MASFED VE Otonomi Başkanı – Aydın ERKOÇ Röportajı
Önümüzdeki dönemde dünyayı ve Türkiye’yi neler bekliyor? Bu konudaki öngörüleriniz nelerdir?
Gelişmiş ülkeler de dahil olmak üzere tüm dünyada ekonomik sıkıntı yaşanıyor. Elbette Türkiye de bundan nasibini alıyor. Ne var ki biz ülkemizi bu süreçte şanslı görüyoruz. Türkiye’nin genç nüfusu, üretim yapacak insan sayısının fazla olması ve her şeyden önemlisi inancı bizi diğer ülkelerden ayrıştırıyor. Biz nice sıkıntılar yaşadık, nice problemler gördük. Hepsinin üstesinden gelebildik. Bugün Türkiye’nin yaşadığı sıkıntıları başka bir ülke yaşasaydı iflas etmişti. Bunca şeye rağmen ekonomide yapay arızi sorunları geride bırakıp yeniden dengelemeyi sağladık.
Türkiye ekonomisinde bir süredir, dış ilişkilerde karşılaşılan tutumlar ve milli güvenlikle ilgili konuların da etkisiyle yapay bir bunalım atmosferi kurgulanmış, adeta ayağımıza çelme takılmak istenmişti. Ancak, yaşanan bu süreçte sorunların üstesinden gelebildik. Önümüzdeki süreçte de sağlıklı bir rotaya ve canlanma sürecine girileceğini düşünüyoruz. Otomotiv sektöründe, konut satışlarında, inşaat ve diğer sektörlerdeki yatırımlarda yeniden canlanma başladı. Bu da daha fazla iş, daha fazla aş demek. Beklentimiz ticaretin önündeki en büyük engel olan faizlerin biraz daha gerilemesi ki bununla birlikte otomotiv de inşaat da canlanacaktır.
2018 yılında Türkiye’de yaklaşık 1 milyon adet sıfır araç satıldı. 2019 yılı da 475 bin gibi bir rakamla kapanıyor. Bunun sebebi dövizin aşırı yükselmesi ile araç ithalatının azalması, akabinde döviz ve faizin düşmesiyle birlikte araçlara talebin artması ve tüketicinin istediği aracı bulamayıp ikinci ele yönelmesi… Şu an ikinci el piyasası hareketli ancak sıkıntı yaşanıyor. Sattığımız aracı aynı rakama yerine koyamıyoruz. Dünyada ve Türkiye’de olağanüstü bir durum olmadığı sürece 2020 ve 2021 yılının daha da güzel geçeceğine inanıyoruz.
Otonomi’nin faaliyetlerinden ve MASFED olarak yaptığınız çalışmalardan bahseder misiniz?
Avrupa ve Ortadoğu’nun en büyük otomotiv ticaret ve yaşam merkezi olan Otonomi hızlı büyümesini sürdürüyor. Çok şükür, araç ticaretini bir standarda kavuşturup kurumsallaştıran ve saygın, güvenilir bir mesleki faaliyet haline getiren Otonomi, diğer illerde de örnek model oluşturarak ismini de ülke çapında yaygınlaştırıyor. Şu an 6’ncı ilimizde Otonomi açıldı. Zengin portföyü, mükemmel işleyişi, çok yönlü ve entegre hizmetleriyle sektöre önemli bir soluk getiren merkezimiz her geçen gün kendini geliştirmeye, ikinci el otomotivin kalbi olmaya devam ediyor.
Aynı zamanda en son web teknolojilerini kullanarak hayata geçirdiğimiz Otonomi’nin online alışveriş portalı olan otonomi.com da hızla büyüyor. Tüm araç tiplerini içeren ve sürekli güncellenen bir veri tabanına sahip olan sitemizin ziyaretçi sayısı gün geçtikçe artıyor. Bu da mutluluk verici, Türkiye genelindeki tüm galeriler sitemizde sanal mağaza sahibi oluyor ve vatandaşlar da sanal ortamda rahatlıkla, güvenilir bir şekilde araçlarını alabiliyorlar.
Diğer yandan MASFED olarak mesleğe bir standart getirmek için gece gündüz çalışmaya devam ediyoruz ve çok önemli yollar kat ettik. Artık mesleğimizin bir tanımı var, KDV sorunumuz çözüldü, ithal araçlarla ilgili çok önemli adımlar atıldı, nöbetçi noter uygulaması hayata geçirildi, yetki belgesi zorunluluğu geldi.
Daha sayamadığım birçok adım atıldı. Federasyon olarak 56 ilde başkanlığımız var, yine birçok ilçede faaliyet gösteriyoruz. Niyetimiz 2020 yılında bu sayıyı 81’e çıkarmak. Türkiye genelinde ikinci el otomotiv ticaretiyle uğraşan yaklaşık 70 bin meslektaşımız var. Ama ne yazık ki bu sayıdan daha fazla kayıt dışı otomobil alıp satan var. 2020 yılı bizim için MASFED ve Otonomi olarak kayıt dışı ile mücadele yılı olacak. MASFED olarak meslektaşlarımızın sorunlarını dile getirmeye ve mücadele etmeye devam edeceğiz.
Operasyonel araç kiralama ve günlük araç kiralama şirketlerine nasıl yaklaşıyorsunuz?
İkinci el araç ticareti ile uğraşanlar olarak bizim araç kiralama şirketlerine ihtiyacımız var. Onlar bizsiz olmaz, biz onlarsız olamayız. Çünkü birçok meslektaşımız kiralama şirketlerinden çıkan araçları alıp satıyorlar. Onlarla sürekli dirsek teması içerisinde çalışıyoruz. Bu vesileyle, bu konuda bize verdikleri desteklerden ötürü TOKKDER Yönetim Kurulu Başkanı İnan Ekici’ye ve yönetim kurulu üyelerine teşekkür ediyorum. Her türlü sorunlarında da yanlarında olacağımızı belirtmek isterim.
Maalesef ikinci el ticaretinde yaşanan düzensizlikler kiralamada da mevcut, kayıt dışılık çok fazla. Bu alanda da bir an evvel mesleki yeterliliklerin düzenlenmesi, mesleki standardın getirilmesi gerekiyor. İnşallah ikinci el ticaretinde olduğu gibi kiralama sektöründe de mesleğe bir standart gelir. Çünkü cebinde 10 bin TL, 20 bin TL parası olan, herhangi bir kurumdan emekli olmuş kişiler de araçlarını kiralıyor. Bu araçlar genelde gayrimeşru işlerde kullanılıyor. Devletin buna bir an önce önlem alması, mesleğe bir standart getirilmesi gerekiyor.
Operasyonel ve günlük araç kiralama ülkemizde gelişme potansiyeli yüksek sektörler olarak görülüyor. Sizin bu konudaki görüşünüz nedir? Bu gelişime uygun çalışmalarınız nelerdir?
Operasyonel araç kiralama ve günlük araç kiralamanın ülkemizde de gelişim potansiyeli yüksek… Ancak Türkiye’de operasyonel kiralamada eksiklikler var. Gelişmiş ülkelere baktığımız zaman çoğu iş yerlerinin araçlarını kiraladıklarını görüyoruz ama Türkiye’de son dönemlerde araç maliyetlerindeki artışla birlikte kiralama maliyetleri de artıyor.
Bundan dolayı iş yerleri kiralamadan ziyade satın alma yoluna gidiyor. Temennimiz bu kur farkından dolayı fiyatlarda düşüş olması. Araç maliyetleri de düşerse insanlar tekrar operasyonel kiralama olayına döner.