Your browser (Internet Explorer 7 or lower) is out of date. It has known security flaws and may not display all features of this and other websites. Learn how to update your browser.

X

2019’un daha verimli bir yıl olmasını bekliyoruz – İnan Ekici

İçerisinde bulunduğumuz dönemin ekonomik koşulları ticari hayatta birçok zorluğa sebep oluyor. Bu zorluklardan, tüm sektörler gibi elbette araç kiralama sektörü de etkileniyor.

Mevcut şartlarda, operasyonel kiralama sektörünün araç parkında bu yılsonu itibariyle bir önceki yıla göre küçülme olacağı görülüyor. Temel olarak bu daralma, kurumsal müşterilerin tasarruf arayışlarından ve temkinli olma yaklaşımlarından ötürü azalan talepten, taşıt kiralama sözleşmelerinin bundan sonra TL cinsinden yapılacak olmasına bağlı yüksek finansman maliyetinden kaynaklanmaktadır. Ancak bu durum her ne kadar 2019 yılında belirli ölçülerde etkisini sürdürecek olsa da geçicidir. Daha fazla

Hyundai Assan Genel Müdürü – Önder Göker Röportajı

2018 yılı Dünya ve Türkiye ekonomisi ile ilgili değerlendirmeleriniz nelerdir? 2019 yılı ile ilgili neler öngörüyorsunuz?

2018 yılında Türkiye’de döviz kurlarının dalgalı seyri ve ardından faizlerin yükselmesi ekonominin daralmasının başlıca nedenleri arasında yer aldı. Bu daralma her sektör gibi otomotivi de olumsuz etkiledi. Özellikle yılın ikinci yarısında ay bazında geçtiğimiz yıla oranla yüzde 80’lere varan küçülme oranlarını gördük. Fakat Kasım ayı başından itibaren devreye alınan ÖTV indirimi özellikle perakende tarafında satışlara hareket getirdi. 2019 yılının ise tüm otomotiv sektörü paydaşları için zor bir dönem olacağı kanısındayım. Bu nedenle, 2019 yılında da ÖTV indiriminin benzer şekilde devam etmesi, kredi faiz oranlarının düşürülmesi ve hurda indiriminin artırılarak genişletilmesi piyasaları hareketlendirecek en önemli çözümlerden başlıcaları olacaktır. Aksi takdirde bu yıl yaşamış olduğumuz daralma ilerleyen dönemlerde artarak büyük bir sorun haline dönüşecektir.

Daha fazla

Koç Finansman A.Ş. Genel Müdürü – Y. Pınar Kitapçı Röportajı

Kurumunuz ve faaliyetleri hakkında bilgi verebilir misiniz?

Koçfinans, 1995 yılında tüketiciye doğrudan finansman sağlamak amacıyla kurulan ve birden çok alanda kredi hizmeti veren bir finansman şirketi olup, Türkiye’de sektörün ilk ve öncü kurumu konumundadır.

Sektörümüzün ağırlığına paralel olarak portföyümüzün de çok büyük bir kısmı taşıt kredilerinden oluşmakta. Sıfır ve 2. El taşıt kredieri başta olmak üzere beyaz eşya ve ev elektroniği, mutfak-mobilya, motosiklet, eğitim ve konut kredilerinde de geniş bireysel ürün yelpazemiz ile faaliyetlerimizi sürdürmekteyiz.

Daha fazla

“Sektörün gelişiminin desteklenmesi, ülkemiz ekonomisi için çok önemli” – Dr. Hayri Erce

Ülkemizin değerler zincirine sağladığı katkıyla büyük bir başarı öyküsüne dönüşen otomotiv sektörü, 1 milyona yakın, artık sürdürülebilir diyebileceğimiz bir piyasa seviyesine ulaşmıştı. Sektörümüz ayrıca ülkemizin en fazla ihracat yapan sektörü konumunda. Gayri safi yurt içi milli hasılaya yaklaşık yüzde 5 oranında katkıda bulunuyor. Önemli bir diğer katkısı da, motorlu taşıtlar sektörü son 12 yılda toplam 23,3 milyar dış ticaret fazlası vermiş bir sektör.

