Your browser (Internet Explorer 7 or lower) is out of date. It has known security flaws and may not display all features of this and other websites. Learn how to update your browser.

X

TOKKDER – Sigorta Şirketleri Buluşması

TOKKDER yöneticileri, araç kiralama sektörü için büyük öneme sahip olan sigorta sektörünün temsilcileriyle 1 Temmuz 2010 tarihinde Marsh Sigorta ve Reasürans Brokerliği’nin ev sahipliğindeki toplantıya katıldı. TOKKDER tarafından, 1 Temmuz 2010 tarihinde sigorta sektörünün önemli temsilcilerinin katılımıyla düzenlenen toplantıda sigorta ve araç kiralama sektörlerinin birlikte yaptıkları çalışmalar, sorunlar ve çözümleri görüşülürken, her iki sektörün birlikte yapabileceği çalışmalarıgeliştirmeleri için gerekenlere ilişkin görüş alış verişinde bulunuldu. Marsh Sigorta ve Reasürans Brokerliği’nin Mecidiyeköy’deki merkezinde gerçekleşen toplantıya TOKKDER yöneticileri ve sigorta şirketleri temsilcileri katıldı.

Daha fazla

BVRLA Üyeleri Faaliyetlerine Bir Adım Önde Başlıyor

İngiliz Araç Kiralama ve Leasing Birliği (BVRLA) Başkanı John Lewis
İngiliz Araç Kiralama ve Leasing Birliği (BVRLA) Başkanı John Lewis

Leasing firmaları arasında üyemiz olmayan belki bir firma vardır. Ticari araç kiralayan firmalarda da bu sayı12’dir. BVRLA sektördeki firmaların önemli bir çoğunluğunu kapsıyor. TOKKDER’in davetiyle İstanbul’a gelen, İngiltere’de faaliyet gösteren İngiliz Araç Kiralama ve Leasing Birliği, BVRLA’nın (British Vehicle Rental and Leasing Association) BaşkanıJohn Lewis ile İstanbul Boğazı’nın eşsiz ortamında İngiltere’deki araç kiralama sektörü, sektörün gelişimi ve BVRLA’nın faaliyetleri hakkında bir söyleşi gerçekleştirdik. Türkiye’deki araç kiralama sektörünün gelişimi için yararlıolacağına inandığımız bu söyleşi ile Lewis’in birikimlerini ve tecrübelerini sizlerle paylaşıyoruz.

Daha fazla

Makam Otomobili Kullanımında Avrupa’yı Geçtik

TEB Arval’in sponsorluğunda, CVO Corporate Vehicle Observatory tarafından gerçekleştirilen filo yönetimi konusunda yönlendirici nitelikteki “CVO Barometre 2010” sonuçlarına göre, 100 kişiye kadar işçi çalıştıran Türk şirketleri, Avrupalı emsallerine oranla makam aracına daha fazla önem veriyor. Çalışan sayısı 250 ve üzerindeki Türk firmalarında ise çalışan sayısı arttıkça filodaki makam aracı oranı azalıyor.
Daha fazla

Renault’nun Gözünden Kiralama Sektörü

Renault Filo ve Özel Satışlar Yöneticisi Zafer Salman, Renault’nun kiralama şirketlerine bakış açısını, Avrupa’daki ve ülkemizdeki filo pazarının yapısına ilişkin önemli istatistikleri sektör temsilcileri ile paylaştı. Haziran ayı içerisinde gerçekleşen Renault-TOKKDER Buluşması’nda, Renault Filo ve Özel Satışlar Yöneticisi Zafer Salman, Renault’nun kiralama şirketlerine bakış açısını, Avrupa’daki ve ülkemizdeki filo pazarının yapısını inceleyen, filo kiralamada Avrupa ve Türkiye pazarını karşılaştıran önemli istatistikleri sektör temsilcileri ile paylaştı.

Daha fazla

Binek Otomobillerin Alımında Ödenen Kdv

3065 Sayılı Katma Değer Vergisi (KDV) Kanunu’nun, 30 uncu maddesinin uygulamasına yönelik vergi yükümlüleri tarafından Gelir Dairesi Başkanlığı’na intikal eden tereddüt konularıyla ilgili olarak; Gelir Dairesi Başkanlığı23/06/2010 tarihli, KDV-57/2010-5 sayılı sirküleri yayınlamıştır. Buna göre bu sirkülerde tereddüt konularının giderilmesi amaçlanmıştır.

