Filo Broker Kurucu Ortakları – Okşan ÖZTÜRK & Oytun Gül MALKOÇ Röportajı
Firmanızdan ve faaliyetlerinden bahseder misiniz?
Yaklaşık 10 yıl önce kurulan firmamız halihazırda araç kiralamış veya kiralamak isteyecek olan firmaların hem kiralama süreçlerini hem kiralama sonrası filolarını yöneterek maliyet optimizasyonu sağlıyor. Bu 10 yıllık süreçte birçoğu global ve kendi sektöründe lider 50 müşterimizin 10.000 aracına hizmet verdik. 1.200’e yakın filo kontrat müzakeresi yaptık.
2023 yılının ilk yarıyılında filo danışmanlığı hizmetlerimizle yönettiğimiz 3500 araçta araç başına sağladığımız fayda yıllık 70.500TL oldu.
Filo Analizi ile sürece başlıyoruz, önce tüm filoyu “genel filo yapısı” “finansal hizmetler”, “dokümantasyon” ve “maliyet” başlıkları altında inceliyoruz. Kısa, orta ve uzun vadeli geliştirilmesi gereken alanları ve potansiyel fayda rakamını çıkarıyoruz.
Analiz bizim için yol haritası. Dolayısıyla ihtiyaçları belirleme noktasında bizim için çok kıymetli. Özellikle de değişen piyasa koşulları, artan bütçeler, araç bulunabilirliğinde yaşanan sıkıntılar Filo Analizi hizmetine olan talebi de artırdı. Analiz ile firmalara özel “karlılık odaklı satın almada dönüşüm projeleri” yapıyoruz.
Bir diğer önemli hizmetimiz; teklif ve kontrat yönetimi. Burada son dönemde en çok istenen çalışmalar, farklı sahip olma ve farklı ödeme metotlarının analiz edilmesi ve araç alım sürecinin strateji ve sürecinin hazırlanması oluyor. A’dan Z’ye tüm süreci yönetiyoruz.
Ayrıca Filo Yönetimi hizmeti veriyoruz. Analizde incelediğimiz tüm konu başlıklarını düzenli olarak raporlayıp tedarikçi ile iletişimi sağlıyoruz. Bize özel bir yazılım ve akıllı telefon uygulaması kullanıyoruz. Kısacası müşterilerimiz bizi mobilite ihtiyaçlarıyla ilgili olarak 360 derece çözüm merkezi gibi konumlandırıyorlar. Burada sektörde çok değerli stratejik ortaklarımızla çözüm üretiyoruz.
2023 yılının kalan bölümü için dünya ve Türkiye ekonomisine ilişkin beklentileriniz neler? Kısa ve orta vadede sektörünüze dair öngörüleriniz nelerdir?
Dünyada genel bir yavaşlama var ve araç bulunurluğunda artış söz konusu. Elektrikli araçların da pazara girmesiyle bazı marka ve modellerin satış tarafında ciddi zorlanacağını düşünüyoruz.
Türkiye’de ise yerel seçime kadar kur tarafında kontrollü bir artış bekliyoruz. Araç liste fiyatları buna paralel artsa da düşen alım gücü, kredi limitasyonları şirketlerin borçlanma maliyetleri gibi nedenlerle artacak TL fiyatlarından araç satışlarının çok zor olacağını düşünüyoruz. Dolayısıyla özellikle son çeyrekte ciddi bir kampanya ve iskonto furyası olabilir. Satış adetlerini gerçekleştirmek isteyen markalar perakendenin yavaşlaması sonrası filo müşterilerine yönelik satış çabası içinde olacaklardır.
Değişen müşteri alışkanlıkları ile birlikte dijitalleşme hayatımızın her alanında daha fazla yer almaya başladı. Dijitalleşme konusunda şirketinizin ne tür çalışmaları var?
Biz tüm süreci bir yazılım üzerinden takip ediyoruz. Aynı zamanda kullanıcıların hayatını kolaylaştırmak ve km yönetimi için bir akıllı telefon uygulamamız var.
Biz dataya ve datanın analiz edilip raporlanmasına çok inanıyoruz. Bu amaçla şirketlerin filolarını yöneten karar vericiler ile Kuantum Araştırma iş birliğinde Filo Kiralama ve Mobilite Trendleri Araştırmasını da yaptık. Bu araştırma Türkiye’de filo yönetimi konusunda en kapsamlı soru-cevapları içeriyor. Açıkçası sürdürülebilir bir filoya sahip olmak için stratejinizin olması gerekir, strateji için de analiz ve rapora ihtiyacınız var. Biz de mevcut teknolojik yatırımlarımızı her yıl artırarak devam ediyoruz hayatımıza. Bu yıl son çeyrekte yazılım ve uygulamamız ile ilgili yeni bir sürüm yayınlayacağız.