Daha fazla

2018 yılını bitirirken Liderlik, Koçluk ve Mentorluk – Ebru Tunç

Liderler, önceden kurgulanmış yönetsel senaryoları, süreçler gerçeklik kazandığı andan itibaren, tehdit ve belirsizlikler ile beraber kısa bir periyot sonrasında karşılarında bulabiliyorlar. Böyle bir durumda iyi organizasyonlar bir taraftan sürdürülebilirlik, diğer taraftan stratejilere ve uzun vadeli hedeflere odaklanırken, bir yandan da anlık krizleri çözmek, hizmet kalitesini artırmak, ekipleri doğru yönlendirmek, verimliliği artırmak gibi kurumsal-vizyoner çözüm metodlarını, davranış şekillerini aktif olarak kullanmaktalar. 2018 yılı, gerçekten bu aktifliğin yaşandığı iyi bir örneklem olarak nitelendirilebilir.

Daha fazla

Google Rekabet Otoritelerinin Radarında – Öykü Erdil & Baran Can Yıldırım

Teknoloji devi Google(1), “lisanslanabilir mobil işletim sistemleri” pazarındaki faaliyetleri sebebiyle Temmuz 2015’ten bu yana Rekabet Kurulu’nun incelemesi altında bulunmaktaydı. Rekabet Kurulu, incelemeleri neticesinde, Google ekonomik bütünlüğünün, cihaz üreticileri ile imzaladığı sözleşmeler kapsamında bulunan kısıtlayıcı hükümleri ile 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun (“Rekabet Kanunu”) uyarınca hâkim durumunu kötüye kullandığı gerekçesiyle Google aleyhine 93 milyon TL idari para cezasına hükmetti(2).

Daha fazla

Otomobil Satışlarındaki %18 KDV Uygulaması ve Yeni ÖTV İndirimi – Hakan Güzeloğlu

Katma Değer Vergisi 30. Maddesi gereğince faaliyetleri kısmen veya tamamen binek otomobillerinin kiralanması veya çeşitli şekillerde işletilmesi olan mükellefler bu amaçla kullandıkları binek otomobillerin katma değer vergisini indirim konusu yapabilmektedir.

Bir operasyonel kiralama şirketi vergi mevzuatımız gereği binek otomobil alımında yüklendiği yüzde 18 oranındaki KDV tutarını indirim konusu yapabilmekte aynı binek otomobili satışa konu ettiğinde yine yüzde 18 KDV oranı ile satmak zorundadır.

Daha fazla

E-fatura ve E-arşiv Faturada Son Durum – Cenk Ulu

2012 yılında hayatımıza gönüllülük esasına dayalı olarak giren e-fatura uygulaması 2014 yılı itibarıyla belirli mükellef grupları için zorunlu hale gelmişti. Yıllar içerisinde kapsamı genişletilen uygulamaya dahil olan mükellef sayısı artmış olup bugün 82 bin civarında kullanıcı sayısına ulaşılmıştır. Bundan sonra da kapsamın genişletileceğini ve zamanla e fatura uygulamasının hemen hemen tüm mükelleflerin hayatının parçası olacağını görüyoruz. Zira 24.10.2018 tarihinde yayınlanan taslak tebliğde 2017 brüt satış hasılatı ile gayrisafi iş hasılatı 5 milyon TL ye ulaşan firmaların 01.07.2019 tarihine kadar e-fatura uygulamasına dahil olması gerektiği belirtilmiştir. Tebliğin yürürlüğe girmesi ile e-fatura uygulamasına kayıtlı mükellef sayısında ciddi bir artış olacaktır.

Daha fazla

Top