticilerinde finansal zorluklara yol açtı. Öte yandan Çin pazarının daralması, üretim kapasitelerini artıran Çinli otomotiv markalarını daha fazla ihracat yapmaya ve Avrupa başta olmak üzere diğer pazarlara daha rekabetçi olarak girmeye teşvik ediyor. Avrupa ekonomilerindeki durgunluk, bir yandan Çinli markalarla rekabet etmeye diğer yandan elektrikli otomobil satışlarını artırıp AB emisyon cezalarını azaltmaya çalışan Avrupalı otomotiv üreticileri üzerindeki baskıyı artırıyor. ABD ekonomisinin ve iç talebinin diğer büyük pazarlara göre daha iyi durumda olması, söz konusu pazarlardaki satış kaybını telafi etmeye yeterli olmuyor. Tüm bu gelişmeleri göz önünde bulundurduğumuzda, önümüzdeki dönemde küresel ekonomik şartların zorlayıcı olacağını ve büyük bir dönüşüm geçiren otomotiv sektörünü olumsuz etkileyeceğini öngörüyoruz.

Otomotiv sektörü, önümüzdeki yıllarda önemli dönüşüm süreçlerinden geçecek. Bu süreç, özellikle sürdürülebilirlik ve dijitalleşme trendlerinin etkisiyle şekillenecek. Hem dünya çapında hem de Türkiye’de elektrikli araçlara geçiş süreci hız kazanacak. Dijitalleşme, otomotiv sektörünün geleceğini şekillendiren bir diğer önemli dinamik olacak. Otonom sürüş ve yapay zeka gibi teknolojilerin etkisiyle araçlar daha akıllı hale gelecek.

Sürdürülebilirlik günümüzün önemli konularının başında geliyor. Bu bağlamda, fosil yakıtlı taşıtların yerini yakın zamanda çevre dostu taşıtlar alacak gibi görünüyor. Markalarınızın çevre dostu, dolayısıyla elektrikli araçlar konusundaki çalışmalarından bahseder misiniz?

Çevresel kaynakların azalması ve iklim değişikliğinin etkileri giderek daha belirgin hale geliyor. Tüketiciler, bilinçli bir şekilde karbon ayak izini azaltmanın yollarını arıyor ve otomotiv sektörü de bu nedenle büyük bir değişim sürecinden geçiyor. Elektrikli araçlara olan ilgi her geçen gün artarken “Türkiye Otomotiv Sektörünün Elektrifikasyon Dönüşümünde Öncü Olmak” vizyonumuz çerçevesinde, temsilcisi olduğumuz markaların elektrikli modellerini dünya ile aynı zamanda ülkemizle buluşturmanın yanı sıra satın alma süreçlerimizden finansman yöntemlerimize kadar tüm aşamalarda sürdürülebilirlik hedeflerimize bağlı kalacak aksiyonlar alıyoruz. Tüketicileri sürdürülebilir mobiliteye teşvik etme konusunda yenilikçi çözümler üreterek müşterilerimize çevre dostu seçenekler sunuyoruz. Yenilenebilir enerji kaynaklarına geçişimizi hızlandırıyor, karbon ayak izimizi azaltacak projeler geliştiriyoruz.

Borusan Otomotiv Grubu olarak Türkiye temsilcisi olduğumuz markalarımızın elektrifikasyon stratejileri ışığında adımlar atıyoruz. 2013’te BMW i3 ile başlayan elektrikli mobilite serüvenimizde birçok proje ve çalışmaya imza attık:

  • Türkiye’de faaliyet gösteren elektrikli araç şarj istasyonlarının anlık uygunluk durumlarını gösteren, tüm elektrikli araç kullanıcılarının deneyimlerini iyileştirmeyi amaçladığımız ChargeIQ mobil uygulamasını hayata geçirdik.
  • Düşük karbonlu bir geleceğe katkı sağlama amacıyla bu yıl 20 milyon Euro tutarında yeşil kredi anlaşması kapsamında tamamlanan Gayrinakdi İşleme imza attık. Sektörümüze öncülük ederek 2021 yılında 45 milyon Euro tutarında otomotiv distribütörlüğü alanında ilk Yeşil Finansman kredisine imza atarak, bugüne kadar toplamda 78 milyon Euro’luk yeşil finansmana ulaşmış olduk.
  • Borusan EnBW Enerji iş birliğiyle gerçekleştirdiğimiz proje ile toplam 16 Borusan Otomotiv Yetkili Satıcısında 41 ünite elektrikli şarj istasyonu kurduk
  • Döngüsel yeni iş modelleri geliştirmek amacıyla atık yönetimi, elektrikli araç batarya teknolojileri, etkin su yönetimi alanında faaliyet gösteren Startup’lar ile iş birliği potansiyeli değerlendirme sürecimiz ise devam ediyor.

