Your browser (Internet Explorer 7 or lower) is out of date. It has known security flaws and may not display all features of this and other websites. Learn how to update your browser.

X

Ford Türkiye İş Alanı Lideri – Özgür YÜCETÜRK Röportajı

2023 yılının kalan bölümü ve 2024 yılı için dünya ve Türkiye ekonomisine ilişkin beklentileriniz neler? Kısa ve orta vadede otomotiv sektörüne dair öngörüleriniz nelerdir?

Pandemi ile başlayan çip krizi, ham madde bulunurluğu ve tedarik zincirinde yaşanan aksamanın yarattığı stok sorunu gibi eş zamanlı pek çok zorlu etkiyi büyük oranda geride bıraktığımız bir yıl oldu 2023. Bu sorunlar nedeniyle 2022 yılında karşılanamayan araç talebinin önemli bir kısmının bu yıla ertelenmesi sektörü hareketlendirdi.

Yılın başlarında kredi ve faiz oranları, enflasyon ve kur farkı gibi etmenler, özelikle daha büyük yatırım seçeneklerine kolayca erişilemediği durumlarda tasarruflarını korumayı amaçlayan bireyler için otomobili istikrarlı ve cazip bir yatırım aracı olarak öne çıkarmıştı. Otomobile yönelik talep pazarı büyüttü. Yılın devamında sıkı para politikalarının uygulanmasıyla otomobil alımlarında ılımlı bir gidişat gözlemliyoruz. Sonuç olarak, arz ve talep arasındaki dengenin bulunmasıyla kapasitemiz üzerinde olumlu bir etki yaratacağını ve büyüme için elverişli bir ortam oluşturacağını öngörüyoruz.

Öte yandan küresel çapta enflasyon etkisi ve faiz oranlarındaki dalgalanma tüketicilerin tedbirli davranmasına neden oldu. Ukrayna-Rusya çatışması enerji arzı ve güvenilirliği ile bazı ham maddelerin bulunurluklarını olumsuz etkiledi. Bu da ihraç pazarlarında bir miktar talep daralmasına yol açtı. Ancak hâlâ bastırılmış talebin mevcut olduğunu söyleyebiliriz. Dolayısıyla, özellikle başlıca ihracat pazarımız olan Avrupa’daki resesyon endişelerine rağmen talepte ciddi bir gerileme yaşanmayabilir.

Tüm bu koşullar göz önünde bulundurulduğunda 2024 yılında pazarın seyrini mali politikaların şekillendireceğini öngörüyoruz. Orta vadede yerel seçim ekonomisine geçilme ihtimali de belirleyici olacaktır. Küresel düzlemde ise yaşadığımız sorunların daha da azalmasıyla sektörün konsolide olacağını ve istikrar kazanacağını düşünüyoruz.

Sürdürülebilirlik günümüzün önemli konularının başında geliyor. Bu bağlamda, fosil yakıtlı araçların yerini yakın zamanda elektrikli araçlar alacak gibi görünüyor. Markanızın elektrikli araçlar konusundaki çalışmalarından bahseder misiniz?

Sektörün bugünkü dönüşümünü öngörerek 2021’de elektrikli ve bağlantılı yeni nesil ticari araç projelerinin hayata geçirilmesi için Türkiye otomotiv sanayisinin en büyük yatırımı olan 2 milyar avroluk planımızı açıklamıştık. Hemen bir yıl sonra Kocaeli fabrikamızda Türkiye’nin ve Ford’un ilk elektrikli ticari aracı E-Transit'i hattan indirmiştik. Şimdi elektrifikasyon yol haritamızda vites yükselttiğimiz bir dönemdeyiz. Avrupa’nın en tercih edilen araçları Ford Otosan tarafından elektrikleniyor. İki sene içerisinde ürettiğimiz tüm binek ve ticari araçların elektriklilerini devreye alacağız.

Geliştirme, tasarım ve mühendislik süreçlerinde Ford Otosan imzası taşıyan, yeni ve elektrikli E-Tourneo Courier, 2024’ün ikinci yarısından itibaren Romanya’daki Craiova fabrikamızda üretilecek. E-Transit Custom’ın üretimine de önümüzdeki dönemde Yeniköy fabrikamızda başlayacağız.

