Kaynakları Verimli Kullanmak – İnan EKİCİ
Küresel anlamda birçok zorluğu yaşamaya devam ediyoruz. Tedarik zinciri bozulmaları, yüksek enflasyon ve maliyet artışları dünya gündeminin başında yer alıyor. Sanayi üretimi açısından bakıldığında ise, en önemli sorunları tedarik zincirindeki problemler oluşturuyor. Küreselleşmenin bir uzantısı olarak, sanayi kuruluşları üretim yapmak için ihtiyaç duydukları malzeme, parça ve maddeleri dünyanın farklı coğrafyalarından tedarik ediyor. Küresel tedarik zincirinde pandemi döneminden kaynaklı yaşanan sorunlar otomotiv sektörü de dahil birçok sektörü olumsuz etkiledi. Görünen o ki, otomotiv sektöründe yaşanan sıkıntılar bir süre daha devam edecek.
Son dönemdeki ekonomik gelişmelere bakıldığında, pazar genelinde yaşanan ve tüm emtialarda gözlemlenen fiyat artışlarından alım gücü negatif yönde etkileniyor ve buna bağlı olarak tüketici tercihlerinde değişiklikler yaşanıyor. Reel satın alma gücünün azalması doğrultusunda perakendede yaşanan giriş segmentindeki ürünlere ağırlık verilmesi akımına, bireysel ve kurumsal araç kiralama alanlarında da tanıklık ediyoruz.
Kaynakları verimli kullanmanın öneminin küresel anlamda arttığı bir dönemdeyiz. Verimlilik anlamında ülke ekonomisine sağladığı önemli katkı dikkate alındığında, araç kiralama sektörünün müşterilerinin ihtiyaç duyduğu araçlara, uygun maliyetli ve uzun vadeli krediye erişimi bu dönemde daha da fazla önem taşıyor. Zira araç kiralama sektörü kiralama amaçlı olarak satın aldığı taşıtları KOBİ’ler başta olmak üzere her ölçekte işletmeye kiraya vermekte, işleri için ihtiyaç duydukları araçları satın almak yerine kiralama yöntemiyle edinen bu işletmeler de öz kaynak ve kredi limitlerini ana faaliyet alanlarında değerlendirme imkânına kavuşarak verimliliklerini artırabilmekte.
Hem kısa dönem, hem de uzun dönem araç kiralamadaki talebe rağmen, araç tedarikinde yaşanan aksaklıklar ve finansmana erişimde yaşanan zorluklar, araç kiralama sektörünün arzu edilen araç filosu büyüklüğüne ulaşmasına imkan tanımıyor.
Tüm bu gelişmelere karşın, 2023 yılının ilk 6 ayında operasyonel araç kiralama sektörünün araç parkında 2022 yılı sonuna göre yukarı yönlü bir hareket gerçekleştiğini gördük. Yılın ilk yarısında operasyonel araç kiralama sektörünün araç sayısı 2022 yılı sonuna göre yüzde 0,5 artışla 246 bin 100’e ulaştı. Sektör, yılın ilk yarısında 27,2 milyar TL’lik yeni araç yatırımı yaparak 31 bin 800 adet aracı filosuna kattı. Sektörümüzün aktif büyüklüğü ise 110 milyar 500 milyon TL’yi buldu.
Günlük araç kiralama sektöründe ise 2023 yılında yaşanan deprem, araç bulunurluğunda devam eden problemler ve finansmana ulaşım zorluklarına rağmen, 2022 yılına göre araç parkının yaklaşık yüzde 5-10 seviyesinde arttığını söyleyebiliriz. Bununla birlikte, sektör hala pandemi öncesi 2019 yılı araç parkı büyüklüğüne erişmek için çaba sarf ediyor. Hem araç bulunurluğu hem de finansal piyasalardaki belirsizlikler aslında tüm dünya için geçerli, Avrupa’daki pek çok pazar hala günlük araç kiralama işinde 2019 yılı büyüklüğünü yakalamış durumda değil.
Yılın son çeyreğine geçiş yaptığımız bu sayıda, yeni eğitim-öğretim yılı için tüm öğrencilerimize, öğretmenlerimize ve sektör çalışanlarına başarılı ve sağlıklı bir süreç diliyorum.
Son olarak, tarihi boyunca hür olmak için binlerce sınavdan geçmiş Türk Milleti olarak ebedi özgürlüğümüze kavuştuğumuz, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramımızın 100. yılını kutluyor, başta Ulu Önder Mustafa Kemal ATATÜRK olmak üzere, tüm kahramanlarımızı rahmet ve şükranla anıyorum.
Sevgi ve saygılarımla.