İhtiyaç ve alışkanlıklarımızdaki değişime bağlı olarak, dijitalleşme hayatımızın her alanında çok daha fazla yer almaya ve bizlere birçok kolaylığı birlikte sunmaya başladı. Dijitalleşme konusunda markalarınızın ne tür çalışmaları var?

Dijitalleşme, günümüzde üretimden müşteri deneyimine kadar her aşamada kendini gösteriyor. Otomotiv sektöründe; yapay zeka ile desteklenen üretim hatları, müşterilere dijital platformlar aracılığıyla sunulan kişiselleştirilmiş hizmetler, araç içi teknolojiler, servis ve bakım hizmetleri gibi birçok alanda dijitalleşmenin etkilerini yoğun bir şekilde görmekteyiz. Özellikle sürdürülebilirlik, müşteri satın alma ve satış sonrası hizmetleri deneyimleri gibi konular, dönüşümün temel itici güçleri arasında konumlanıyor.

Borusan Otomotiv Grubu olarak teknolojik yenilikleri yönetim ve müşteri süreçlerine adapte edebilmek amacıyla 2018 yılında sektöre örnek teşkil eden, teknolojisiyle öncü bir şirket olma hedefiyle hızlı bir dijital dönüşüm sürecini başlattık. Bu çerçevede müşterilerimizi tüm çalışmalarımızın odak noktası haline getirerek onların deneyimlerini pazarlama, satış ve satış sonrası süreçlerinde en iyi şekilde yürütmek amacıyla vizyonumuzu oluşturduk. Müşteri yaşam döngüsünü optimum şekilde yöneterek en iyi müşteri deneyimini sunmak ve veri odaklı çalışmalarımızı güçlendirmek amacıyla yol haritamızı belirledik ve hayata geçirdiğimiz dijital dönüşüm projeleriyle müşteri memnuniyetini artırdık.

Bugün müşterilerimiz showrooma gelmeden pek çok adımı dijital kanallardan yürütebiliyor. “Tasarla ve Rezerve Et” hizmetimiz, istenilen özelliklerde bir aracı online olarak tasarlamayı ve rezervasyonunu yapmayı mümkün kılıyor. Ayrıca müşterimiz tasarımına en yakın hazır araçları da görüntüleyebiliyor. Bunun yanı sıra Türkiye distribütörlüğünü üstlendiğimiz BMW’nin geliştirdiği, dijitalleşmeyle değişen tüketici alışkanlıklarına göre tasarlanan, müşterilerimiz ile otomobillerin sahneyi birlikte paylaştığı fijital; yani hem fiziksel hem dijital deneyimin öne çıktığı Retail Next konseptimiz, müşteri deneyimi ve sürdürülebilir lüksü odağına alan yenilikçi showroom ve servis anlayışıyla otomotiv perakendeciliğinin geleceğine ışık tutuyor.

Operasyonel araç kiralama ve günlük araç kiralama firmalarına markalarınızın yaklaşımı ne şekildedir? Sunduğunuz hizmetlerden bahseder misiniz? 

Operasyonel araç kiralama ve günlük araç kiralama şirketlerini iki çok önemli müşteri grubu olarak ve uzun vadeli stratejik iş ortaklarımız olarak görüyoruz. Uzun yıllar boyunca karşılıklı güven ile inşa ettiğimiz iş birliklerimizi, pazardaki dinamiklerin değiştiği dönemlerde de korumaya özen gösteriyoruz. BMW markamız TOKKDER’in yayımladığı son rapora göre 2024 yılının ilk 6 ayı sonunda Türkiye’deki uzun dönem kiralama araç parkı içinde yüzde 3,7’lik bir paya sahiptir, bu oran 2019 senesi sonunda yüzde 2,5 seviyesindeydi. Borusan Otomotiv olarak kendi bünyemizde özel olarak oluşturduğumuz filo satış ekibimizle operasyonel ve günlük araç kiralama firmalarına, araçların filo taleplerine uygun şekilde sipariş edilmesinden ithalatına, faturalanmasından teslimatına kadar distribütör imkanları ve hassasiyeti ile müşteri odaklı hizmet veriyoruz. Ayrıca distribütörü olduğumuz markaların global merkezleri ile yıllık olarak anlaşma yapan uluslararası şirketlere bu anlaşmalar çerçevesinde özel koşullar sunabiliyoruz. Bu firmalar nihai kullanıcı olarak Türkiye’de operasyonel kiralama firmaları ile görüşüp araç kiralıyorlar. Bu iş modeli doğrultusunda pek çok ortak müşterimize iş ortağımız operasyonel kiralama firmaları ile birlikte hizmet sunuyoruz.