Your browser (Internet Explorer 7 or lower) is out of date. It has known security flaws and may not display all features of this and other websites. Learn how to update your browser.

X

İç pazar büyüklüğü küresel arenada önem taşıyor – Hayri ERCE

Otomotiv sektöründe bu yılın on bir ayında satışlarda yüzde 30’luk artış görülüyor ancak bu yıl baz etkisi söz konusu. 2015’i 2014 yerine 2013 ile kıyaslamak daha doğru olur. Geride bıraktığımız on bir aylık dönemi 2013’le kıyaslarsak aslında artış yüzde 12 civarında. Hatırlayacak olursak 2014’ün ilk yarısı normalin altında bir pazardı.

2014 yılında; kur ve faiz oranlarındaki yükselişler, otomobil ÖTV oranlarındaki artış, BDDK’nın kredi işlemlerine yönelik getirdiği sınırlamalar, büyümede ivme kaybı, özel sektör tüketim ve yatırımlarındaki zayıflık, otomotiv pazarında daralmaya yol açtı. 2014 ilk çeyreği sektör açısından sonuçlar iyi değildi ancak seçimler sonrası pazarda hareketlenme yaşandı. Buna bağlı olarak 2015’te ilk yarı baz etkisiyle geçen yıla kıyasla artış ile neticelendi.

2015 yılı ilk 6 ayında otomotiv pazarı nispeten daha öngörülebilir olduğundan, tüketiciler seçim öncesinde alımlarını gerçekleştirmeyi tercih ettiler. İki buçuk yıl aradan sonra Mayıs ayında gerçekleştirilen uluslararası fuarımız İstanbul Autoshow da pazara ivme kattı.

2015 yılının ikinci yarısında; ABD Merkez Bankası’nın (FED) ekonomideki iyileşmeye paralel olarak politika faiz artırma beklentisi, Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) ekonomik toparlanmayı desteklemek amacıyla parasal genişlemeye devam etme kararı, jeopolitik gelişmeler, TCMB’nin enflasyonla mücadele kararlığı, cari işlemler açığındaki gelişim etkili oldu.

Türkiye otomotiv sektörü 2015 yılı on bir aylık dönemde, geçen yıl aynı döneme göre toplam pazar %29,7 artarak 847 bin 720 adet, üretim %17,4 artarak 1 milyon 233 bin adet, ihracat ise %12,1 artarak 899 bin 996 adet olarak gerçekleşti. İhracat değeri ise %5,6 oranında azalarak 19 milyar 754 milyon dolar seviyesine geriledi.

2015 yılı otomotiv sektörü toplam pazarının 950-990 bin adet aralığında gerçekleşmesi beklenmektedir.

2016 yılında büyümenin, geride bıraktığımız 2015 yılı gibi iç tüketim ağırlıklı olacağını tahmin ediyoruz. Bir süredir istenilen seviyelerde olmayan yatırımların ise önümüzdeki yıl hız kazanacağını umuyoruz. 2016 yılında ihracattaki artışın sınırlı kalacağına dair göstergeler söz konusu. Her platformda dile getirdiğimiz üzere iç pazar büyüklüğü global arenada önem taşımakta. Ancak 2016’da bu yılın altında bir iç pazar bekleniyor. İhracat, üretim ve iç pazar birbirini tamamlayan önemli faktörler.

Ülkemizde oldukça kritik bir dönemi, iki defa gerçekleştirilen genel seçimleri geride bıraktık. Belirsizlik ortamı ekonomik verilere de yıl içerisinde yansıdı. 2015 yılı içerisinde oldukça düşük seviyelerde seyreden tüketici ve ekonomik güven endeksleri hükümetin kurulmasıyla ülkede sağlanan güven ortamı neticesinde yükselişe geçti. Olumlu eğilimin devam edeceğini tahmin ediyoruz. Bu olumlu göstergeler kısa vadede finansal piyasalara da yansıyacaktır.

IMF Dünya Ekonomik Görünüm Raporu, 2015 Ekim ayı tahminlerine göre; dünya için 2015 yılı büyüme tahmininin %3,1, 2016 yılı için ise %3,6 olduğunu görmekteyiz. Raporda, dünyanın büyüme konusunda lokomotifi olan Amerika’daki büyüme hızının 2015 yılı için %2,6 ve 2016 yılı için %2,8 olacağı beklenmektedir. Türk otomotiv ihracatı için son derece önemli yer tutan Avrupa içinde büyüme hızının 2015 yılında %1,5 ve 2016 yılında da %1,6 seviyesinde olacağı tahmin edilmektedir.

Türkiye’deki büyüme oranının 2015 Ekim ayında açıklanan Orta Vadeli Programa göre, 2015 yılında %3,0 ve 2016 yılında %4,0 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor. IMF tahminlerine göre, Türkiye için büyüme oranları 2015 yılı için %3,0, 2016 yılı için %2,9 olarak beklenmektedir.

Sektörümüz yönünden ihracatta en önemli pazarımız konumundaki Avrupa Birliği ülkelerinde, Amerika’da ve gelişen diğer pazarlarda büyümenin, yavaş bir seyir izlese de artış yönlü hareket etmesi bekleniyor.

FED, Aralık ayında on yıl sonra ilk kez politika faizini 25 baz puan artırarak ABD ekonomisinde olumlu beklentiler olduğunu teyit etmiş oldu. ABD Merkez Bankası FED’in faiz düzenlemeleri kapsamında önümüzdeki günlerde vereceği kararlar gelişmekte olan ekonomiler yönünden önem taşımaya devam edecek.

2016 yılında emtia fiyatlarındaki düşük seyrin devam edeceği tahmin ediliyor. İhracat yönünden emtia fiyatlarında önemli bir artış beklenmediğinden, bu durum ithalatçı ülkeler yönünden önemli bir fırsat doğururken cari açığa olumlu yansıması mümkün.

Sonuç olarak; ABD Merkez Bankası’nın (FED) ekonomideki iyileşmeye paralel olarak izleyeceği para politikası, Çin ekonomisindeki gelişmeler ve gelişmekte olan ülkelere etkisi, AB ekonomisindeki gelişim ve Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) ekonomik toparlanmayı desteklemek amacıyla parasal genişlemeye devam etme kararı, jeopolitik gelişmeler, TCMB’nin enflasyonla mücadele kararlığı, cari işlemler açığındaki gelişim, yapısal reformlara ait atılacak adımlar, ekonomik aktivitenin gelişimi ve büyüme hızı etkili olacaktır.

2016 yılı otomotiv sektörü toplam pazarının bu yılın biraz altında 900-950 bin adet aralığında olması tahmin edilmektedir.