Your browser (Internet Explorer 7 or lower) is out of date. It has known security flaws and may not display all features of this and other websites. Learn how to update your browser.

X

Alternatif Mobilite Çözümleri ve Modelleri Ortaya Çıkıyor – İnan EKİCİ

Evet, belki pandemi bitmedi, ama bizi tanımlamasına daha fazla izin vermemeliyiz diye düşünüyorum. Tüm öğrenimlerimizi cebimize koyduk, şimdi yeni deneyimler için yeni cepler diktiğimiz yaşam üniformalarımızla kendimizi, çevremizi, işletmelerimizi ve ülkemizi kalkındırmaya odaklandık.

Günümüzün ‘yeni normal’ veya pandemi sonrası koşullarında, büyümenin ve rekabetçiliğin yolu her zamankinden daha çok dijitale yönelmekten geçiyor. Araç kiralamada daha dijital bir dünya halihazırda hayata geçmeye başlamıştı. Firmalar daha az temasla, elektronik ortamda satın alma yapılabilen süreçleri tasarlıyordu. Böylelikle bir yandan bireysel mobilite ve alınan hizmetlerde hijyenin önemi daha da artarken, müşteri ihtiyaçlarının karşılanmasında dijital araçlar ve temassız hizmetlerin kullanımı önemli ölçüde öne çıktı. Araç kiralama kuruluşları müşterilerinin beklentilerini karşılamak adına teknolojik yatırımlarını artırarak kiralama işlemlerinin birçok adımının dijital ortamda yapılmasına imkan veren bir yapıya geçiş yaptı.

Teknoloji dünyasında yaşanan baş döndürücü gelişmeler her alana yansırken, söz konusu değişim otomotiv, araç kiralama ve araç paylaşımı sektörlerini de dönüştürüyor. Bu doğrultuda, otonom ve elektrikli araçların popülaritesinin yükselişi, araç satışlarının azalarak araç kiralama ve araç paylaşımının hızla artacak olması, yeniden şekillenecek olan satış sonrası hizmetler gibi gelişmeleri içeren tüm değişimleri takip etmek ve sistemin ayrılmaz parçaları olmak sektör oyuncuları için son derece önemli.

Nüfusun yarısından fazlasının şehirlerde yaşadığı bir dünyadayız. Artan şehirleşme ile farklı ulaşım ihtiyaçları doğuyor, alternatif mobilite çözümleri ve modelleri ortaya çıkıyor. Mobilite dünyasında talep, araç sahipliğinden kiralama ve paylaşıma doğru kaymaya devam ediyor. 2030’da dünyada satılan her 10 araçtan birinin paylaşım ekonomisi içinde yer alacağı öngörülüyor.

Dünyada da paylaşım ekonomisinin ivmelenmesiyle, araç sahipliği artık yeni kuşağın öncelikleri arasında yer almıyor. Avrupa ve Amerika’da “Y” nesli bir süredir araç sahipliği yerine kiralama sistemini tercih ediyor. Z kuşağı ile birlikte araç sahipliğine ilgi giderek azalıyor.

Türkiye’de Z kuşağının yüzde 56’sı otomobili yalnızca bir ulaşım aracı olarak görüyor. Yeni nesil tüketiciler, mobilitede “kullanıma dayalı ödeme” tercih ediyor; paylaşımlı bisiklet, elektrikli bisiklet, scooter/motorlu scooter kullanımı artıyor.

Müşteri tarafında paylaşım ekonomisinde büyümeyi destekleyen ana unsur ise “tasarruf”. Bu noktadan hareketle, görünen o ki araç paylaşım sektörünü 10 seneden kısa bir sürede 5 kat gibi inanılmaz bir büyüme bekliyor. Küresel rakamlara bakarsak, 2017 yılında 36 milyon üyesi olan araç paylaşım pazarının üye sayısının 2021 yılında 47,5 milyona ulaştığını görüyoruz. 2026 yılında ise bu sayının 60 milyonu aşacağı tahmin ediliyor.

Gelecekte enerji tasarrufu daha ön planda olacak; sürdürülebilir teknolojilere daha çok yatırım yapılacak, kademeli olarak önce tam elektrikli, sonra da otonom araçları hem paylaşım hem kiralama sektöründe kullanacağız. Kiralama yöntemi sayesinde tüketiciler, elektrikli araçları başlangıç maliyeti ve ikinci el fiyat belirsizlik riski olmaksızın, makul aylık kira ödemeleri ile edinebilecek. Avrupa’da, 2030 yılında, yeni araç satışlarının yüzde 40’ının hibrit ve yüzde 55’inin elektrikli olması bekleniyor. Mega trendlerin yarattığı etkiler sonucu mobilite ekosisteminin evrilerek araç paylaşımı, üyelik modelleri, filo yönetimi, platform hizmetleri sağlayıcıları gibi yeni iş modelleriyle zenginleşeceğini görüyoruz.

Ülkemizin köklü kuruluşlarının da elektrikli araç alanındaki bugünün ve geleceğin trendlerine yönelik yatırımları her geçen gün artıyor. Geçtiğimiz Temmuz ayında mobilite ve enerji sektörlerinin önde gelen oyuncularının iş birliği ile hayata geçirilen yeni bir oluşum, Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu’nun Şarj Ağı İşletmeciliği Yönetmeliği kapsamında Şarj Ağı İşletmecisi olmak üzere lisansını aldığını duyurdu. Bu tür örneklerin desteklenerek daha da artmasının sektörümüz açısından olumlu etkileri olacağına inanıyoruz.

Son dönemdeki ekonomik gelişmelere bakıldığında, pazar genelinde yaşanan ve tüm emtialarda gözlemlenen fiyat artışlarından alım gücü nispeten de olsa negatif yönde etkileniyor ve buna bağlı olarak tüketici tercihlerinde değişiklikler yaşanıyor. Pandemi dönemi kaynaklı tedarik sorunlarının yarattığı arz-talep uyumsuzluğu, kur seviyesindeki artış ve TEFE-TÜFE’deki geçmişe kıyasla yüksek artış oranları, kurumsal kiralamanın satın almaya göre cazibesini bir miktar daha artırıyor. Bir taraftan da reel satın alma gücünün azalması doğrultusunda perakendede yaşanan giriş segmentindeki ürünlere ağırlık verilmesi trendinin, bireysel ve kurumsal araç kiralama alanlarında da arttığına tanıklık ediyoruz.

Yılın son çeyreğine geçiş yaptığımız bu sayıda, yeni eğitim-öğretim yılı için tüm öğrencilerimize, öğretmenlerimize ve sektör çalışanlarına başarılı ve sağlıklı bir süreç diliyorum.

Son olarak, ulusumuzun egemenliğini teminat altına alan 29 Ekim Cumhuriyet Bayramımızın 99. yılını kutluyor, bu toprakların kazanılması için canını ortaya koyan başta Ulu Önder Mustafa Kemal ATATÜRK olmak üzere, tüm kahramanlarımızı rahmet ve şükranla anıyorum.

Sevgi ve saygılarımla.