Your browser (Internet Explorer 7 or lower) is out of date. It has known security flaws and may not display all features of this and other websites. Learn how to update your browser.

X

Girişimcilik Ruhu – M. Uğur Saltık

Günümüzde tüm ekonomik ekosistem içerisinde faaliyet gösteren bireylerle konuştuğumuzda en çok ihtiyaç duydukları şeyin huzurlu, sağlıklı bir şekilde kendine ve ailesine zaman ayırabilecek bir ortamda, iyi para kazandıkları şekilde çalışmak olduğunu öğreniyoruz.

Bu beklentinin formülü de zaman, para ve sağlık üçgeninde farklı yaklaşımlarla açıklanıyor.

Bu mantık çerçevesinde hareket edildiğinde, her geçen gün, yaşam ve çalışma şartlarının daha da zorlaştığının kabul edildiği ve farkındalığın arttığı görülmektedir. Bu ihtiyaçlarımızı karşılayacak çözüm ise girişimcilikte karşılık buluyor.

İyi bir girişimci olmanın ‘girişimcilik ruhuna sahip olmaktan mı?’ geçtiği ve ‘bu ruh halinin liderlik gibi doğuştan mı?’ geldiği ‘yoksa öğrenilebilir mi?’ olduğu sorusu önemli bir tartışma konusu olarak görülmektedir.

Peki biz girişimcilik ruhu dediğimizde ne anlıyoruz isterseniz en basit tanımlarıyla açıklamaya çalışalım:

Girişimci ruh, başkalarının baktığı yerlerde göremediği fırsatları okuyabilen, buradaki ihtiyacı algılayabilen ve bunu bir `iş fikrine dönüştürebilen istek ve enerjidir derken; Girişimciyi de hayatının merkezine kendini koyan, bir hayali olan, kendine güvenen, yola çıkmak için kimseyi beklemeyen, zihin sabotajına izin vermeyen, farkındalığı yüksek, çevresini iyi gözlemleyen, elindeki ve edindiği bilgiler ile karar vermekten çekinmeyen, sonuçlara göre yolunu esnek olarak düzenleyebilen, başarısızlıktan korkmayan, tekrar tekrar denemekten vazgeçmeyen, her yaşadığı iyi ya da kötü deneyimleri tecrübeye dönüştürerek, üstüne koyarak ilerleyen kişi olarak tanımlayabiliriz.

Türkiye’mizin iş dünyasında yukarıdaki özelliklere sahip birçok girişimci ruh var olduğunu biliyoruz ve onlardan da aynı zamanda çok şey öğreniyoruz. Finansbank kurucusu Sayın Hüsnü ÖZYEĞİN ve Intercity kurucusu Sayın Vural AK, Yemeksepeti kurucusu Sayın Nevzat AYDIN, Pronet kurucusu Sayın Alp SAUL sadece birkaç örnek.

Türk girişimcilerin hikayelerini incelediğimizde ortak özellikleri arasında, hayatlarında irili ufaklı projelerde birden fazla defa başarısızlık yaşamış olmaları, çevreleri tarafından vazgeçirilmek istenmeleri, dinamik yapıları, kararlı duruşları, düşseler de tekrar kalkıp devam edebilmeleri, aynı konuları farklı açılardan değerlendirebilmeleri, yüksek iç enerjiye sahip olmaları, etrafındakileri harekete geçirebilme yetenekleri, iyi bir satranç oyuncusu gibi birkaç hamle ilerisini de görebilmeleri, yani başarı ve başarısızlık barındıran tüm hayat hikayelerinde bu özelliklere sahip olduklarını da görüyoruz.

Burada, önemli olduğunu düşündüğüm bir ekleme yapmak istiyorum. Yıllar önce lise yıllarımızda sevgili hocamız Michel TAGAN`ın derslerinden aklımızda kalan ve ilk duyduğumuzda bizim için bayağı soyut kalmış ancak hayatı deneyimledikçe değerini çok daha iyi idrak ettiğimiz önemli bir özlü sözü sizlerle paylaşmak isterim.

`Le hasard n`est heureux qu`aux esprits avertis`
`Tesadüf sadece hazır akıllara mutluluk verir`

Gerçekten tesadüf diye bir şey yoktur ve girişimci ruh tabir ettiğimiz istek ve enerji aktif olduğunda kendi vizyonu çerçevesinde baktığı yerlerde hep bir şeyleri sezer görür ve oradan hareketle fikirlerini yaratır ve hayata geçirir.

