Your browser (Internet Explorer 7 or lower) is out of date. It has known security flaws and may not display all features of this and other websites. Learn how to update your browser.

X

Covid–19 Salgını Ezberlerimizi Bozdu – İnan EKİCİ

Büyük umutlarla başladığımız 2020 yılı, maalesef küresel bir salgının yarattığı kaosla tüm dünyayı farklı arayışlara sürükleyen sürprizler getirdi; bunlar olumlu ve/veya olumsuz sonuçlar doğurabilir. Bir genelleme yapacak olursak; geleceğimizi, başımıza gelen olaylardan çok, o olaylara nasıl tepki verdiğimiz belirler. Bu sebeple 2020 yılının getirdiği sürprizlerin sonuçlarının olumlu olmasını sağlamaya odaklanmak durumundayız. Elbette öncelikle niyetimizin ve dileklerimizin de olumlu olması lazım. Bu itibarla, yazıma başlarken, tüm camiamıza, ülkemize ve insanlığa sağlıklı, huzurlu, güvenli ve bol kazançlı günler diliyorum.

Daha fazla

Otoplan, Yoyo, 2 Plan Yönetim Kurulu Başkanı ve TOKKDER Yönetim Kurulu Üyesi – Mürşit UNAT Röportajı

Sektörde böyle bir talep ve araç tedarik sıkıntısı bekliyor muydunuz?

2018 Ağustos krizinden sonra markalar düşen talep etkisi ile üretimlerini kısmış ve siparişlerini iptal etmişlerdi. 2019 için öngörülerini düşürmüşlerdi. Ancak 2018 yılı son aylarından itibaren her ortamda ve sosyal medyada, toplantılarda talebin patlayacağını, markaların buna cevap veremeyeceğini dolayısı ile ikinci el araçların değerleneceğini belirtmiştim. Bunu nereden tahmin ettim?

Daha fazla

ODD Yönetim Kurulu Başkanı – Ali BİLALOĞLU Röportajı

Koronavirüs salgını sürecinde birçok ülkede yeniden normalleşme süreci başladı. Koronavirüs salgınının dünya ve Türkiye ekonomisine etkileri hakkındaki görüşleriniz nelerdir? Bundan sonraki süreçte bizleri neler bekliyor?

Covid-19 tüm dünyada sektörleri ciddi anlamda etkiledi. Dolayısıyla da süreç sonrasında, yaşanan ekonomik hasarın toparlanması, şirketlerin öz sermayelerindeki kayıpların restorasyonu öncelik arz edecektir.

Daha fazla

Nissan Türkiye, Kuzey Afrika ve BDT Genel Müdürü– Emre DOĞUERİ Röportajı

Koronavirüs salgını sonrası dünya ve Türkiye’ye ilişkin beklentileriniz neler? Kısa ve orta vadede ekonomiye ve otomotiv sektörüne dair öngörüleriniz nelerdir?

Covid-19 salgınıyla birlikte Mart ayından itibaren başlayarak otomotiv firmalarının üretimlerine ara vermesi, hali hazırda yıl başından bu yana devam eden araç bulunurluğu sorununu, tüm dünyada üst seviyeye çıkardı. Şu an içinde bulunduğumuz normalleşme döneminde fabrikaların üretime tekrar başlamasıyla birlikte otomotiv pazarı kendini bulmaya başladı. Bu hareketliliğin sektöre olumlu yansıyacağını düşünüyorum.

Daha fazla

FED’in Para Politikası Yaklaşımında Büyük Değişiklik – Erkin ŞAHİNÖZ

Geçen hafta küresel piyasalar üzerinde uzun vadeli etkileri olacak bir gelişme gerçekleşti. Fed Başkanı Jerome Powell her yıl yapılan geleneksel Jackson Hole sempozyumunda yaptığı konuşmada Fed’in para politikasına yönelik yeni yaklaşımlarını açıkladı. Konuşmadaki tarihi cümleyi dikkatinize sunalım: “Enflasyonun uzun süre yüzde 2’nin altında seyrettiği dönemlerin ardından uygun para politikası enflasyonun belli bir süre ılımlı ölçüde yüzde 2’nin üzerine çıkmasını hedefleyecektir.” Bu tarihi cümle, Fed’in para politikasında “ortalama” enflasyon hedeflemesine geçtiğini müjdeliyor. Peki, ne anlama geliyor? Daha fazla

Karbon Ekonomisi – Aslı GEDİK

Oradan bana bir kilo karbon veriver, tazesinden olsun…” Pandemi sağ olsun, Mart ayından beri taktığım maskelerle karbondioksitli havayı içime çeke çeke, “karbonlu sabun” almaya kadar varmışım. Sabun beyaz olur, bu bildiğin siyah!

