Your browser (Internet Explorer 7 or lower) is out of date. It has known security flaws and may not display all features of this and other websites. Learn how to update your browser.

X

“Kiralama Sektörü, Tüketici İhtiyaçlarına Farklı Açılardan Karşılık Veriyor”

Türkiye Otomotiv pazarında, 2012 yılı 6 aylık döneminde otomobil satışları bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 15,62 azalarak 244.490 adete geriledi. Geçen sene aynı dönemde 289.746 adet satışa ulaşılmıştı. Yılın ilk yarısında göreceli baz etkisi daha yüksek olduğundan yılın ikinci yarısı bir önceki yıla nazaran nispeten daha olumlu bir seyir izleyerek sene sonunda 550-560.000 adet aralığında yani geçtiğimiz yıla nazaran yüzde 6 bir gerilemeyle kapatacağını öngörmekteyiz.

Markanızın 2012 yılı ikinci yarısındaki beklentilerini aktarabilir misiniz? Ağustos ayından itibaren GLK nın yeni yüzünün ve yeni bir Mercedes-Benz jenerasyonun müjdecisi olan A-serisinin Ekim ayından itibaren devreye girecek olmasıyla birlikte yılın ikinci yarısına daha olumlu bakıyoruz. Bunun yanısıra C-segmentinde yenilenen 1,6 motorunun üç farklı gövde de(Sedan-Station-Coupe) tek motor tipiyle Ağustos ayından itibaren pazara sunulmasıyla yeni bir ivme kazanmayı planlıyoruz. 2012 yılını geçen yılki satış rekorumuz olan 12.300 adedin üzerinde bir rakamla kapatmayı hedefliyoruz. Bizim toplam satışlarımızın içerisinde kiralama sektörünün yüzde 10 civarında pay alacağını öngörüyor ve yeni modellerimizle bu payın ileriki yıllarda aratacağını tahmin ediyoruz.

Ülkemizde kiralama sektörünü nasıl değerlendiriyorsunuz? Öncelikle sektör hacminin net aylık ve yıllık istatistiki verilerle ortaya konamaması sektörün gelişme ve değerlendirmesinde önemli engellerden biri olup ivedilikle ilgili dernekler tarafından ele alınması gerekmektedir. Uzun ve kısa dönem kiralama hacminin 170bin adede ulaştığı ve yıllık satılan otomobiller içerisinde 17-18% civarında bir adedin kiralama şirketleri tarafından satın alındığı tahmin edilmektedir.Bu oran gelişmiş Avrupa ülkelerinin hayli gerisinde olmakla beraber önümüzdeki yıllarda potansiyelinin giderek artacağının da göstergesidir. Ancak araç kiralama faaliyetlerini ülke ekonomisine katkısını artıracak şekilde düzenlemek, araç kiralamada düzeni ve güvenliği sağlamak, kendi içinde uzmanlık konularına göre dallarını ayırmak, istihdam nitelik ve standartlarını belirlemek, karayolu üzerinde faaliyet gösteren diğer ticari işletmelerlearasındaki çelişen sorunların çözümlemek sektörün öncelikli çözümlenmesi gereken sorunları arasında olduğunuda irdelemek gerekir.

Kiralama sektöründe en çok hangiaraçlarınız ilgi çekiyor? Markanızı seçen kiralama müşterisinin talep ve beklentilerini nasıl  değerlendiriyorsunuz? Bizim halen en çok talep gören modellerimiz C-ve E-Serileri ancak yılın son çeyreğinden itibaren lansmanını yapacağımız A-Serisinin de kiralama sektöründe büyük ilgi göreceğini düşünüyoruz. Markamızı seçen kiralama şirketlerine sunduğumuz en önemli artı değer olarak şeffaflık ve güvenilir işbirliği şartları olduğunu düşünüyoruz. Distiributör ve bayi organizasyonumuzla sektöre ilk geri alım garantisi veren premium marka olmanın yanısıra, kendi markamız için ikinci el kısa/uzun vade öngörülerimizi iş partnerlerimizle şeffaflıkla paylaşan ilk markayız.Ayrıca satış sonrası hizmetler alanında sunduğumuz çözümlerle de kiralama müşterilerimizin operasyonlarına maximum katkı sağlayarak ilerlemelerini sağlıyoruz.

Otomotiv Distribütörleri Derneği, geçtiğimiz günlerde “Otomotiv Ticaretinde Yol Haritası, Talep Tahmini” isimli bir çalışmayı sektöre kazandırdı? Bu çalışma hakkında okurlarımızı bilgilendirebilir misiniz? Sanayi ve Ticaret Bakanlığımızın açıkladığı Türkiye Sanayi stratejik belgesi ve eylem planından sonra 3 yıl önce derneğin yayınladığı “Otomotiv Ticaretinde Yol Haritası, Talep Tahmini” raporunun yenilenme ihtiyacı ortaya çıkmış ve akabinde çok önemli akademisyen ve dernek üyelerinin katılımıyla bu çalışma tamamlanmıştır. Otomotiv sektörünün paydaşlarına istatistiki veriler doğrultusunda sektörün potansiyeli ve geleceğine yönelik sorunları ekonometrik modellerle ortaya konmuş, sektörün önündeki engelleri aşabilmek için çözüm önerileri sayısal ifade ve modellerle anlatılmıştır. Bu bağlamda tüm sektöre yön verecek bir çalışma niteliğindedir. Şimdiye kadar pazarda sadece geleceğe yönelik adet artışından sözedilirken, bu raporla birlikte çevre etkileri, sektörün yaşlı araç parkına çözümler gibi pek çok yeni alanda görüşler ortaya konmuştur. Ülkemizde hem otomotiv hem de kiralama sektörü size göre nasıl gelişecek?

Markanızı bu gelişim içinde nasıl konumlandırıyorsunuz? Otomotiv sektörü Türkiye’nin en önemli potansiyel sektörlerinden birisidir ve ileride de böyle kalmaya devam edecektir.Bizde bu gelişmeye paralel olarak organizasyonel altyapımızı hazırlıyor ve yeni ürünlerimizle pazarda daha çok tüketiciyle, yeni hedef kitlelerle  buluşmayı hedefliyoruz. Önümüzdeki bir kaç yılda kiralama sektörü de bu büyümeye katkı sağlarken, tüketici ihtiyaçlarına farklı  açılardan karşılık vermesi sebebiyle daha da hızlı büyüyecektir.