Girişimcileri ortak davranışları ve yetkinlikleri açısından değerlendirirsek ve hangi yetkinlikler onları daha başarılı kılıyor diye baktığımızda hem ülkemizde hem de tüm dünyada kabul gören yetkinliklerin;

  • Vizyoner
    –> Değişimi yaratabilen
  • Lider
    –> Geleceğe inanan
  • Kararlı
    –> Hedefine sıkı sıkıya bağlı
  • Risk alan
    –> Hesabını iyi yapan
  • İstekli
    –> Motivasyonu yüksek
  • Özgüvenli-Kendine inanan
    –> Farkındalık
  • Yaratıcı ve İnnovatif
    –> Gelişime açık
  • Bilgi arayan
    –> Bilginin değerini bilen
  • Dirayetli
    –> Kolay vazgeçmeyen
  • Problem çözen
    –> Çözüm odaklı
  • İkna ve etkileme kabiliyeti olan
    –> Argüman zengini
  • Kalite odaklı
    –> Farkı yaratan kalitenin farkında olduğunu görüyoruz.

Bunların birkaçının bile fikirlerin hayata geçirilmesinde ve başarıya giden yolda destek olduğunu biliyoruz.

Hemen uzun listeyi görünce `Tüm bu yetkinliklere baktığında ama hepsi bende var mı acaba yoksa ben iyi bir girişimci olamaz mıyım?` diye düşünmeyin. Zira her biriniz çok değerlisiniz ve farklı yetkinlikleri bir ekip içerisinde de bir araya getirerek hedefinize ulaşabilirsiniz.

Girişimcinin bir özelliği de esasında kendisinin farkında olan ve ihtiyacı olan kaynakları ortak bir hedef doğrultusunda bir araya getirmeyi bilen kişi olmasıdır.

Girişimcilik kıvılcımı içinde olanlarımıza biraz da yön verebilmek için yakın zamanda yapay zeka ile ilgili yapılmış bir araştırmayı paylaşmak istiyorum. Burada önümüzdeki 5-10 yıl içerisinde yapay zekanın yerlerini almaya başlaması ile kaybolmaya başlayacak meslekler listesinin çıkarılmış olduğunu ve sektörümüzü de etkilediğini görebiliyoruz.

Bu meslek grupları: sigorta çalışanları, finans analistleri, çiftçiler, gazeteciler, şoförler ve pilotlar, işçiler, banka çalışanlarıdır.

Filo kiralama ekosistemine hizmet eden mesleklerin de olduğuna dikkat çeken bu listenin girişimci ruhlar için de fırsatlar yarattığı bir gerçek. Bu çerçevede çalışma (lar) eminim doğru ihtiyaç tespiti yapan girişimci ruhlar tarafından başlamıştır veya başlayacaktır.

İş fikri üretimi çok önem arz ediyor. İş fikrini hayata geçirmedikçe girişimci olamayacağımızı unutmamak lazım. Doğru gözlem ve ihtiyaç tespiti bu konuda kritik başarı faktörleridir.

Başka önemli bir noktayı da bilmekte fayda var. Bir fikir telaffuz edildikten sonra ortak bilinçaltına gider ve bu fikri ortaya koyan hayata geçirmezse herhangi bir yerde birisi bunu ilham yoluyla alıp kullanabilir ve biz de döner ben bunu düşünmüştüm deriz.

Ülkemizde bugün farklı vesilelerle girişimcilik konusunda farkındalık yaratılmaya çalışılıyor ve bu yönde ilerlemek isteyenlere destek programları sunuluyor. Bir kısım iş fikri sahipleri bu yolda ilk adımı atıp hayallerinin peşinden gidiyorlar.

Kosgeb, TÜBİTAK veya melek girişimciler bu konularda önemli referans noktaları. Eğer bir iş fikriniz varsa muhakkak buralardan nasıl destek alabileceğinizi araştırmanızda fayda var.

Haydi kalkın ve arzu ettiğiniz geleceği kurmak için bir adım atın, iş fikrilerinizi hayata geçirmek için ilk adımı atın. Emin olun inancınızla birlikte gerisi kolaylıkla gelecektir.

Top