Your browser (Internet Explorer 7 or lower) is out of date. It has known security flaws and may not display all features of this and other websites. Learn how to update your browser.

X

Türkiye Operasyonel Kiralama sektörünün aktif büyüklüğü 10 Milyar TL’yi aştı

TOKKDER’in, bağımsız araştırma şirketi TNS Global işbirliği ile yürütmekte olduğu pazar araştırmasının 2014 yılı ilk çeyrek sonuçlarını içeren “Operasyonel Kiralama Sektör Raporu” yayınlandı.

Kur ve faizde yaşanan yükselişler, otomobil ÖTV oranlarındaki artış, BDDK’nın kredi işlemlerine yönelik getirdiği sınırlamalar, güven endekslerindeki düşüş, ekonomik aktivite, özel sektör yatırımları ve iç tüketimde yavaşlama 2014 yılının ilk çeyreğinde Türkiye otomotiv sektörünü olumsuz yönde etkiledi. Türkiye yeni otomobil satışlarının bir önceki yılın aynı dönemine göre %21,92 oranında azaldığı 2014 yılının ilk çeyreğinde operasyonel kiralama sektörü Türkiye’de satılan yeni otomobillerin %16,2’si olan yaklaşık 14 bin 500 adet yeni aracı filosuna kattı. 2014 yılının ilk çeyreğinde yapmış olduğu yaklaşık 924 milyon TL’lik yeni araç yatırımı ile Türkiye operasyonel sektörünün aktif büyüklüğü 10 milyar TL’yi aştı. Araştırma sonucunda ulaşılan bir diğer çarpıcı veri ise sektörün müşteri sayısı ve müşteri başına düşen araç sayısındaki değişim oldu. Sektörün müşteri sayısı bir önceki yılın aynı dönemi göre yaklaşık %32 oranında artarak 27.521’e ulaştı. 2013 yılının ilk çeyreği itibarı ile sektörün müşteri başına düşen araç sayısı 8 iken 2014 yılının ilk çeyreğinde bu rakam 7’ye düştü. Bu veri ülkemizde artık çok uluslu ve büyük yerel şirketlerin yanı sıra küçük ve orta ölçekli işletmelerin de araç filolarını operasyonel kiralama yönetimini tercih ederek oluşturduklarını işaret etmektedir. Bu araştırma dönemi itibarı ile

• Renault %25,9’luk payı ile Türkiye operasyonel kiralama sektörünün araç parkında en çok tercih edilen marka olmayı sürdürürken, %18,1 ile VW, %16 ile Ford, %12,4 ile Fiat takipçisi oldular.
• Sektörün araç parkının yaklaşık yarısı (%49,2) C segment araçlardan oluşurken, B segment %31,7, D segment ise %12,9 pay aldılar.
• Sektörün araç parkının %92,2’si dizel araçlardan oluşurken, manuel vites araçlar %70,3 pay aldılar.
• Müşteriler tarafından sözleşme vadelerinin kısalması ise çarpıcı bir veri olarak karşımıza çıktı. Geçen yılın aynı dönemine göre 2014 yılının ilk çeyreğinde 18 aydan kısa ve 18 ay ile 30 ay arası süreli sözleşmelerin payında artış olurken 30 ay ile 42 ay arası süreli ve 43 aydan uzun süreli sözleşmelerin payında düşüş yaşandı.

Tüm bu çarpıcı veriler operasyonel kiralama sektörünün ülke ekonomisi ve beraberinde otomotiv sektörü için ne denli önemli olduğunun bir kez daha altını çizdi.

Top