Ticari araçlardaki elektrifikasyon deneyimimizi bineklerde de göstereceğiz. Şu anda Craiova’da üretilmekte olan Puma’nın tam elektriklisi de 2024 itibarıyla yollarda olacak. Kocaeli’de kazandığımız elektrifikasyon deneyimi adım adım Craiova’ya taşınıyor. Ford’un elektrifikasyon ve ticari büyüme planlarını bir üst seviyede destekliyoruz.

Öte yandan SUV’ler elektrikli araç pazarında giderek daha fazla talep gören bir segment. Biz de bu yöndeki müşteri beklentilerine paralel bir şekilde, Ford'un yüzde 100 elektrikli, sıfır emisyonlu sürüş sağlamak için sıfırdan geliştirdiği ilk seri üretim otomobil olan, Mustang Mach- E’yi Türkiye pazarına sunduk. Efsanevi Mustang’in ruhunu koruyan Mustang Mach-E, binek segmentinde Ford’un ilk elektrikli aracı, aynı zamanda önümüzdeki dönemde sunulacak diğer premium elektrikli araçların da habercisi.

Ford'un elektrikli otomobil hamlesine öncülük eden bir diğer model olan, tamamen elektrikli yeni Explorer da 2024’te hem Avrupa’da hem de Türkiye’de müşterilerimizle buluşacak. Macerayı yeniden keşfetmek üzere tasarlanan elektrikli Explorer, SUV’un heyecan verici, yüksek performansını sıfır emisyonlu sürüş keyfiyle birleştirme konusunda iddialı.

Ford Trucks ise 2022 Hannover Uluslararası Ticari Araç Fuarı'nda tasarımından test süreçlerine kadar tamamen Türkiye’de geliştirilen ve üretilen ilk yüzde 100 elektrikli kamyonumuzu tanıttı. Elektrikli kamyonumuz Eskişehir fabrikamızda üretilecek. 2024 yılında yollara çıkmasını bekliyoruz.

Ayrıca Ford ve Volkswagen’in stratejik ortaklığı kapsamında yeni nesil Volkswagen 1 tonluk ticari araç modeli de Ford Otosan tarafından Yeniköy’de üretilecek.

Karayolu Taşıma Yönetmeliği’nde yapılan düzenlemeler ile birlikte ticari araç kiralamanın önü büyük ölçüde açılmıştı. Buna bağlı olarak, hafif ticari araçların operasyonel kiralama sektörünün filosundaki payı da günden güne artıyor. Bu konudaki görüşleriniz nelerdir?

Bu eğilim sadece işletmelerin değişen ihtiyaçlarıyla uyumlu olmakla kalmıyor, aynı zamanda bir otomotiv üreticisi olarak bizim için de önemli bir fırsat sunuyor.

Operasyonel kiralama sektöründe hafif ticari araçların giderek daha fazla benimsenmesi, işletmeler arasında verimli, çok yönlü ve güvenilir araçlara olan talebin arttığına işaret ediyor. Müşterilerimizin değişen gereksinimlerini karşılayan yüksek kaliteli, yenilikçi ve sürdürülebilir araçlar sunmaya kararlıyız. Bu eğilimi, mükemmel performans, güvenlik özellikleri ve ileri teknoloji sunan araçlara olan talebin bir kanıtı olarak görüyoruz. Bu da araçlarımızın yeteneklerini daha da geliştirmek için Ar-Ge’ye yaptığımız yatırımları sürdürme konusunda bizi motive ediyor.

Değişen ticari araç kiralama ortamını anlayarak ve bu ortama uyum sağlayarak hem kiralama şirketlerine hem de işletmelere özel çözümler sunmayı amaçlıyoruz. Amacımız, yasal standartları karşılamanın ötesine geçmek, müşteri beklentilerini de aşan araçlar sağlayarak onların operasyonel verimliliklerine ve başarılarına katkıda bulunmak.