Bu COVİD-19 sürdüğüne ve ben karbon alıp vermeye devam ettiğime göre acaba bir Kyoto Protokolü de ben mi patlatsam. Kyoto Protokolü, küresel ısınma ve iklim değişikliği konusunda mücadeleyi sağlamaya yönelik Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi içinde imzalanmış bir çerçeve sözleşme. Bu protokolü imzalayan ülkeler, karbondioksit ve sera etkisine neden olan diğer beş gazın salımını (greenhouse gas emissions- GHG emissions) azaltmaya veya bunu yapamıyorlarsa karbon ticareti yoluyla haklarını artırmaya söz vermişler.

Daha fazla

Türk Ticaret Kanunu Uyarınca İnternet Sitesi Kurma Zorunluluğu – Av. Duygu TURGUT

Bu sayımızda 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu (“TTK”) uyarınca şirketlerin internet sitesi kurma zorunluluğunu ve bu internet sitesinde yayımlanması gerekli olan içerikleri inceleyeceğiz.

TTK’da düzenlenen yükümlülüklerden bir tanesi de bağımsız denetime tabi olan şirketlerin (“Yükümlü Şirket”) internet sitesi kurması ve bu internet sitesindeki belirli bir bölümü kanunen yapılması gerekli olan ilanlara ayırmasıdır. Yükümlü Şirket, internet sitesi kurma zorunluluğu kapsamına girdiği tarihten itibaren üç ay içinde internet sitesi kurmalı Daha fazla

Operasyonel Kiralama Sektörüne Yönelik Önemli Hatırlatmalar – Hakan GÜZELOĞLU

Bu yazımızda, operasyonal kiralama şirketlerinin işlemlerine ilişkin bu köşede daha önce ifade etmeye çalıştığımız vergisel hususlardan önemli gördüğümüz birkaç tanesini kısaca hatırlatmak ve son dönemde sektörü etkileyecek gelişmeleri ana başlıklar halinde bilginize sunmak istedik.

Operasyonel kiralama finansal kiralama değil!

Vergi Usul Kanunu’nun “Finansal kiralama işlemlerinde değerleme” başlıklı mükerrer 290’ıncı maddesiyle finansal kiralama işlemlerine ilişkin değerleme hükümleri düzenlenmiştir.

Daha fazla

6698 Sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu ve Getirdiği Yükümlülükler – Av. Sedat TARLACI & Av. Yasin ÜSTÜN

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu (“Kanun”) 24.03.2016 tarihinde kabul edilmiş ve 07.04.2016 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanarak aynı tarihte yürürlüğe girmiştir. Dört yılı aşkın süredir yürürlükte olan Kanun, başta özel hayatın gizliliği olmak üzere kişilerin temel hak ve özgürlüklerini korumakta, bu kapsamda gerçek ve tüzel kişilerin yükümlülükleri ile uyacakları usul ve esasları düzenlemektedir.

Daha fazla

Rekabet Kurulu’nun Baymak Kararı Işığında Dikey İlişkilerde Dikkat Edilmesi Gereken Hususlara Güncel Bir Bakış – Özlem BAŞIBÖYÜK & Mustafa AYNA

Rekabet Kurulu, bayilerle akdettiği dikey anlaşmalar ve diğer uygulamaları ile 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun’un (“Rekabet Kanunu”) 4. maddesini ihlal ettiği gerekçesiyle Baymak Makina San. ve Tic. A.Ş.’ye (“BAYMAK”) 26 milyon TL’lik idari para cezası uygulanmasına karar verdi ve söz konusu karar geçtiğimiz günlerde Rekabet Kurumu’nun internet sitesinde yayımlandı(1).

Daha fazla

Top