Your browser (Internet Explorer 7 or lower) is out of date. It has known security flaws and may not display all features of this and other websites. Learn how to update your browser.

X

Yeni Fikirler Rekabette Farklılaşmanın Anahtarı Olacak – İnan EKİCİ

Dijital uygulamalar günümüzde bireylerin neredeyse olmazsa olmazı haline geldi. Özellikle pandemi döneminde artan temassız alışveriş ihtiyacı dijitalleşme sürecinin hızlanmasında etkili oldu. Araç kiralama dünyasında da dijital uygulamalara olan ilgi günden güne artıyor. Çevrim içi rezervasyon yapabilme imkânı özellikle pandemi döneminde, müşterilerin araç kiralamaya olan ilgisinin artmasında etkili oldu. Sektörümüz, mükemmel müşteri deneyimini tasarlamak amacıyla süreçlerini dijitalleştirmeye ve veriye dayalı ileri analitik uygulamaları ile de bütünsel hizmet sunmaya devam ediyor. Araç kiralama ve araç paylaşımında satışların çoğu dijital kanallardan geliyor; 3 ila 5 yıl içinde araç kiralama ve araç paylaşımı satışlarının neredeyse tamamının dijital kanallardan gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz. Sektörümüzün dijitalleşmeye olan yatırımları daha da artacak. Dünya da bu yönde ilerliyor. Müşteri beklenti ve ihtiyaçlarını da göz önünde bulundurarak inovasyon ve dijitalleşme stratejileri ile müşterilere daha hızlı ve konforlu bir araç kiralama tecrübesini yaşatmak ve bunu sürdürülebilir kılmak sektörümüzün en büyük odak noktası.

Daha fazla

Koç Finansman A.Ş. Genel Müdürü – Yeşim Pınar KİTAPÇI

Covid – 19 salgını halen tüm dünyayı etkilemeye devam ediyor. 2021 yılının kalan bölümünde dünya ve Türkiye ekonomisine ilişkin beklentileriniz nelerdir? Kısa ve orta vadede ekonomiye ve bankacılık / finans sektörüne dair öngörüleriniz nelerdir?

Covid 19 salgınında geçtiğimiz yıla göre en önemli farklılık son zamanlarda aşılama hızında yaşanan artış diyebiliriz. Bu umut verici durum normalleşme adımlarını daha yüksek sesle konuşur hale getiriyor. Fakat Covid 19 küresel bir salgın. Dünyanın sadece belirli coğrafyalarında aşılama hızının artması salgınla mücadelede yeterli olmayacak. Salgına karşı tüm ülkelerde bir ilerleme sağlanması durumunda, küresel anlamda gerek tedarik ve üretim zincirinde gerekse insan ve emtia mobilitesinde normalleşme gerçekleşebilir. Normale dönme adımlarına rağmen salgın başta turizm ve havayolu taşımacılığı gibi pek çok sektörde talep daralması nedeniyle olumsuz etkisini devam ettirirken tedarik kaynaklı sıkıntıların azalması durumunda otomotiv ve lojistik gibi sektörlerde büyüme fırsatları yaratıyor. Bu sebeple pandeminin etkilerini değerlendirirken genellemelerden kaçınarak daha sektör odaklı düşünmek gerekir.

Daha fazla

Yüce Oto Skoda Genel Müdürü – Zafer BAŞAR Röportajı

Covid – 19 salgını halen tüm dünyayı etkilemeye devam ediyor. 2021 yılının kalan bölümünde dünya ve Türkiye’ye ilişkin beklentileriniz neler? Kısa ve orta vadede ekonomiye ve otomotiv sektörüne dair öngörüleriniz nelerdir?

Geçtiğimiz yıl bir bilinmezle karşı karşıya olduğumuz için hepimiz tedirgin bir bekleyişe geçmiştik. Ancak halkların bilinçlenmesi, aşı çalışmalarının çeşitlenerek hızla ilerlemesi, bu sürecin beklenenden kısa zamanda atlatılabileceğini gösteriyor.

Daha fazla

Fiorent Genel Müdürü – Şenol KARAKAYA Röportajı

Firmanızdan ve sunduğu hizmetlerden bahseder misiniz?

2009 yılından bu yana başta otomotiv olmak üzere, gıda, ilaç, iş makinaları vb. sektörlerde uçtan uca ERP projeleri gerçekleştiriyoruz. 2011 yılı itibarıyla da ERP üzerinde filo kiralama sektörüne özel projeler geliştirmeye başladık. ERP yazılımlarındaki tecrübemiz ve sektöre olan ilgimiz sebebi ile filo kiralama sektörüne "Fiorent" markası adı altında web tabanlı bir ürün kazandırdık. Fiorent; kiralama firmalarının tüm ihtiyaçlarını karşılayabilecek, kolayca müşteri isteklerine göre revize edilebilecek, her türlü platform ile entegre olabilecek , yeni teknolojiler ile donatılmış, Mobil ve Web platformları da sunan yeni nesil bir yazılım olarak sektördeki yerini almıştır.