Değişen müşteri alışkanlıkları ile birlikte dijitalleşme hayatımızın her alanında daha fazla yer almaya başladı. Dijitalleşme konusunda markanızın ne tür çalışmaları var?

Müşteri sadakati arayışında, pürüzsüz ve kişiselleştirilmiş bir deneyim sunmak artık her zamankinden önemli. Günümüz müşterileri daha yüksek beklentilere sahip ve taleplerinin hızlı, kendilerine özel içerik ve yöntemlerle karşılanmasını bekliyor. Hedef kitlelere doğru zamanda ve doğru kanallar aracılığıyla, beklentilerine uygun iletişim, ürün, hizmet ve avantajlar sunmaya çalışıyoruz. Bu hedefe, ihtiyaçlarını daha iyi anlamak ve öngörmek için içgörülerden yararlanan müşteri verilerine dayalı stratejilerle ulaşıyoruz. Veri kaynaklarımızı sürekli olarak genişleterek, müşterilerimiz hakkında daha derin içgörüler elde etmeyi ve beklentilerini bize ifade etmeden önce proaktif olarak karşılamayı amaçlıyoruz.

Geleceğin müşteri deneyimini tasarlarken hedefimiz, tüm yolculuk boyunca en üst düzeyde memnuniyet sağlamak. Sadece ürün ve hizmetlerimize değil, teknoloji odaklı süreçlere de öncelik veriyoruz. Yenilikçi uygulamalar sayesinde keşif, satış ve sahip olma süreçlerini geliştirerek baştan sona olağanüstü bir müşteri deneyimi yaratıyoruz.

Örneğin; sektörümüzde bir ilki gerçekleştirerek Metaverse’e taşıdığımız Ford Dijital Stüdyo’da müşterilerimiz, araçları evlerinin konforunda inceleyip keşfedebiliyor.

Müşterilerimiz için; nerede olurlarsa olsunlar, araçları ile bağlantıda kalmalarını sağlayacak olan FordPass deneyimini sunuyoruz. Bağlantılı araçlarını FordPass mobil uygulamasına ekledikten sonra etkinleştiren müşterilerimiz, araçlarını uzaktan kontrol edebiliyor, araçlarına dair güncel bilgilere ulaşabiliyor. FordPass ile aracı uzaktan kilitleme ve çalıştırma, aracın mevcut konumunu görüntüleme, bakım zamanı geldiğinde bilgilendirilme, olası arıza-yol yardımı gibi durumlarda tarafımızca sunulacak özel veri temelli hizmetlere erişmek mümkün. FordPass’in bir artısı da elektrikli sürüş konusunda. Uygulama, şarj detaylarını takip etmeye yardımcı olmasının yanı sıra, araç istenilen şarj seviyesine ulaştığında ve kullanıma hazır olduğunda sürücüye bildirim gönderiyor. Sürüş davranışını göz önünde bulundurarak ne kadar menzil kaldığını doğru bir şekilde gösteriyor.

Müşterilerimizin her ihtiyacını tek noktadan karşılamayı önceliklendiriyoruz. Ticari araç müşterilerimizin çalışma sürelerini artırmayı ve maliyetlerini düşürmeyi hedefleyen Ford Pro; araç, şarj, yazılım, önleyici bakım ve servis gibi tam entegre ve dijital öncelikli çözümleri tek noktadan sunuyor. Ford Pro ile teknolojiyi azami seviyede kullanarak işletmelerin üretkenliklerini artırmayı amaçlıyoruz. Bir diğer bütüncül, uçtan uca hizmet ekosistemimiz ise ağır ticari müşterilerimiz için geliştirdiğimiz Ford Trucks Care. Yazılım, Uptime (faydalı çalışma zamanı), eMobilite, Finans ve Kişiselleştirme başlıklarında çözümlerimizi tek noktadan sunuyoruz.

Sektöre öncülük ettiğimiz tüm bu başlıklarda hedefimiz hizmetlerimizi bir üst seviyeye taşıyarak müşteri yolculuğunun tamamında katma değer yaratmak.

Top