Neden Kış Lastiği?
Kış lastikleri yaz lastiklerden hem karışım hem de yapısal olarak farklı tasarlanmış lastiklerdir. Kış aylarında kullanılan yaz lastiklerinin performansı kış şartlarında yeterli olmaz. Bilinenin aksine kış lastikleri yalnızca karlı ve buzlu yollar için değildir. Özellikle Kasım – Nisan ayları arasında değişken soğuk hava ve yol koşullarında kontrollü ve güvenli sürüş sağlar. 7 derecenin altındaki sıcaklıklarda yaz lastikleri yumuşaklıklarını kaybederler. Kış lastikleri özel kauçuk kombinasyonu sayesinde düşük sıcaklıklarda da esnekliklerini korurlar.
Kış Lastikleri, sürücüleri en çok zorlayan ıslak, çamurlu, kaygan, karlı, erimiş karlı ve buzlu zeminlerde güvenli frenleme, yol tutuş, güçlü çekiş ve bunun
sonucunda kontrollü sürüş sağlar. Özel sırt desen tasarımı sayesinde suyu en hızlı şekilde tahliye ederek suda kızaklamayı (aquaplanning) ortadan kaldırır. Ayrıca kış lastikleri yumuşaklığını kış koşullarında da koruyabildiği için kuru zeminlerde de yaz lastiklerine göre kış mevsiminde daha yüksek yola tutunma performansı sergiler. Kış lastiklerinde kullanılan özel kılcal kanallar, üzerinde yer aldığı bloklara pençe etkisi yaratarak yola sıkı sıkıya tutunmayısağlar. Omuz bloklarının dişli yapısı karlı zeminlerde ekstra çekiş ve tutuş sağlar.
Çivili tip kış lastikleri ise kış aylarının çok uzun ve sert olduğu aşırı buzlanma görülen bölgelerde kullanım için tasarlanmıştır. Kış koşullarında zincir kullanımı lastiğe ve aracın mekanik aksamına, ayrıca asfalt zemine zarar verir. Bu nedenle ancak çok gerekli olduğunda cankurtaran olarak kullanılmalıdır.
Kış lastikleri yaz aylarında kullanılmamalıdır. Sıcak havalarda lastikler çok daha çabuk aşınacak, yaz lastiklerine göre daha az güvenli olacak ve çok daha fazla gürültüye neden olacaktır. Minimum güvenli diş derinliği yaz lastikleri için 3 mm olmasına karşın kış mevsiminde diş derinliğinin en az 4 mm olmasına dikkat edilmesi gerekir.