Your browser (Internet Explorer 7 or lower) is out of date. It has known security flaws and may not display all features of this and other websites. Learn how to update your browser.

X

TEB Kurumsal Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Levent ÇELEBİOĞLU

Sektörün en kuvvetli yanı genç ve büyümeye açık olmasıdır.

TEB Kurumsal Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Levent ÇELEBİOĞLU,

Levent Çelebioğlu
Levent Çelebioğlu

Operasyonel kiralama sektörünün en kuvvetli yanının genç ve büyümeye açık bir sektör olduğunu dile getirerek, “Sektör tahminimize göre yıllık %15 büyüme oranı ile 5 yıllık bir sürede ikiye katlanacaktır” dedi.

Bankanız ve faaliyetleri hakkında bilgi verebilir misiniz?

Türk Ekonomi Bankası, 1927 yılından beri Türk Bankacılık sisteminde faaliyet gösteren, 4,5 milyon müşterisi, 506 şubesi, 9.000’in üzerinde çalışanı ve güçlü finansal yapısı ile Türkiye’nin 6. büyük özel bankasıdır.

Operasyonel Kiralama ve günlük kiralama şirketlerine nasıl yaklaşıyorsunuz?

Operasyonel Kiralama ve günlük kiralama şirketlerine sunduğunuz finansman paketleri hakkında bilgi verir misiniz? Ağırlıklı uzun dönem kiralama firmaları ile çalışıyoruz. Genel itibariyle sunulan hizmetleri kredi ürünleri ve nakit yönetim çözümleri olmak üzere iki başlıkta toplayabiliriz. Kredi ürünleri başlığı altında filolarında kiralayacakları araçların uzun dönem finansmanı ile ilgili kontrat vadesine uyumlu (bazen balon ödemeli) taşıt kredileri ve kısa süreli işletme finansmanı amaçlı krediler konusunda hizmet sunuyoruz. Nakit yönetimi çözümleri ise kira tahsilatlarını düzenli bir şekilde yapabilmelerine imkan veren otomatik ödeme, kartlı ve DBS’li tahsilat sistemleri, toplu MTV ödemesi, toplu tedarikçi ödemeleri ve muhasebe entegrasyonu sunan ödeme çözümleri, filo araçlarında kullanılan HGS’lerin temini ve işletilmesi hizmetlerini kapamaktadır.

Operasyonel kiralama ve günlük kiralama firmalarına finansman sağlarken nelere dikkat ediyorsunuz?

Firmaların sağlaması gereken standartlar nelerdir? Genel olarak tüm kredili müşterilerimizde aradığımız, moralite, faaliyet döngüsü ile paralel nakit akımı, sağlam bir bilanço yapısı, referansları, sektör tecrübesi ve repütasyonunun yanı sıra, vermiş olduğu hizmetin piyasa koşulları ile uyumu, kira kontratlarının vade ve koşulları, müşteri profilleri ve yaptıkları tedarikçi anlaşmaları gibi kriterleri göz önüne alıyoruz.

Operasyonel Kiralama ve Günlük Kiralama ülkemizde gelişme potansiyeli yüksek sektörler olarak görülüyor. Sizin bu konudaki görüşünüz nedir? Bu gelişime uygun çalışmalarınız nelerdir?

Ülkemizde binek ve ticari araçlar birlikte düşünüldüğünde yaklaşık olarak 2 milyon şirket aracı olduğu tahmin edilmektedir. Bu toplamın içerisinde “Operasyonel Kiralama”nın payı yaklaşık %8 kadardır. Operasyonel kiralama sektörünün en kuvvetli yanı genç ve büyümeye açık bir sektör olmasıdır. Sektör tahminimize göre yıllık %15 büyüme oranı ile 5 yıllık bir sürede ikiye katlanacaktır. Bu potansiyel, sadece Operasyonel kiralama firmalarının değil satış sonrası hizmetleri ile birlikte tüm otomotiv endüstrisi, sektörün finansmanını sağlayan kuruluşlar, sigorta firmaları, yol yardım hizmetleri ve sektörün diğer tüm tedarikçilerinin birlikte değerlendirmesi gereken ciddi bir potansiyeldir

“Kiralama sektörü, satış sonrası hizmetleri ile birlikte tüm otomotiv endüstrisi, sektörün finansmanını sağlayan kuruluşlar, sigorta firmaları, yol yardım hizmetleri ve diğer tüm tedarikçilerinin birlikte değerlendirmesi gereken ciddi bir potansiyeli içinde barındırıyor.”

Türk Ekonomi Bankası, “TEB Grubu”nun ilk kuruluşu olup 1927 yılında faaliyete başlamıştır. TEB Grubu şirketlerinin büyük bölümünün kurucusu ve hissedarı konumundadır.

1980’lerde bankalar genellikle ülke çapına yayılmış geniş şube ağları ile hizmet sunarken, TEB, o dönemlerde ağırlıklı olarak dış ticaret finansmanı ve yatırım danışmanlığı konularındaki faaliyetleri ile tanınmıştır. Ülkemizdeki Özel Bankacılık faaliyetlerinin öncülüğünü yapan Türk Ekonomi Bankası, Türk bankacılık sektöründeki saygın ve ayrıcalıklı konumunu, genişlettiği şube ağı, ürün ve hizmetlerinin çeşitliliğinin yanı sıra, yatırım, leasing, factoring, sigorta ve portföy yönetimi gibi finans sektörünün çeşitli alanlarındaki iştirakleri ile sürdürmektedir.

Şubat 2000’de halka açılan TEB’in yüzde 84,25 oranındaki hissedarı TEB Mali Yatırımlar A.Ş., 10 Şubat 2005 tarihinde dünyanın 6., Euro bölgesinin en büyük bankası olan ve 87 ülkede faaliyet gösteren BNP Paribas ile ortaklık anlaşması imzaladı. Bu ortaklık; Türk finans sektörünün saygın ve güçlü markalarından biri olan TEB ile uluslararası bir marka olan BNP Paribas’nın güç ve deneyimlerini birleştirdi. Bu ortaklık anlaşması ile BNP Paribas; TEB Yatırım, TEB Leasing, TEB Factoring, TEB Sigorta, TEB Portföy Yönetimi ve Amsterdam’da bir Hollanda bankası olarak faaliyet gösteren TEB NV’de pay sahibi oldu.

Top