Your browser (Internet Explorer 7 or lower) is out of date. It has known security flaws and may not display all features of this and other websites. Learn how to update your browser.

X

Küresel Ekonomi ve Piyasalar – Erkin ŞAHİNÖZ

Fed Sıkılaştırmaya Ne Zaman Başlar?

Son toplantıda Fed beklentilerle uyumlu hareket etti. Faiz oranlarında da aylık 120 milyar dolarlık varlık alım programında da değişikliğe gitmedi. Toplantı sonrasında yaptığı konuşmada Başkan Powell 10 yıllık dolar faizinin yükselmesine sebep olabilecek açıklamalardan uzak durdu. Enflasyonist baskıları kabul etti, yakın vadede enflasyonun yüzde 2,0’ın üzerine çıkabileceğinden dem vurdu ancak yüzde 2,0’ın üzerinde kalıcılaşamayacağını belirtti. Faiz artırımının 2023’ten önce başlamayacağını düşünüyoruz.
Varlık alım programında ise sıkılaşmanın 2022 yılında başlayacağını ve bunun iletişiminin de 2021’in ikinci yarısında yapılacağını tahmin ediyoruz. Ancak Fed’in bu yönlendirmeyi Ağustos ayındaki Jackson Hole toplantısından önce yapmayacağını düşünüyoruz. Haliyle de dolar faizinin küresel piyasaları Ağustos ayında çok olumsuz etkilemesini beklemiyoruz. Yüzde 1,75’i direnç olarak izleyebilirsiniz.

Borsa Endekslerindeki Coşku Devam Eder mi?

ABD borsaları bilanço döneminin etkisi altında. Şu ana kadar bilanço açıklayan şirketlerin yüzde 85’i beklentilerin yüzde 25 üzerinde kar yakaladı. Finansal tabloların çok iyi gelmesi, aşılanma oranındaki artış ve Fed’in 10 yıllık dolar faizini “sözlü olarak” kontrol altında tutması endeksleri beslemeye devam ediyor. S&P500 endeksi kritik direnci olan 4.200 bölgesinde büyük savaş veriyor. Endeksteki bir sonraki hedefin 4.600 olabileceğini düşünsek de 4.200 direncinde düzeltme yaşanması olasılığı göz önünde bulundurulmalı.

Küresel ekonomideki güçlü toparlanma, ultra bol ve ucuz para, mali teşvik paketi ve aşılanma oranlarındaki yükseliş iyimserliği bir süre daha destekleyebilecektir.

En Büyük Risk Nedir?

En büyük risk şu an beklentilerinde yarın gerçekleşmelerinde yaşanacak olan küresel enflasyon riskidir. Piyasalar açısından yakın vade için iyimserlikten dem vurduk ancak ileride karşımıza çıkacak riskleri de şimdiden mercek altına yatırmalıyız. Aşağıdaki grafikte küresel gıda fiyatları endeksi bulunuyor. Gıda fiyatlarındaki yükselişte birçok faktör etkili: Dünya genelinde gıda üretimindeki düşüş, nakliyede yaşanan genel sıkıntılar ve kısıtlamalarla birlikte artan gıda talebi. Gıda fiyat endeksinde 10 aydır kesintisiz artış yaşanıyor. Çok ciddi boyutta bir küresel enflasyonun bizi beklediğini ve bunun sadece gıda ile sınırlı olmadığını da hatırlatalım.

Ons Altında Seyir Nasıl Olabilir?

Altın enflasyon beklentilerindeki yükselişle birlikte bir deneme yaptı ancak 1.790 bölgesindeki direncini kalıcı olarak aşamadı. Yukarıda sadece gıda boyutunu gösterdiğimiz küresel enflasyon dalgası orta vadede altını destekleyebilecektir. Kısa vadede ise altının halen alçalan kanalın içinde sıkıştığını söyleyebiliriz. Altında 1.765 ve 1.750 seviyelerini destek olarak izliyoruz. Yükseliş trendinin başlaması için 1.790 bölgesinin aşılması gerektiğini düşünüyoruz. 1.790’ın aşılması durumunda 1.860-1.880 bölgesi güçlü direnç olarak çalışacaktır.

Euro-Dolar Paritesinde Hangi Tema Öne Çıkabilir?

Euro dolar paritesinde Euro Bölgesi’ndeki aşılanma oranlarının hızlı bir şekilde iyileşmesi etkili oluyor, ancak paritenin 1,2360-1,2400 bölgesinin üzerinde kalıcılaşması zor olabilecektir. Küredeki yükselen enflasyona ilk tepki Fed’den gelebilecektir. Ağustos ve sonrasında Fed’in 2022 planlarını netleştireceğini ve piyasalarla iletişime gireceğini öngörüyoruz. Dolayısıyla yılın ikinci yarısında “güçlü dolar” temasının yeniden hakim olması söz konusu olabilir.

Petrol Fiyatlarında Beklentiler Nedir?

Ekonomilerdeki hızlı büyüme ve emtia fiyatlarının geneline yayılmış olan yükseliş eğilimi petrolü de destekliyor. Petrol yükselen kanalının içerisinde 71-72 dolar bölgesindeki çok güçlü direncine doğru ilerliyor. Bu bölgenin “yakın vadede” aşılabilmesi için mevcut hikayeye jeopolitik riskin de eklenmesi gerekiyor. Jeopolitik bir risk söz konusu olmazsa 72 doların üzerinde (yakın vade için) kalıcılaşma zor olabilir.

BIST-100 TEKNİK YORUM

Kapanma kararının hemen olmasa da piyasaları olumlu etkileyeceğini düşünüyoruz. Endekste yükselişin devamı için turizmde önemli gelir kaybı yaşanmaması lazım. Haziran ayını kurtarabilmek açısından da kapanma kararını önemsiyoruz. Endekste 1405-1420 bölgesi aşılmadan güçlü bir trendin başlaması zor. Son verilerde gözlenen hafif çaplı yabancı girişinin önümüzdeki haftalarda devam edip etmeyeceği bu seviye için belirleyici olacaktır. Endekste 1.380 mutlaka “zarar kes” seviyesi olarak değerlendirilmeli.

Top