Your browser (Internet Explorer 7 or lower) is out of date. It has known security flaws and may not display all features of this and other websites. Learn how to update your browser.

X

CRIF Genel Müdür Yardımcısı – Mehmet Pişkin Röportajı

2019 yılında dünyayı ve Türkiye’yi neler bekliyor? Bu konudaki öngörüleriniz nelerdir?

Küresel ekonomik kriz ve kutuplaşmaların etkileriyle geçirdiğimiz 2018 yılı sonrasında dünyadaki gelişmelere baktığımızda, benzer etkilerin 2019 yılında da devam edeceğini ve küresel büyümenin düşük ivmede seyredeceğini öngörüyoruz. 2018 içerisinde ülkemizde en çok konuştuğumuz konuların özellikle üçüncü çeyrekte başlayan döviz kurlarındaki aşırı dalgalanma ve faiz oranlarındaki artışa bağlı olarak daralan sektörler olduğunu görüyoruz. Ancak, özelllikle yıl sonuna doğru dövizdeki dengelenmeyle birlikte, bu etkilerin azaldığını söyleyebiliriz. CRIF olarak, 2018’in ilk 10 aylık Ticaret Sicil istatistiklerini incelediğimizde Türkiye’de her 24 saatte bir şirket için konkordato ilan edildiğini ve her 16 saatte bir şirketin iflas ettiğini görmekteyiz. 2019 yılında da finansal piyasalardaki gelişmeler ve döviz kurlarındaki hareketlilik özellikle reel sektör için kritik konulardan biri olmaya devam edecektir.

Firmanızdan ve faaliyetlerinden bahseder misiniz?

CRIF, 1988 yılında İtalya’da kurulan ve bugün dört kıta ve 30 ülkede faaliyet gösteren 6 bin 300 finansal kurum ve 55 binden fazla ticari firmaya çözümler sunan, 300 milyon ticari firma ve sektör bilgisine sahip küresel veri tabanı şirketidir. Ayrıca, CRIF Türkiye olarak ticari bilgi alanında dünya lideri olan Dun&Bradstreet’in 1991 yılından beri temsilciliğini yapıyoruz.

CRIF Türkiye, sunduğu çözümlerle finansal ve ticari kuruluşların bilgiye dayalı kararlar almalarını sağlıyor. Sağladığımız ticari bilgi çözümleri ve danışmanlık hizmetleri ile ticari kuruluşların kredi karar modellerinin oluşturulması, potansiyel müşteri bilgilerine erişim olanağı, kredi tahsis ve risk yönetimi konusunda karar alma süreçlerine uçtan uca destek oluyoruz.

Operasyonel kiralama ve günlük kiralama firmalarına ne gibi hizmetler sunuyorsunuz?

Operasyonel kiralama ve günlük kiralama sektöründeki birçok firmaya hizmet vermekteyiz. Tecrübelerimize göre operasyonel araç kiralama şirketleri özellikle potansiyel müşterileri değerlendirme, kredi tahsis süreçleri ve portföylerinde yaşanan tahsilat gecikmeleri konularında zorluk çekiyorlar. CRIF Türkiye olarak sektörde sunduğumuz çözüm ve hizmetler ile bir şirketin batma riski, kredi değerliliği ve aynı zamanda piyasadaki ödeme performanslarına ilişkin raporlamalar sunuyoruz. Bu sayede şirketlere risk yönetimi ve kredi süreçlerinde bilgiye dayalı kararlar almalarında destek olurken, maliyet ve zaman anlamında katma değer sağlıyoruz.

Bu tarz bir hizmet alırken, operasyonel kiralama ve günlük kiralama firmaları nelere dikkat etmelidir?

Ülkemizde risk faktörü hemen hemen her sektörde yüksek seyretmeye başladı. Her sektörde ve iş kolunda olduğu gibi, riskleri doğru yönetebilmek ve müşterileri iyi seçmek oldukça önem arz ediyor.

Operasyonel araç kiralama şirketlerinin müşterilerini seçmeden önce, bu firmalarla ilgili ticari risk değerlendirmesi yapmalarını mutlaka tavsiye ediyoruz. Bunun yanında tahsis, takip ve tahsilat sistemlerinde kullandıkları araçları da gözden geçirmeleri gerekmektedir. Böylece, operasyonel araç kiralama şirketleri de risk değerlendirmelerini ve takibini iyi yaparak nakit akışlarını doğru yönetebilirlerse sektörde daha uzun ve sağlıklı ayakta kalabilirler.

Günlük ve operasyonel kiralama firmaları ile çalışma ortamı yakalayabilmek için neler yapıyorsunuz?

Sunduğumuz uçtan uca kredi karar çözümleri ile bu sektörde yıllardır süregelen iş birliklerimizi devam ettiriyoruz. Özellikle müşterilerimizin ihtiyaç ve beklentilerine cevap veren detaylı raporlama ve platform çözümlerimiz bizi bu noktada güçlü kılıyor.

Bunun yanı sıra sektöre yeni girmiş ancak çözümlerimiz ile henüz tanışmamış firmalarla görüşmeler yaparak hizmetlerimizi sürekli olarak aktarmaya devam ediyoruz.