Your browser (Internet Explorer 7 or lower) is out of date. It has known security flaws and may not display all features of this and other websites. Learn how to update your browser.

X

Operasyonel Verimliliğe Odaklanmak – İnan Ekici

Dünyada olduğu gibi ülkemizde de sahiplikten kullanıma olan kayma tüm hızıyla devam ediyor. Bu da operasyonel kiralamanın kurumlar, hatta bireyler tarafından da tercih edilmesine sebep oluyor. Mega trendlerin etkisi ile artan şehirleşme, artan trafik yoğunluğu, artan seyahatler artık operasyonel kiralama sektörünü sadece motorlu araç kiralamaktan çıkarıp müşterilerinin her türlü mobilite ihtiyacını karşılayan çözüm ortaklığı yapmaya yönlendiriyor. Teknoloji de mobilite çözümleri için artan oranda kullanılıyor.

Daha fazla

Estepe Bilgi Teknolojileri Genel Müdürü – Sabahat Tepe Röportajı

Firmanızdan ve sunduğu hizmetlerden bahseder misiniz?

2003 yılından beri Filo Yönetim Yazılım çözümleri hizmeti sunan bir yazılım firmasıyız. Hem Filo kiralama şirketlerine hem de ticari faaliyetini yürütürken kendi filosunu yöneten şirketlere binek ve ticari filolarını yönetebileceği akıllı yazılım çözümleri sunuyoruz. Hâli hazırda 63 müşterimiz 74 bin 900 aracını bizim sistemlerimiz ile yönetiyor. Misyon olarak hep gelişime odaklanmış bir şirket olarak sürekli mevcut yazılımlarımızda geliştirmeler yapıyoruz.

Daha fazla

Autority Group CEO – Z. Gür Yalman Röportajı

2019 yılında dünyayı ve Türkiye’yi neler bekliyor? Bu konudaki öngörüleriniz nelerdir?

Türkiye son dönemde tekrar enflasyonist ortama girmiş bulunmakta. Otomotiv ile ilgili olan parçaların tedariğinin ağırlıkta yurt dışından gelmesi dolayısıyla nihai tüketicinin sadece arabasını çalışır halde tutmasının maliyeti bile bugün yüzde 100 artmıştır.

Daha fazla

Iron Mountain Genel Müdürü – Cenker Özhelvacı Röportajı

2019 yılında dünyayı ve Türkiye’yi neler bekliyor? Bu konudaki öngörüleriniz nelerdir?

İş dünyasında değişim ve dönüşümün hızlandığı, hayatımıza giren yeni kavramlar (Endüstri 4.0, Machine Learning, Artificial Intelligence, Robotlar vs.) sebebiyle hem çalışan hem de yönetici olarak kendimizi geliştirme odaklı, değişime direnmeyen bireyler olmanın önem kazandığı bir konjonktür var etrafımızda. Özellikle strateji belirleyen tepe yöneticilerin “out-of-the-box” düşünmeye ihtiyacı var. Bu değişimin önünde durmak mümkün olmadığı gibi, fırsatları değerlendirmek üzere çalışan şirketler ve ülkeler de var. Bu sebeple özellikle genç çalışanların ve henüz meslek seçme aşamasında olan gençlerin gelecek 10-20 yıl içinde iş dünyasını şekillendirecek trendleri takip etmelerini, planlı ve programlı bir biçimde eğitim ve kişisel gelişim ajandalarını yönetmelerini tavsiye ederim. Dünya artık daha rekabetçi bir yer, hem şirketler hem de bireyler açısından.

Daha fazla

Döviz Satışlarında Kambiyo Gider Vergisi – Hakan Güzeloğlu

Banka ve sigorta şirketlerinin tüm işlemlerinin tabi olduğu ve finans sektörünün KDV’si olarak da bilinen Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi (BSMV), 23.07.1956 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Yaklaşık 60 yıldır aynı madde hükümleri çerçevesinde finans sektörünün en önemli vergisi olan bu vergi sadece 6 kanun maddesi ve ek tabloları ile finans sektörünün işlem vergisi olma hüviyetini devam ettirmektedir.

Günümüzde birçok yeni türev enstrümanları ve yeni yatırım araçları piyasada işlem görmektedir. BSMV, bu yatırım araçlarının vergilendirilmesi ile ilgili yayımlanan yeni tebliğler ile güncel tutulmaya çalışılmaktadır. Finans sektörünün işlem vergisi olan bu verginin, çok sayıda düzenleme ile bu kadar senedir ayakta kalıp uygulanabiliyor olması açıkçası başarılı bir uygulama sayılabilir.

