Müşterilerimizin İhtiyaçları İle Kiralama Sektörü Arasında Bir Köprü Olmayı Hedefliyoruz
Bankanız ve faaliyetleri hakkında bilgi verebilir misiniz?
O deabank, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’nun 28 Ekim 2011 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanan kararı ile kuruluş izni alarak, 15 yıl aradan sonra Türkiye’de bu izni alan ilk ticari banka olmuştur. 02 Ekim 2012 tarihli faaliyet izni ile birlikte de Türk Bankacılık sektörünün en genç oyuncusu olarak faaliyete başlamıştır.
Odeabank, Lübnan’ın en büyük ve en güçlü finansal kurumu ve Orta Doğu’nun lider bankalarından olan Bank Audi Grubu’nun Türkiye’deki iştirakidir. Bank Audi Grubu 11 farklı ülkede var olan, ticari ve kurumsal bankacılık, bireysel bankacılık, on-line aracılık, özel bankacılık ve yatırım bankacılığı da dahil olmak üzere geniş bir yelpazede ürün ve hizmetler sunan bir gruptur.
Biz de Odeabank olarak Türkiye’de, sermayedarımızın gücü ve desteğinin yanında, genç, dinamik, hırslı ve başarı odaklı ekibimiz ile Bankacılığın kurumsal, ticari, kobi , bireysel ve yatırım bankacılığı dahil olmak üzere tüm segmentlerinde hızlı ve verimli bir şekilde hizmet vermeye odaklandığımız yapımızla ve her müşterinin kendini özel hissedeceği bir anlayışla hizmet süreçlerimizi yapılandırdık.
Kısaca rakamlara bakacak olursak, 2012 yılını Maslak, Güneşli, Kozyatağı, Caddebostan, İzmir ve Ankara’da açtığımız 6 şube ve 396 çalışan ile tamamladık. 2013 yılı ilk çeyreği itibari ile Bursa, Gaziantep, Bebek, Nişantaşı şubelerimizin açılışı ile toplam şube sayımız 10’a ulaştı. Ayrıca, Vatan Bilgisayar mağazalarının içine tüketici kredisi amaçlı şubeler açarak sektörde bireysel bankacılığa yeni bir yaklaşım da getirmiş olduk. Yılsonuna kadar 32 şubeye ve 6 adet Vatan Bilgisayar mağaza içi şubesine ulaşacağız. 2013 yılının ilk çeyreği sonunda, aktif büyüklüğümüzü 7,8 milyar TL’ye, kredilerimizi 3,8 milyar TL’ye ve mevduat rakamımızı 6,5 milyar TL’ye çıkardık. Bankacılık sektörüne göreceli küçük bir ekiple büyük başarılara imza attığımız için çok mutluyuz.
“Odeabank Genel Müdürü Hüseyin ÖZKAYA,
önümüzdeki dönemde Odeabank’ın müşteri tabanı derinleştikçe ticari ve KOBİ müşterilerinin ihtiyaçları ile kiralama sektörü arasında köprü kurarak artan sinerjilerden yararlanmayı hedeşediklerini dile getirdi.”
Sunmayı planladığımız yüksek hizmet kalitesi, geniş ürün yelpazesi ve bunları tamamlayıcı nitelikte insan kaynakları ve teknolojiye yaptığımız yatırımlar ile müşterilerimiz için tutarlı ve güvenilir platformlar yaratacağımıza inanıyoruz. Sürekli olarak Türk ekonomisinin finansmanına katkı sağlamayı hedeşeyen bankamız, genç bankacılara da önemli istihdam fırsatları sunacak.
Operasyonel Kiralama ve günlük kiralama şirketlerine nasıl yaklaşıyorsunuz?Operasyonel Kiralama ve günlük kiralama şirketlerine sunduğunuz finansman paketleri hakkında bilgi verir misiniz?
Operasyonel kiralama ve günlük kiralama nispeten yeni sayılabilecek ama dikkatle izlediğimiz, önem verdiğimiz bir sektör. Hızla büyüyorlar, büyümelerine paralel finansman ihtiyaçları artıyor ve bankalarla olan ilişkileri derinleşiyor. Şu anda bu sektörden gelen talepler firma bazında özel olarak değerlendiriliyor ve müşterinin ihtiyacına özel çözüm sağlanıyor. Bilançoyu doğru analiz edebilmek önemli, çünkü sektör özelliği gereği bilançolara gelecek dönemlerdeki alacaklar yansımıyor. Dolayısı ile burada bir likidite analizi yapılıyor. Bu likidite analizinde; bilanço dışı alacaklar, operasyonel kiralamaya konu olan varlığın 2.el değeri, firmanın kısa ve uzun vadeli yükümlülükleri dikkate alınıyor ve sonuçta firmaların likidite durumu ortaya konuluyor.
Alacak kalitesinin doğru analiz edilmesi de diğer önemli bir faktör. Burada belirtmemiz gereken önemli bir nokta da Odeabank’ın gelen talepleri derinlemesine analiz etmesine karşın aynı zamanda hem kredilendirme sürecinde hem de operasyonel süreçlerde hızlı yanıt verebilmesi.