Daha fazla

Dijital Altın Bitcoin – Erkin ŞAHİNÖZ

Goldman Sachs son raporunda altın ve Bitcoin karşılaştırması yaptı. Fiat para dünyasında faizlerin negatif seyrettiğinden dem vuran Goldman Sachs mevcut ekonomik ortamda hem Bitcoin’e hem de altına yer olduğunu ifade etmiş. Bitcoin’in altını, altının da Bitcoin’i yok edemeyeceğini belirtmiş. Daha önce de dünyanın en büyük yatırım fonu BlackRock, Bitcoin’i “uzun vadede altının yerini büyük ölçüde alabilecek dayanıklı bir mekanizma” olarak nitelendirmişti. Farklı kurumlardan farklı görüşler geledursun biz 2017 yılında çıkardığımız “Satoshi Dünyayı Değiştiriyor” başlıklı kitabımızdaki altın/Bitcoin görüşümüzü genişleterek aktaralım.

Daha fazla

Yeniden Değerleme Neler Getiriyor? – Hakan GÜZELOĞLU

En son “Vergi Affı” olarak nitelendirilen 7326 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması Kanunu ile birlikte diğer bazı kanunlarda da değişiklikler yapıldı. Özellikle, operasyonel kiralama şirketlerinin gözünden kaçırmaması gereken bir değişiklik Vergi Usul Kanunu’nun geçici 31. Maddesinde yapıldı.

Bu değişiklik, esasen 2018 yılında sadece taşınmazlara belli şartlar altında tanınan yeniden değerleme hakkının genişletilerek amortismana tabi diğer iktisadi kıymetlere tanınması olarak ifade edilebilir.

Daha fazla

Covid’le Akla Gelen Hınzır Fikirler: Amortisman Ayırmaya Ne Gerek Var? – Aslı GEDİK

Aşılanma sayısındaki artış mı desem; yaz geliyor, yaşasın açık hava bol güneş mi desem, içim kıpır kıpır. Ancak bir yandan da kafamı kurcalayan sorular bu heyecanıma gölge düşürüyor: Pandemi nedeniyle birçok kısıtlama oldu; bir süreliğine işler kapandı veya az sayıda kişiyle çalışıldı; inşaatlar ve yatırımlar durdu; hijyen tedbirleri dolayısıyla ilave maliyetler ortaya çıktı. Peki bu süre zarfında devam eden, hatta artan maliyetleri ne yapacağım?

Daha fazla

Yurt Dışından Çalışma – Nazım Can IŞIKTAÇ

Teknolojik imkanlar sayesinde uzaktan çalışmanın kolay ve ulaşılabilir hale gelmesi ve pandemi neticesinde ortaya çıkan fiili durumun da bunu tetiklemesi ile uzaktan çalışma oldukça yaygınlaştı. Uzaktan çalışma, bazı sektörlerde pandemi sonrası da devam edeceğe benziyor.

Bu sayıda, uzaktan çalışan kişinin; çalışmasını yurt dışından yapması (“Yurt dışından çalışma”) halinde iş ilişkisine Türk hukuku dışında bir hukukun uygulanıp uygulanmayacağını inceleyeceğim.

Daha fazla

Türk Hukukunda Çalışan Pay Opsiyon Planları – Av. Duygu TURGUT

Giriş

İçinde bulunduğumuz son on yılda başta Amerika Birleşik Devleri ve Avrupa merkezli olanlar dahil olmak üzere dünya çapında pek çok şirket (ve özellikle yeni kurulmakta olan start-up’lar), çalışanlarının verimliliğini ve işe sundukları katkıyı yükseltmek maksadıyla yeni çalışanlarını işe alırken teklif ettikleri ücret paketinin bir parçası olarak “çalışan pay opsiyon planlarını” sunmaktadır. Çalışan pay opsiyon planları, çalışanları bir şirkete katılmaya ve/veya belirli bir süre bu şirkette çalışarak şirketin gelecekteki potansiyel başarısına katkıda bulunmaya teşvik etmeye yardımcı olabilecek bir tür pay edinme yöntemidir. Daha fazla

Avrupa Komisyonu Motorlu Taşıtlar Grup Muafiyeti Tüzüğü’nün İşlevselliğini Yeniden Gözden Geçiriyor – Mustafa AYNA & Özlem BAŞIBÖYÜK

Aralık 2018’de Avrupa Komisyonu (“Komisyon”), 31 Mayıs 2023 tarihinde yürürlük süresini dolduracak olan Motorlu Taşıtlar Grup Muafiyeti Tüzüğü’nün (“Tüzük”)[1] ve ilişkili ikincil mevzuatın[2] işlevselliğinin ve günümüz şartlarına uygunluğunun değerlendirilmesi amacıyla bir inceleme başlatmıştı. Yürütülen bu inceleme kapsamında, Komisyon tarafından ulaşılan tespit ve çıkarımlara ilişkin 28.05.2021 tarihinde Komisyon’un internet sitesinde bir değerlendirme raporu (“Rapor”) yayımlandı[3].

Daha fazla

Top