Yayınlanan bu sirkülerde “Binek Otomobillerin Alımında Ödenen KDV” başlığı altında araç kiralama sektörünü ilgilendiren konulara da yer verilmiştir. Buna göre:

“KDV Kanunu’nun 30/b maddesi hükmüne göre, faaliyetleri kısmen veya tamamen binek otomobillerin kiralanması veya çeşitli şekillerde işletilmesi olanların bu amaçla kullandıkları binek otomobillerin alış belgelerinde gösterilen KDV hariç olmak üzere, KDV mükelleflerinin binek otomobili alımında yüklendikleri KDV’ nin indirimi mümkün bulunmamaktadır.”

KDV uygulaması bakımından binek otomobili kapsamına giren araçlar, 54 Nolu KDV Sirkülerinde yapılan açıklamalara göre belirlenecektir. Bu çerçevede, taksi işletmecisi, sürücü kursu ve otomobil kiralama şirketi gibi işletmelerin faaliyetleri ile ilgili satın aldıkları binek otomobilleri nedeniyle ödenen KDV indirim konusu yapılabilecektir. Bu mükelleflerin binek otomobilinin alış belgesinde gösterilen KDV, ait olduğu takvim yılı aşılmamak kaydıyla, ilgili belgelerin kanunî defterlere kaydedildiği vergilendirme döneminde, bu araçların fiilen faaliyette kullanılmaya başlanılıp başlanılmadığına bakılmaksızın indirilebilecektir.

Örneğin; mükellef tarafından araç kiralama faaliyetinde kullanılmak üzere Ocak 2010 döneminde satın alınan araç nedeniyle ödenen KDV, bu dönemde aracın kiralanıp kiralanmadığına bakılmaksızın indirilebilecektir. Binek otomobili işletmeciliği ile uğraşan mükelleflerin işletme amacı dışında satın aldıkları binek otomobillerin alış belgelerinde gösterilen KDV’nin indirim konusu yapılması mümkün bulunmamaktadır.

Örneğin;

  •  Otomobil kiralama şirketinin kiralama amacı dışında şirketin kendi ihtiyacı için aldığı otomobili (örneğin; genel müdüre tahsis edilen otomobil, bir pazarlama şirketinin satış elemanına tahsis ettiği otomobil vb.) nedeniyle yüklenilen KDV’nin indirim konusu yapılması mümkün bulunmamaktadır.
  • A Oto Servis ve Ticaret A.Ş. nin test sürüşü aracı olarak aktifine kaydettiği binek otomobiline ait yüklenilen KDV’yi indirim konusu yapması mümkün değildir.
  • Türk Gümrük Tarife Cetvelinin 87.04 tarife pozisyonunda belirtilen taşıtların sonradan değişiklik yapılarak binek otomobiline dönüştürülmesi durumunda, bu taşıtların iktisabında yüklenilen KDV ile binek otomobiline dönüşüm nedeniyle oluşacak ÖTV farkı üzerinden hesaplanacak KDV indirim konusu yapılamayacaktır. Taşıtın alımında indirim konusu yapılan KDV ise, dönüşüm işleminin yapıldığı dönemde indirim hesaplarından çıkarılarak” ilave edilecek KDV” olarak beyan edilecektir.

Kiralama Sektöründe Kısa Sürede Önemli Mesafe Katedeceğiz

2009 yılı otomotiv sektörü için verimli bir yıl oldu. Ama yine de Türkiye gibi bir ülke için 550 bin araç satışı tatmin edici bir rakam değil. Türkiye’de yılda en az 800 bin aracın satılması gerekir. Türkiye’deki görevine başladığı günden itibaren Peugeot’nun satışlarında önemli artışlara ve başarılara imza atan Peugeot Türkiye Genel Müdürü Jean Pierre Vieux ile Peugeot’nun faaliyetleri, hedefleri ve yeni kurulan Peugeot Araç Kiralama birimi hakkında konuştuk.

Daha fazla

Top