Finansman sonrası talep edilirse kiralama bedellerinin tahsilatlarına da aracılık ederek ve kredi tahsilatlarının otomatik olarak gerçekleşmesini sağlayarak firmaların nakit akışlarını yönetmelerine yardımcı olabiliyoruz. Ayrıca, faaliyet gelirleri ve finansman giderleri arasında vade ve/veya kur riski oluşan durumlarda hazine ürünlerine dayalı özel çözümlerimiz ile bu riskleri minimize etmeye yardımcı oluyoruz.
Operasyonel kiralama ve günlük kiralama firmalarına finansman sağlarken nelere dikkat ediyorsunuz? Firmaların sağlaması gereken standartlar nelerdir?
Yeni ve dinamik bir sektör olması nedeniyle buradaki firmaların değerlendirmesinin hassasiyetle yapılması gerekiyor. Sağlanan finansmanın kullanım amacına uygun değerlendirilmesi çok önemli. Kredi kullanan firmanın faaliyet gelirleri ile geri ödeme yapabilir olması gerekiyor. Bu nedenle iş hayatında belirli bir geçmişi olan, sektörü iyi bilen, işine hâkim, gelişmeleri sürekli olarak izleyen, kârlı çalışabilen firmaları hedeşiyoruz. Kullandırılan kredilerin faaliyet geliri ile ödenmesini beklediğimiz için kiralama şirketinin müşterilerini belirleme yöntemleri ve iyi bir risk yönetim bilinci olması da bizim için önemli. Şirketlerin nakit akışlarını ayrıca vade, faiz ve kur risklerini yönetebilir olmaları kredilendirebilmek için önemli. Bir önceki sorunuzu yanıtlarken belirttiğim nakit akışlarını ve risklerini yönetmek için biz de mevcut ürünlerimiz ile yardımcı oluyoruz.
Operasyonel Kiralama ve Günlük Kiralama ülkemizde gelişme potansiyeli yüksek sektörler olarak görülüyor. Sizin bu konudaki görüşünüz nedir? Bu gelişime uygun çalışmalarınız nelerdir?
Araç sahipliğin artması ve kullanıma ilişkin alışkanlıkların hızla değişmesine paralel olarak operasyonel kiralama sektörü de büyüyor, önemi ve ağırlığı artıyor. Artık sektöre özel bir dergi çıkıyor olması bile bunun en önemli kanıtı.
“Finansman sonrası talep edilirse kiralama bedellerinin tahsilatlarına da aracılık ederek ve kredi tahsilatlarının otomatik olarak gerçekleşmesini sağlayarak firmaların nakit akışlarını yönetmelerine yardımcı olabiliyoruz.”
Hepimizin hatırladığı gibi, yakın tarihe kadar araç sahibi olmak göreceli olarak daha zordu ve sahip olunan araçlar genellikle uzun yıllar hatta ikinci nesil tarafından dahi kullanılırdı. Ancak gelişen teknolojiye paralel olarak üretim maliyetlerinin düşmesi, ekonomik refahın ve kullanıcıların talep ve beklentilerinin artması ile bir araca sahip olma ve değiştirme alışkanlıkları çok farklı noktalara geldi. Konunun diğer bir boyutu da hem iş hem özel hayatın hızlanması, kullanıcıların araç ile ilgili bakım, onarım, vergiler vb. gibi operasyonel işler için yeterli vakit bulamıyor olması veya buna harcanacak zamanın daha verimli kullanmayı tercih etmeleri. Özellikle çok sayıda araç yönetmek zorunda olan şirketlerde kendi filosunu yönetmek önemli bir gider kalemi de oluşturmaya başladı.
Bu noktada kiralama şirketleri iyi bir alternatif olarak ortaya çıktılar. İlk başlarda daha büyük ölçekli kurumsal/büyük ticari niteliğindeki firmalara yönelik olarak çalışan sektör, sonrasında KOBİ’lere de hizmet vermeye başladı. KOBİ’lerin operasyonel/günlük kiralama alışkanlıkları gün geçtikçe artıyor. Henüz gelişmiş ülkelerdeki gibi bireyler düzeyinde yaygın bir kullanım olmasa da, yakın gelecekte bireyler/tüketiciler düzeyinde bir pazar genişlemesi olacağını düşünmek hatalı olmaz.
Odeabank olarak biz de büyüyen bu sektörü hem finansman sağlayarak hem de finansal ihtiyaçları yönünden danışmanlık yaparak destekliyoruz. Önümüzdeki dönemde müşteri tabanımız derinleştikçe ticari/KOBİ müşterilerimizin ihtiyaçları ile kiralama sektörü arasında köprü kurarak artan sinerjilerden yararlanmayı hedeşiyoruz. İleride, bireysel müşterilere kiralama hizmetleri yaygınlaştıkça bu yönde de çözümler sunan paketlerimiz olacak. Geleceğe yönelik bir diğer vizyonumuz da, elektrikli araç kiralama talepleri yaygınlaştıkça çevreci kimliğimizle avantajlı çözümler sunan birkaç bankadan birisi olmak.
Tüm bunlara ek olarak biz de banka olarak araç filomuzu filo kiralama yöntemi ile yaparak sektörün sunduğu avantajlardan faydalanıyoruz.