Hata Virajda Değil, Sizde…
Bir virajı güvenli bir şekilde dönmek için özellikle bilmediğimiz yollarda viraj öncesi direksiyon ve tekerlekler düz durumdayken frene basılır, hız düşürülür gerekirse vites küçültülür. Viraj içerisinde kesinlikle frene basılmaz.
Viraj dönerken aracın arka kısmı savrulursa ne yapabiliriz?
Yağış ve mıcır nedeniyle kayganlaşmış yolda bir viraja girildiğinde merkezkaç kuvveti nedeniyle aracın arkası savrulmaya başlayacaktır.
Böyle bir durumda yapılması gereken şey direksiyonu daima aracın kaydığı istikametin aksi yönde çevirip kontra vermektir. Bu direksiyon hareketiyle aracın kayması durdurulabilir. Kayma durduktan sonra direksiyonu eski konumuna getirerek doğru istikamete doğru gidebiliriz.
Hata virajda değil, sizde
Örneğin sağa eğimli bir viraja girerken, aracımızın arkası sola doğru kaymaya başlayacaktır. Böyle bir durumda yapılması gereken şey direksiyonu sola doğru çevirmek ve aracın kayması bittikten sonra tekrar eski konumuna getirerek doğru istikamete gitmektir. Viraj içinde kesinlikle frene basma ihtiyacı hissetmeyecek bir hıza inmemizde büyük yarar var. Virajı döndükten ve direksiyonumuzu düzelttikten sonra tekrar gaza basmamız o virajı güvenli dönmemiz anlamına gelir.
Virajları dönerken nelere dikkat etmeliyiz?
Bir virajı güvenli bir şekilde dönmek için özellikle bilmediğimiz yollarda, viraj öncesi direksiyon ve tekerlekler düz bir şekildeyken frene basarız, hızımızı düşürürüz, gerekiyorsa vitesimizi ufalttıktan sonra güvenli bir şekilde viraja gireriz. Viraj içinde kesinlikle frene basma ihtiyacı hissetmeyecek bir hıza inmemizde büyük yararvar. Virajı döndükten ve direksiyonumuzu düzelttikten sonra tekrar gaza basmamız o virajı güvenli dönmemiz anlamına gelir. Hangi yönde viraja girersek girelim hızımıza bağlı olarak bir ağırlık transferi vardır. Bu ağırlık transferi aracın kontrolden çıkmasına neden olan bir fizik kuralıdır. Hızımız düşükse bu fizik kuralına karşı gelmemiz daha kolaydır. Hızımız fazlaysa ağırlık transferi fazla olacağı için sağa veya sola viraj fark etmez, her iki virajda da aracımız savrulabilir.
Yağmurlu havalarda nasıl araç kulanılır?
Biliyoruz ki yazın yerlerin kuru olmasından dolayı sürücüler yakın takibi alışkanlık haline getirirler. Ancak yağmurun düştüğü anda biliyoruz ki ülkemizde bir çok trafik kazası meydana geliyor. Yağmurlu havalarda fren mesafesi uzayacağı için takip mesefesini artırmamız gerekir. Etkili fren yapılmaz. Yağmurlu havalarda yollarımızda ki altyapı yetersizliğinden dolayı göllenmeler olabilir. Şayet bu göllenmelere hızlı bir şekilde girerseniz aracınızın lastığı ile yolun teması su nedeni ile kesilir. Buna aquaplaying “su üstünde yüzme” denir. Böyle durumda gaza, frene ve debriyaja basmayarak araçın kendi ağırlığıyla yavaşlamasını beklemek gerekir.
Güvenliğimiz için direksiyonu nasıl tutmalıyız?
Direksiyon saat dokuz onbeş yönünde tutulmalıdır. Bu tutuş şekli sayesinde direksiyonu daha fazla çevirme yani daha fazla tur imkanı elde edilmektedir.
Güvenliğimiz için sürücü koltuğunda nasıl oturmalıyız?
İyi, güvenli ve rahat bir sürüş için öncelikle koltuk ayarımızın cok iyi olması gereklidir. Koltuk Ayarı için; 1- Pedallara hangi pozisyonda rahat basılabildiği ayarlanmalıdır. 2Dizlerimizin direksiyona belli bir mesafede olması gerekir. 3- Sırtımızı koltuğa yasladığımızda bileklerimiz direksiyon simidin üstünde olmalıdır.