Daha fazla

Anonim Şirketlerde Azınlık Hissedarların Kanundan Doğan Hakları – Duygu Turgut

Anonim şirketlere uygulanan azınlık hakları 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu (‘’TTK’’) altında düzenlenmektedir. TTK uyarınca, şirket sermayesinin en az yüzde onuna, halka açık anonim şirketlerde de en az yüzde yirmisine sahip olan hissedarlar “azınlık” olarak kabul edilir ve bu hissedarlara belirli haklar tanınmaktadır. Sermayenin yüzde onundan azına sahip olan hissedarlar, azınlık olarak kabul edilmez ve bu haklardan faydalanamazlar. Kanundaki düzenlemelere ek ve bunlardan farklı olarak, uygulamada, azınlık hissedarlara sözleşmeye bağlı olarak belirli haklar sağlamak (örneğin şirket pay sahipleri arasında düzenlenen hissedarlar sözleşmesi ile) ve bu hakların bir kısmını şirket ana sözleşmesine koymak da mümkündür. Bu yazımızda sadece TTK altında düzenlenen kanuni haklarını inceleyeceğiz.

Daha fazla

Ortaktan Alınan Borç, Hiç Kredi Olur Mu? – Aslı Gedik

Şirketin paraya ihtiyacı varsa, yeni yatırım yapacaksa, borcunu kapayacaksa, can simidi kimdir? Her derde deva “Ortaktır”. Hepimiz şirket finansal tablolarında ana ortağa borçlar kalemini görmeye alışkınız, peki ya bu konuşmalara? : “Ana ortağımız bize para verdi ama ödeme planını konuşmadık, paramız olduğunda ödeyeceğiz.”, “Aynı şartlarla kredi alsaydık, zaten piyasadan borçlanırdık.”

Şüphesiz ki, ana ortağın Türkiye Finansal Raporlama Standartları’na (TFRS) göre hazırlanacak konsolide finansal tablolarında bağlı ortaklık ile ana ortaklık arasındaki borç -alacak ilişkisi elimine edilecektir. Ancak hem bağlı ortaklığın, hem de ana ortağın bireysel finansal tablolarında bu işlemler muhasebeleştirilecektir.

Daha fazla

Küresel Ticaret Savaşlarında Ilımlı Rüzgarlar Esiyor – Ayberk KURT & Burak Buğrahan SEZER

Geçtiğimiz yıla damgasını vuran ve ABD ile AB üyesi ülkeler başta olmak üzere Türkiye de dahil dünyadaki birçok ülkeyi etkileyen “Ticaret Savaşları”nın etkileri tüm dünyada hissedilmişti. Derginin Temmuz – Ağustos 2018 sayısında ilgili süreci özetlediğimiz ve otomotiv sektörüne ilişkin değerlendirmelerde bulunduğumuz yazımızın bir devamı olarak bu yazımız kapsamında, o tarihten bu yana Ticaret Savaşlarında yaşanan ve ılımlı olarak nitelendirilebilecek gelişmeleri ve özellikle Türkiye’nin 27 Nisan 2018 tarihinde başlatmış olduğu korunma önlemi soruşturmasını önlemsiz kapatmasını değerlendireceğiz.

Daha fazla

Kiralık Araçların Trafikten Menedilmesine Karşı Anayasa Mahkemesi Kararı İncelemesi – Av. Orkun ATABAY

Resmi Gazete’de 19.04.2019 tarihinde 2019/1 Esas ve 2019/14 Karar sayılı Anayasa Mahkemesi Kararı yayınlanmıştır. Bu karar, özellikle araç kiralama şirketleri için oldukça önem arz etmektedir.

Bireysel ve/veya kurumsal olsun araç kiralama faaliyetinde bulunan şirketlerin, araç kiralamada yaşadığı en büyük problemlerden birini, kiraladıkları araçların 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu gereğince trafikten men cezası alması durumu oluşturmaktadır. Özellikle Anayasa Mahkemesi’nce incelemesi yapılan 13/10/1983 tarihli ve 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nun 67. maddesinin 18/10/2018 tarihli ve 7148 sayılı Kanun’un 22. maddesiyle değiştirilen ikinci fıkrasının üçüncü cümlesi bu duruma bir örnek teşkil etmekteydi.

Daha fazla

Top