Gereksiz yakıt harcamamak için aracımızı nasıl çalıştırmalıyız?
Eski nesil araçlarda çalıştırdıktan sonra motorun ısınması beklenirdi. Yeni nesil araçlar da ise araç çalıştıktan sonra yağ pompası devreye giriyor ve araç hareket etmeye hazır duruma geliyor.
Aracın boşta gidilmesi zararlı mıdır?
Araba çalışırken vitesi boşa alıyorsanız araç rölanti durumuna geçer ve daha fazla yakıt harcar. Yeni nesil araçlarda yokuş aşağıya inişlerde uygun vites seçilirse hem yakıt tasarrufu sağlanır hem de daha güvenli iniş yapılmış olur.
Lastiklere dikkat
Araçın lastık havaları az olduğu zaman yol tutuş azalacak ve daha fazla yakıt yakacaktır. Lastiklerimizin profil derinliği 3 mm olmalıdır. 3 mm altında ise yol tutuş azalacak ve fren mesafesi ile durma süresi artacaktır.
Yavaş gir, hızlı çık
Viraja girmeden uygulamanız gereken şey, tüm dünyada “slow in-fast out” (yavaş gir, hızlı çık) adı verilen tekniktir. Bunun amacı, araçı viraja girmeden yavaşlatıp, çıkışındaysa en ideal çizgi ve hızda çıkmasını sağlamaktır. Çoğu sürücü viraja tam gaz girdiğinde, aynı şekilde çıkacağını sanır. Bu tarz araç kullananların, viraja girip, çıkana kadar arka fren lambalarının yandığı da görülür. Bunun sonucunda da çoğu kez aynı gerçekle yüz yüze kalınır: Yolun dışına çıkmakla oluşan kazalar…
Freni kullanmak
Fren aracı sadece yavaşlatır. Durdurmayı yarayan sistem değildir. Bazı durumlarda frene basmakta tehlike yaratabilir. Örneğin bir viraja girildiğinde zemin kaygan ise direksiyonu çevirdiğimizde araç dönmeyip önden kaymaya başlarsa frene basmamak gerekir. Kayan yönün tersine direksiyon çevirilir ve aracın yönünü düzeltmesi sağlanır.
Kaygan zeminlerde frenleme
Kaygan zeminlerde frene yavaş yavaş basarak yani giderek artan frenleme sistemi yapılır. Şayet kaygan zeminlerde aniden frene basarsak tekerlekler bloke olabilir. Bu abs sisteminde bile işe yarayamayabilir. Böyle zeminlerde yapılacak tek şey takip mesafesini artırmaktır.
Frene basıldığın da araç kızaklama yaparsa ne yapılır?
Araç frene basıldığında kızaklama yapıyorsa kaygan zemindesiniz ve hızınız yüksektir. Böyle durumlarda frenden ayağınızı yavaş yavaş çekin ve tekerleklerin tekrar dönmesini sağlayın. Böylelikle hem hızınız azalmış olur hem de direksiyon hakimiyetini tekrar kazanırsınız.
Doğru viraj nasıl alınır?
Virajı alırken yolu ne genişlikte kullanacağınız birçok dış etkene bağlıdır. Viraj içindeyken, karşı yönden araç gelip gelmediğini görmemizi engelleyen ağaç ve benzeri görüş engelleyici birtakım etkenler veya yolun şehir içi veya şehirlerarası bir yol olup olmadığı gibi birçok örnek sayabiliriz. Doğru viraj alımında ideal sürüş çizgisi “dıştan gir -içe kapan – tekrar dışa açıl” şeklinde olmalıdır. Bir virajı dıştan (yani sağa dönülen virajlarda yolun soluna yanaşarak, sola dönülen virajlardaysa yolun sağına yanaşarak) dönmek esas alınan konudur. Aracı viraj içinde yavaşlatmak yerine, viraja gerekli vitesle, hız düşürerek, aracın lastiklerinin yere tam olarak tutunabileceği şekilde, mümkün olduğunca dıştan girmek idealidir… Yani, viraja girmeden önce aracı yavaşlatmış olmanız gerekiyor. Şayet viraj içinde fren ihtiyacı hissediyorsanız, yeterince yavaş değilsiniz demektir..